serwis o zdrowiu i leczeniu

Dlaczego warto pić wodę z cytryną i imbirem?

Dlaczego warto pić wodę z cytryną i imbirem?
4.2 (83.33%) 6 votes

Cytryna, która sama w sobie ma wiele bardzo korzystnie wpływających właściwości leczniczych w połączeniu z imbirem znanym z działań rozgrzewających i antybakteryjnych jest jedną wielką “bombą witaminową” i daje znakomite efekty!

Imbir jest rośliną rodzaju byliny. Obejmuje aż 144 gatunki. Rozrasta się na terenach południowo-wschodniej Azji od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę na południowym wschodzie. Ogólnie imbir stosuje się jako przyprawę do piwa czy ciasta piernikowego. Posiada on bardzo intensywny, silny, aromat ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną (jak to korzeń) nutą. Dostępny w wielu postaciach, najbardziej popularną formą są surowe korzenie, które zazwyczaj określa się jako świeży imbir. Ma bardzo wiele właściwości leczniczych i zastosowań (w niektórych krajach służy za truciznę). Ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, leczy wzdęcia, ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, pobudza apetyt. Może być podawany profilaktycznie w leczeniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych, obniża poziom cholesterolu. W świeżym imbirze możemy znaleźć wiele cennych i istotnych dla naszego organizmu substancji odżywczych. Zalicza się do nich:

ginger-1738098_1280-750x430 Dlaczego warto pić wodę z cytryną i imbirem?

  • białko,
  • tłuszcz,
  • węglowodany,
  • witaminę C, B1 oraz B2,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas
  • olejki eteryczne o silnym i aromatycznym zapachu

Cytryna jest jednym z najczęściej stosowanych owoców. Posiada ogromną ilość witaminy C, która wzmacnia odporność i łagodzi przebieg infekcji oraz A (w tym też kwasu askorbinowego), polifenoli (resweratrol, hesperytyna, rutyna, kwercetyna), które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, zawiera również składniki mineralne takie jak potas i wapń. Cytryna ma bardzo szerokie spektrum zastosowań. Sprawdza się bardzo dobrze w pielęgnacji ciała, podczas dbania o linię. Przydaje się również podczas porządków domowych.


Właściwości lecznicze

Ten powszechny wśród wielu osób napój znajduje w naszej diecie wszechstronne zastosowanie. Wodę z cytryną i imbirem w głównej mierze stosuje się przy problemach z przemianą materii czy zanieczyszczonym organizmem. Wspomaga również dietę i zdrowy tryb życia.Również:

  • działa oczyszczająco na nasz organizm
  • wspiera proces odchudzania
  • usuwa toksyny z naszego ciała
  • wspomaga spalanie tłuszczu
  • niweluje poranne mdłości u kobiet w ciąży
  • neutralizuje stany zapalne w organizmie
  • poprawia układ trawienny
  • pozwala zwalczyć zgagę
  • relaksuje, odpręża i dodaje wiele energii ze względu na odkwaszające i oczyszczające właściwości cytryny
  • odświeża oddech
  • zmniejsza wypryski i spowalnia proces starzenia się skóry
  • oczyszcza wątrobę
  • działa rozgrzewająco
  • działa przeciw obrzękom
  • sprawdza się przy lekkim przeziębieniu

Zastosowanie

Wiele kobiet stosuje ten bogaty w wiele sprzyjających naszemu organizmowi substancji “eliksir” podczas przeziębienia, w celu zwalczenia wzdęć czy poprawie kondycji skóry. Ze względu na właściwości imbiru można tym wspomagać leczenie reumatyzmu, migreny, chorób serca czy układu nerwowego. Regularne stosowanie łagodzi zaostrzające się bóle miesiączkowe, bóle stawów.

UWAGA!: Osoby z refluksem żołądka, wrzodami żołądka lub dwunastnicy powinny unikać picia wody z cytryną i imbirem ze względu na ostrość imbiru i jego jakże drażniące działanie.

Sposób przygotowania

Zacznijmy od tego, że w celu dostrzeżenia znakomitych efektów wodę z cytryną i imbirem powinno się spożywać regularnie i konsekwentnie, najlepiej z rana.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki wody
  • korzeń imbiru ok. 1,5 cm(obiera się go za pomocą łyżki)
  • 1 cytryna bądź limonka
  • świeżo zerwana mięta
  • łyżka miodu
  • owoce do smaku

slice-of-lemon-2135548_640 Dlaczego warto pić wodę z cytryną i imbirem?

Korzeń imbiru należy pokroić w cienkie, lekko przezroczyste plastry. Po czym dokładnie umyć cytrynę również krojąc ją w cienkie plasterki. Z doniczki urwać kilka listków świeżej mięty. Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do każdej ze szklanek. Następnie można dodać ulubione owoce np. maliny czy jeżyny, ale to już zależy od gustu. Na koniec wszystko zalać najlepiej ciepłą wodą (ok. 40-50 stopni Celsjusza). Przygotowany napój można pić od razu. Najlepszą porą jest poranek, zaraz po przebudzeniu, ok. 30 minut przed pierwszym posiłkiem.

Imbir wraz z cytryną bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto stosować się do regularnego picia roztworu w dobrze dobranych ilościach.

Komentarze