Dzika róża – właściwości lecznicze, wartości odżycze i zastosowanie

Dzika róża – właściwości lecznicze, wartości odżycze i zastosowanie
5 (100%) 4 votes

Z pewnością każdy z nas zna piękne, dojrzałe owoce dzikiej róży, które możemy podziwiać zazwyczaj jesienią w okresie od sierpnia do października. Roślina ta znalazła wszechstronne zastosowanie  w dziedzinie zdrowia, sztuki kulinarnej i kosmetyki. Do produkcji wykorzystuje się: nasiona, owoce oraz kwiaty. Na pewno każdemu zdarzyło się spotkać w produktami zarówno spożywczymi, jak też pielęgnacyjnymi stworzonymi na bazie wyciągów z dzikiej róży. Nie da się opisać korzyści płynących z działania dzikiej róży, w kilku słowach. Zdobywa ona uznanie kolejnych pokoleń stając się uniwersalnym rozwiązaniem na wiele problemów.

Dzika róża – występowanie

Dzika róża należy do gatunku krzewu z rodziny różowatych. Występuje ona w klimacie umiarkowanym i ciepłym półkuli północnej. Dlatego spotyka się ją prawie w całej Europie, na wysokości do 1500 m n.p.m., w Afryce Północnej, Azji, a nawet w Australii i Nowej Zelandii. Dzika róża w Polsce to popularna roślina, gdyż przejawia się pod postacią około 20 gatunków. Oprócz zastosowania w produkcji ma ona też niezwykłe walory estetyczne. Ze względu na piękne owoce i kwiaty zdobi miejskie parki i wiejski krajobraz. Także wykorzystuje się ją w dekoracjach np. stroików.

Właściwości i skład dzikiej róży

Najlepszym lekarstwem są naturalne surowce, które stosowały nasze babcie i mamy. Tak samo dzika róża to źródło wielu witamin mających bezpośrednie przełożenie na stan naszego zdrowia. Dlatego przy niedoborach niektórych z nich można śmiało sięgać  po nalewki oraz dżemy z owoców dzikiej róży. Słyną one przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C, nawet 30 krotnie większej dawki niż cytrusy.  Oprócz tego znajdziemy w nich też witaminy: A, B1, B2, E, K. Dzika róża wzmacnia naczynia krwionośne i mięśnie, a dodatkowo działa przeciwzapalnie i chroni przed szkorbutem. Owoce dzikiej róży też  mają wiele związków organicznych, takich jak: likopen, pektyny, luteiny, beta-karoten.

Z kolei kwiaty to źródło: flawonoidów, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, ponadto antocyjanów, garbników i olejku eterycznego pomocnego w niestrawności, bólach gardła i problemach skórnych. Niektórzy wykorzystują napar z różanych płatków do przemywania i oczyszczania twarzy. Działa to korzystnie na cerę, regenerując i odświeżając ją.

Działanie zdrowotne dzikiej róży

Jeżeli chodzi o działanie dzikiej róży to można śmiało stosować ją do użytku wewnętrznego jak też zewnętrznego. Bardzo ważnym zadaniem jest regulowanie poziomu cukru we krwi i utrzymywanie prawidłowego poziomu insuliny oraz glukozy w organizmie. Dlatego na początku trzeba poruszyć kwestie typowo zdrowotne:

  • Ochrona układu krwionośnego dzięki flawonoidom, które rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom cholesterolu. Z kolei witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
  • Flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym zmniejszają poziomu cholesterolu w organizmie. Dzięki temu znacząco obniżają ryzyko zawału, nowotworów i chorób przewlekłych. Dzika róża blokuje wolne rodniki będące ubocznymi produktami metabolizmu komórkowego i uszkodzeń zdrowych komórek. To działanie  zapobiega  starzeniu się organizmu.
  • Nie można zapomnieć, że zawarta w dzikiej róży witamina C buduje odporność naszego organizmu. Chroni nas przed wirusami i infekcjami. Stanowi też podstawowy składnik procesu powstawania tkanki łącznej, która spaja tkanki organizmu i transportuje składniki.
  • Kolejne prozdrowotne działanie dzikiej  róży wzmacnia pracę ciała i umysłu. Osoby wykonujące ciężkie fizyczne lub umysłowe czynności powinny sięgać po produkty spożywcze lub suplementy diety z dzikiej róży. Znajduje się w niej żelazo podnoszące poziom czerwonych krwinek. Przeznaczone są dla osób cierpiących na anemię i  osłabionych.
  • Znajdujący się w owocach dzikiej róży galaktolipid blokuje stany zapalne stawów. Z powodu obecności żelaza zwiększa się ukrwienia chrząstek. Dodatkowo następuje zmniejszenie obrzęków i bólu.

Działanie kosmetyczne dzikiej róży

Dzika róża jest bardzo przydatna w pielęgnacji ciała ze względu na swoje właściwości. Na bazie wyciągów z róży tworzy się mnóstwo kosmetyków  naturalnych.  Ma ona działanie ściągające i nadaje skórze elastyczności. Dzięki temu skóra wygląda znacznie młodziej i świeżej. Osoby posiadające problemy z oparzeniami lub bliznami stosując maści z dzikiej róży zniwelują ślady i przyspieszą gojenie.

  • Z kolei dzięki zawartości witaminy C dzika róża pasuje do cery naczynkowej, czyli skłonnej do przebarwień. Jej działanie wzmacnia naczynka i rozjaśnia przebarwienia. Pomaga w wyrównaniu kolorytu plam pigmentacyjnych oraz piegów.
  • W kosmetyce zastosowanie znalazł olejek z dzikiej róży, który jest przeznaczony do pielęgnacji cery wrażliwej, zmęczonej i przesuszonej. Daje on ukojenie skórze i pozwala na regenerację.
  • Dzika róża posiada hydroksykwasy mające działanie złuszczające, które są pomocne przy peelingach mało inwazyjnych. Z tego względu są dedykowane dla cery tłustej i trądzikowej. Dzika róża niweluje zaskórniki i rogową warstwę naskórka.
  • Natomiast działanie nawilżające i wygłądzające zawdzięczamy pektynom i organicznym aminokwasom. Dzika różą bierze udział w biosyntezie ceramidów, zwiększając ich poziom w naskórku i poprawiając nawilżenie skóry.

Dzika róża – zastosowanie

Dzika róża może być wykorzystywana na wiele sposobów, gdyż wchodzi w skład różnych mieszanek ziołowych i preparatów farmakologicznych. Ponadto kwiaty dzikiej róży służą do produkcji olejku będącego bazą do produkcji między innymi perfum i kosmetyków. Możesz nawet w domu przygotować własną maseczkę z tartych płatków róż. Największą popularność dzika róża zdobywa w kuchni, jako składnik deserów np. nadzienie w pączkach. Ciekawym rozwiązaniem jest nalewka z dzikiej róży, która wspiera odporność i nadaje się w sam raz na przeziębienia, jak również do spożywania, aby zapobiec chorobie.  Pomaga ona na niestrawność, wzmaga apetyt oraz przemianę materii. Z owoców dzikiej róży, które zbieramy w okolicach września przygotowujemy: soki, syropy, dżemy lub konfitury. Doskonale komponują się w potrawach i ciastach, jednocześnie wzbogacając ich smak. Z owoców oraz płatków dzikiej róży produkuje się herbaty owocowe lub dodatki do mieszanek herbacianych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Poradnik, Zdrowie, Zioła
Top 5 najlepsze maty masujące – ranking

Zamknij