Dieta przy anemii

Dieta przy anemii
5 (100%) 3 votes

Anemia może dotyczyć dzieci, dorosłych i osób starszych. Zwiększona podatność na anemię występuje, gdy nie odżywiamy się zdrowo lub mamy zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze, których nie jesteśmy w stanie dostarczyć w wystarczającej ilości. Dieta przy anemii to jeden z najważniejszych czynników pomagających powrócić do pełnego zdrowia. Przedłużający się stan niedokrwistości może okazać się groźny dla zdrowia i życia, dlatego nie należy go lekceważyć. Podpowiadamy co jeść przy anemii, by jak najszybciej przywrócić organizmowi siły.

Jak rozpoznać anemię

Anemia jest stanem wyczerpania organizmu. Charakteryzuje się zmniejszoną ilością czerwonych krwinek, które spełniają zasadniczą rolę w zaopatrywaniu płuc w tlen oraz transporcie dwutlenku węgla. Obniżona norma czerwonych krwinek występuje w niektórych formach anemii. Optymalna wartość w przeprowadzonym badaniu laboratoryjnym wynosi dla dorosłego mężczyzny 12,5-18,0 g/dl a dla kobiety 11,5-16,0 g/dl. Norma czerwonych krwinek u dzieci powinna wynosić od 3,5 do 5,4 mln/ml krwi. Niższy poziom erytrocytów świadczy o niedokrwistości, zaś wyższy może wskazywać na odwodnienie. W anemii czujemy się anemiczni, a więc ociężali, ospali, pozbawieni energii i chęci. Ponadto zauważamy nadmierne wypadanie włosów, pogorszenie wyglądu skóry, jej bladość. To duży problem zarówno dla kobiet jak i mężczyzn, bo znacząco wpływa na życie osobiste i zawodowe.

Dieta a anemia

Dieta jest podstawą zdrowia, dlatego główną terapią anemii jest zmiana nawyków żywieniowych. Skupmy się na niedociągnięciach i wyeliminujmy je. Być może jemy zbyt mało mięsa czy warzyw lub w naszej diecie królują cukier i tłuszcz a niezdrowe przekąski są naszą smutną codziennością? Jesteśmy tym, co jemy, dlatego musimy zadbać o zdrowie od wewnątrz karmiąc ciało tym, co dla niego najlepsze. Dieta przy anemii pozwala pozbyć się nieprzyjemnych dolegliwości i skutków ubocznych zaniedbania. Na początku powinny wspomóc ją odpowiednie tabletki, szczególnie jeśli nasza anemia znacząco się rozwinęła. W poważniejszych przypadkach żelazo będzie podawane pod kontrolą lekarza w zastrzykach.

Jaka powinna być dieta przy anemii

Dieta przy anemii powinna być uzależniona od wieku chorego. Niedokrwistość może ujawnić się już u niemowląt i jest wtedy nazywana anemią fizjologiczną. Jej przyczyną jest wyczerpanie zapasów żelaza zgromadzonych w życiu płodowym. Pokarm dziecka jest ograniczony do mleka matki, a żelazo nie stanowi w nim dużego udziału. Lekarze zalecają więc, by podawać niemowlęciu żelazo, np. Actiferol Fe w saszetkach dla dzieci i niemowląt. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, a jego długotrwały niedobór może nawet spowolnić rozwój intelektualny. U starszych dzieci przyczyną niedoborów żelaza zwykle jest nieodpowiednia dieta i wtedy także należy zadbać, by dostarczyć pociesze najlepiej wchłaniany i bezpieczny lek. Żelazo podawane w tabletkach w połączeniu ze zdrową dietą daje najlepsze rezultaty. Pamiętajmy, że żelazo uzyskuje najlepszą przyswajalność, gdy towarzyszy mu posiłek i witamina C. Zarówno dzieci jak i dorośli mogą przyjmować tabletki Ascofer i dopełnić je kwasem askorbinowym w tabletkach lub popijać świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Dieta przy anemii w ciąży

Anemia w ciąży jest bardzo częstym zjawiskiem, ponieważ dziecko jest przeważnie dużym zaskoczeniem dla przyszłych rodziców. Kobieta może nie odżywiać się jak na mamę przystało, co przy zwiększonym zapotrzebowaniu dziecka stwarza ryzyko wielu niedoborów. Kobieta w ciąży powinna jeść mięso, ryby i jaja, bo to one są najlepszym źródłem żelaza. Forma hemowa łatwo przyswaja się przez organizm, dlatego nie strońmy od podrobów, wątróbki, dziczyzny.

Spirulina bogata w cenne składniki odżywcze

Dieta na anemie u dziecka

Zaleca się, aby dieta dziecka została poszerzona o mięso z żelazem po 1 roku życia. Wtedy dobrze jest podawać mu chude mięso jak indyk, kurczak, królik, wołowina i cielęcina. Dużo żelaza zawierają także żółtka jaj. Dzieci chętniej zjedzą zmiksowane zupy i przeciery niż kawałek mięsa, który jest dla nich nieatrakcyjny. Urozmaicajmy dietę, ale nie zmuszajmy do niczego malucha, bo sam pokaże nam na co ma ochotę. Częstym problemem wśród dzieci jest brak apetytu, na szczęście na to także znajdzie się sposób. Wystarczy podawać dziecku mleczko pszczele i stymulować apetyt podając mu kwaśne potrawy.

Żelazo w warzywach i owocach

Zdarza się, że ze względu na nasze osobiste wybory jesteśmy zmuszeni zrezygnować z jedzenia mięsa, ale nie oznacza to, że jesteśmy zmuszeni na niedobory żelaza. Także produkty warzywne i owocowe zawierają dużo tego cennego składnika. Są to szczególnie zielone warzywa jak szpinak, kapusta, sałata, brokuły, buraczki, papryka, fasola, szczypior i pietruszka. Są one gorzej wchłaniane niż z mięsa, dlatego sałatki warzywne uzupełniajmy porcją owoców bogatą w witaminę C. Żelazo znajdziemy także w kaszach, płatkach zbożowych, pieczywie.

Chyba najlepszym źródłem żelaza jest spirulina – to szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości. Nie znamy żadnego ziarna, owocu czy środka spożywczego, który byłby bogatszy w substancje odżywcze. Określa się ją jako mleko Matki Ziemi z uwagi na wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Układ pokarmowy
Suplementy diety dla kobiet

Zamknij