Dieta przeciwgrzybiczna – jak stosować, co jeść, czego nie ruszać?
Dieta przeciwgrzybiczna? Walka z zakażeniem grzybami Candida? Czy jest to możliwe? Faktem jest, to, że poprzez współczesny styl życia człowieka, na który składa się – stres, źle dobrana dieta obfitująca w cukry oraz brak aktywności fizycznej. Wszystkie te czynniki wpływają na obniżoną odporność, co skutkuje tym, iż w organizmie rozwija się grzyb, ale ważna jest nie tyle jego obecność, co ilość.
Dlaczego mam w sobie grzyba? – Przyczyny powstania grzybicy
Drożdżyca lub kandydoza powszechnie nazywana – grzybicą, jest chorobą, która wywołują chorobotwórcze grzyby. Źródłem zarażenia jest drożdżak zwany Candida albicanas, który najczęściej zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Mimo powszechnego występowania w środowisku zewnętrznym nie stanowi zagrożenia człowieka, ale tylko wtedy, gdy spełniony jest warunek: UKŁAD ODPORNOŚCIOWY ORGANIZMU FUNKCJONUJE PRAWIDŁOWO.
Do głównych przyczyn zakażenia grzybicą można zaliczyć:
- Osłabiony system immunologiczny,
- Palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu,
- Nadczynność tarczycy,
- Niewydolność nerek,
- Niewydolność przytarczyc,
- Zakażenie wirusem HIV,
- Wyczerpanie organizmu, poprzez brak snu i wypoczynku oraz stres,
- Kuracje antybiotykowe,
- Zanieczyszczenie środowiska, które ogólnie wpływa na obniżenie odporności organizmu,
- Depresja,
- Nieprawidłowe odżywianie – dieta bogata w cukry proste oraz produkty mączne wysoko przetworzone, a uboga w witaminy i minerały,
- Picie nieprzegotowanej wody,
- Zaburzenia hormonalne: ciąża, karmienie piersią, menopauza,
- Używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła.
Do najczęstszych objawów grzybicy należy:
- Przewlekłe przeziębienia,
- Niechęć do działania oraz wzmożona drażliwość i wahania nastroju,
- Zaburzenia snu,
- Uczucie zmęczenia i ogólne wyczerpanie organizmu,
- Zaburzenia trawienia, w tym: gazy, wzdęcia,
- Nadmierna potliwość.
Lista produktów dozwolonych podczas stosowania diety przeciwgrzybiczna
Jak każda dieta, nawet ta przeciwgrzybiczna posiada listę produktów dozwolonych jak i również tych zakazanych, które mają właściwości prozapalne, przez co sprzyjają rozwojowi grzybów:
Białko zwierzęce:
- Wołowina, jagnięcina,
- Mięso z kaczki,
- Mięso z kurczaka,
- Mięso z indyka,
- Ryby,
- Jaja,
Pełnoziarniste produkty zbożowe:
- Bezglutenowe, bez drożdżowe pieczywo,
- Brązowy ryż i produkty z niego zrobione,
- Kasz gryczana, kasza jaglana,
- Amarant,
- Tapioka,
- Makaron gryczany, bądź z brązowego ryżu,
Warzywa są dozwolone praktycznie wszystkich oprócz: zwykłych ziemniaków (słodkie i czerwone są dozwolone), kukurydzy, groszku czy grzybów,
Nieprażone orzechy i nasiona:
- Orzechy brazylijskie, makadamia, pekan, włoskie,
- Migdały,
- Nasiona Chia,
- Siemie lniane,
- Nasiona dyni, sezamu oraz słonecznika,
Tłuszcze:
- Masło Tahiti,
- Masło z nasion słonecznika,
- Oleje tłoczone tylko na zimno takie jak: migdałowy, kokosowy, szafranowy, lniany czy pistacjowy,
Zdrowe oleje znajdziesz – TUTAJ
Produkty mleczne nie zawierające antybiotyków i hormonów:
- Masło organiczne,
- Organiczne masło kokosowe,
- Masło klarowane,
- Ser kozi,
- Ser owczy,
Owoce – tylko świeże:
- Awokado,
- Cytrusy: grejpfrut, limonka, cytryna,
- Miąższ kokosowy,
- Maliny,
- Truskawki,
- Jeżyny,
Napoje:
- Herbaty ziołowe,
- Niesłodzone mleko migdałowe, kokosowe i konopne,
- Filtrowana, destylowana lub oczyszczona woda,
Zdrowe mleka znajdziesz – TUTAJ
Niedozwolone są produkty przetworzone, takie jak:
- Bekon,
- Parówki,
- Wieprzowina,
- Mięso i ryby z puszki,
- Ciasta, ciastka, ciasteczka itp.
- Pączki,
- Produkty typu Fast food,
- Przetworzona żywność, gotowe produkty spożywcze,
- Pokarmy wędzone, suszone, kiszone i peklowane
- Produkty z białej mąki, bądź mąki pszenicznej,
- Orzechy nerkowca, ziemne i pistacje,
- Oleje takie jak: rzepakowy, kukurydziany, z orzechów arachidowych czy olej sojowy,
- Mleko krowie i kozie,
- Sery, w tym owczy, ale tylko z surowego mleka i wszelkiego rodzaju serki homogenizowane oraz wiejskie,
- Śmietana, jogurty,
- Owoce suszone,
- Inne owoce takie jak: morele, banany, czereśnie, żurawina, kiwi, mango, melony, papaja, śliwki, ananasy, gruszki, brzoskwinie, mandarynki,
- Alkohol,
- Kawa, herbata z kofeiną,
- Napoje energetyzujące,
- Napoje gazowane i soki owocowe,
- Sosy typu: majonez, ketchup, musztarda,
- Sosy z octem i cukrem,
- Sosy z mieszanki warzyw,
- Mieszanki przypraw,
- Przetworzone owoce,
- Wszelkiego rodzaju słodziki, cukry i produkty zawierające biały cukier,
Stosując się do powyższej listy produktów dozwolonych i nie, pozbywa się występowania dolegliwości żołądkowych oraz skutecznie można wspomóc leczenie bądź zapobiec rozprzestrzenianiu się grzybicy po drogach rodnych oraz po przewodzie pokarmowym.