Dzika róża – właściwości, zastosowanie i dzika róża w kosmetyce

Dzika róża- niewielu z nas wie o jej dobroczynnym działaniu oraz bogactwie składników odżywczych, których jest źródłem. O  dzikiej róży natomiast doskonale wiedzą nasze babcie, które stosowały ten kwiat na szeroką skalę. Dzika róża ma wspaniały aromat, smak oraz jest niezwykle piękna. Nie bez powodu róża to klasyczny kwiat darowany kobietom. Dzika róża znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz kulinarnym i farmaceutycznym.

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża bogata jest w witaminę C, ponieważ w 100g owocu znajdziemy aż 700 mg tej witaminy. Niestety procesy związane z mrożeniem, gotowaniem lub suszeniem obniżają tę ilość. Jednak i tak jest ona wyższa niż w innych owocach, np. cytrusach, gdzie to właśnie one są kojarzone z wysoka zawartością witamin. Bogactwo witamin  w dzikiej róży odgrywa bardzo ważna rolę podczas leczenia przeziębienia. Witamina C odpowiada bowiem za zwiększenie odporności organizmu. Dzika róża w swoim składzie posiada również witaminy z grupy B oraz witaminy: A, E i K. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego09 często można spotkać dziką różę w składzie olejków do pielęgnacji ciała czy twarzy. Dziką różę zaleca się używać przy nadciśnieniu tętniczym oraz chorobach układu trawiennego. Jeśli chodzi o płatki kwiatów róży to stosuje je się zewnątrzustrojowo – ich celem jest poprawa cery oraz leczenie chorób skórnych.

Dzika róża oprócz docenianej i istotnej w diecie witaminy C bogata jest w inne witaminy i minerały. Zaliczamy do nich: witaminy A, E i B-kompleks oraz minerały: potas, siarka, wapń, magnez, selen, żelazo, fosfor, krzem oraz cynk. W owocu dzikiej róży znajdziemy też substancje organiczne: pektyny, luteinę, likopen, beta-karoten i inne. Substancje organiczne odpowiadają w organizmie za różne procesy i wspomagają różne funkcje, między innymi luteina wpływa na dobre widzenie. Dzika róża bogata jest w przeciwutleniacze oraz karotenoidy, flawonoidy i związki fitochemiczne.  Związki organiczne odpowiadają za ochronę organizmy przed oddziaływaniem środowiska zewnętrznego.

Skupiając się na konkretnych przypadkach, w  których działa dzika róża można wyodrębnić:

  • Zapobieganie nowotworom oraz przewlekłym chorobom,
  • Wzmacnianie układu odpornościowego organizmu,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Wzmacnianie pracy ciała i umysłu,
  • Poprawa procesów trawiennych oraz oczyszczanie organizmu,
  • Pielęgnowanie i upiększanie skóry,
  • Odżywianie skóry,
  • Zapobieganie osteoporozie.

Jak zbierać dziką różę?

Dziką różę można pozyskiwać z wyhodowanych samodzielnie krzaczków. Nie tylko apteczne zioła nadają się do wykorzystania. Wręcz przeciwnie – róża zerwana z dzikich krzaków może dać więcej dobrego niż róża już kupiona. Płatki kwiatów róży zbiera się w okresie ich kwitnienia, co przypada na przełom maja i czerwca. Należy wówczas pamiętać, że pogoda ma być bezdeszczowa. Następnie suszy się płatki naturalnie nie używając do tego wspomagania  ani słońca. Należy suszyć różę w suchym, ale przewiewnym miejscu.  Suszone na słońcu płatki tracą swoją soczystą barwę oraz właściwości. Z kolei owoce dzikiej róży powinno się zrywać w okresie ich największej dojrzałości, czyli jesienią. Musza być wtedy jeszcze twarde. Jeśli planujemy wykonać nalewkę z dzikiej róży, owoce zbiera się po przemarznięciu. Innym sposobem jest włożenie ich do lodówki, ponieważ schłodzenie nadaje owocom lepszy smak. Owoce, przeciwnie do kwiatków suszy się w piekarniku w temperaturze 90 stopni C, a następnie temperaturę zmniejsza się co 10 stopni  w odstępach czasowych co 15 min. Dzika róża nadaje się idealnie do produkcji przetworów: dżemów, konfitur, marmolad, soków, nalewek, win, syropów i herbat. Płatki dzikiej róży dodane do herbaty sprawią, ze herbata będzie  miała charakter wzmacniający. Na początku należy jednak oczyścić płatki a owoce wydrenować, czyli usunąć pestki.

Zastosowania dzikiej róży

Dzika róża znajduje szerokie zastosowania nie tylko w kuchni, ale też w medycynie i kosmetyce. Produkty i przetwory z dzikiej róży są coraz bardziej popularne ze względu na korzyści zdrowotne, upiększające oraz walory zapachowe i smakowe.  Dzika róża w wielu krajach uważana jest za odżywczy owoc.

Dzika róża w kosmetyce

Dzięki zawartości witaminy C, dzika róża rozjaśnia cerę oraz łagodzi przebarwienia. Słuszny dodatek karotenu w owocu  współdziała z witaminą C, niwelując plamy pigmentacyjne, rozjaśniając piegi i odżywiając naskórek. Kobiety stosują olejek różany, który charakteryzuje się słodkim aromatem, co działa kojąco na zmysły. Olejek różany to jeden ze składników kosmetyków do pielęgnacji cery wrażliwej.  Olejek różany wyraźnie zmiękcza skórę i wygładza ją. Również osoby, które maja problem z trądzikiem powinny używać kosmetyków z różą. Róża bowiem powoduje złuszczanie się naskórka, a wraz z nim niepożądanych zmian, zaskórników i plam pigmentacyjnych.

 

Kosmetyki z dziką różą

Nalewka z dzikiej róży

Dzika róży nadaje się do przyrządzenia nalewki. Na pół litra nalewki wykorzystuje się 250 g. owoców róży odpowiednio przygotowanych, czyli rozdrobnionych  i oczyszczonych. Zasypuje się te owoce szklanką cukru i zalewa 500ml spirytusu. Smak nalewki z dzikiej róży można poprawić poprzez dodanie przypraw, czyli kardamonu, goździków lub innych orientalnych przypraw.   Nalewkę po przygotowaniu odstawia się w ciepłe, ciemne miejsce oraz potrząsa nią co jakiś czas.  Po około 2 miesiącach dojrzewania nalewkę należy przecedzić i przelać do ciemnej butelki. Dopiero wtedy nalewka nadaje się do spożycia.

Żywopłoty

Dzika róża sprawdza się nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale nie warto zapominać o jej podstawowym zastosowaniu – ozdobnym. Dziaka róża może bowiem służyć do hodowli żywopłotów. Należy krzewy posadzić blisko siebie, a krzewiaste gałęzie stworzą naturalny mur. Dzika róża ma skłonność do dopasowywania się  do innych pospolitych gatunków krzewów – jaśminowców lub berberysów. Należy pamiętać jednak, że dziką różę należy sadzić w miejscach nasłonecznionych, ale całe szczęście dzika róża nie wymaga wiele od podłoża, na którym rośnie. Krzewy sadzi się jesienią lub wiosna, ponieważ są odporne na mróz.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.