Dieta przeciwgrzybiczna – jak stosować, co jeść, czego nie ruszać?

Dieta przeciwgrzybiczna? Walka z zakażeniem grzybami Candida? Czy jest to możliwe? Faktem jest, to, że poprzez współczesny styl życia człowieka, na który składa się – stres, źle dobrana dieta obfitująca w cukry oraz brak aktywności fizycznej. Wszystkie te czynniki wpływają na obniżoną odporność, co skutkuje tym, iż w organizmie rozwija się grzyb, ale ważna jest nie tyle jego obecność, co ilość.

 Dlaczego mam w sobie grzyba? – Przyczyny powstania grzybicy

Drożdżyca lub kandydoza powszechnie nazywana – grzybicą, jest chorobą, która wywołują chorobotwórcze grzyby. Źródłem zarażenia jest drożdżak zwany Candida albicanas, który najczęściej zagnieżdża się w układzie rodnym, jelitach, przełyku i gardle. Mimo powszechnego występowania w środowisku zewnętrznym nie stanowi zagrożenia człowieka, ale tylko wtedy, gdy spełniony jest warunek: UKŁAD ODPORNOŚCIOWY ORGANIZMU FUNKCJONUJE PRAWIDŁOWO.

Do głównych przyczyn zakażenia grzybicą można zaliczyć:
  • Osłabiony system immunologiczny,
  • Palenie papierosów oraz nadużywanie alkoholu,
  • Nadczynność tarczycy,
  • Niewydolność nerek,
  • Niewydolność przytarczyc,
  • Zakażenie wirusem HIV,
  • Wyczerpanie organizmu,  poprzez brak snu i wypoczynku oraz stres,
  • Kuracje antybiotykowe,
  • Zanieczyszczenie środowiska, które ogólnie wpływa na obniżenie odporności organizmu,
  • Depresja,
  • Nieprawidłowe odżywianie – dieta bogata w cukry proste oraz produkty mączne wysoko przetworzone, a uboga w witaminy i minerały,
  • Picie nieprzegotowanej wody,
  • Zaburzenia hormonalne: ciąża, karmienie piersią, menopauza,
  • Używanie wspólnych ręczników, kostiumów kąpielowych czy mydła.

Do najczęstszych objawów grzybicy należy:

  • Przewlekłe przeziębienia,
  • Niechęć do działania oraz wzmożona drażliwość i wahania nastroju,
  • Zaburzenia snu,
  • Uczucie zmęczenia i ogólne wyczerpanie organizmu,
  • Zaburzenia trawienia, w tym: gazy, wzdęcia,
  • Nadmierna potliwość.

Lista produktów dozwolonych podczas stosowania diety przeciwgrzybiczna

Jak każda dieta, nawet ta przeciwgrzybiczna posiada listę produktów dozwolonych jak i również tych zakazanych, które mają właściwości prozapalne, przez co sprzyjają rozwojowi grzybów:

Białko zwierzęce:

  • Wołowina, jagnięcina,
  • Mięso z kaczki,
  • Mięso z kurczaka,
  • Mięso z indyka,
  • Ryby,
  • Jaja,

Pełnoziarniste produkty zbożowe:

  • Bezglutenowe, bez drożdżowe pieczywo,
  • Brązowy ryż i produkty z niego zrobione,
  • Kasz gryczana, kasza jaglana,
  • Amarant,
  • Tapioka,
  • Makaron gryczany, bądź z brązowego ryżu,

Warzywa są dozwolone praktycznie wszystkich oprócz: zwykłych ziemniaków (słodkie i czerwone są dozwolone), kukurydzy, groszku czy grzybów,

Nieprażone orzechy i nasiona:

Tłuszcze:

Zdrowe oleje znajdziesz – TUTAJ 

Produkty mleczne nie zawierające antybiotyków i hormonów:

  • Masło organiczne,
  • Organiczne masło kokosowe,
  • Masło klarowane,
  • Ser kozi,
  • Ser owczy,

Owoce – tylko świeże:

  • Awokado,
  • Cytrusy: grejpfrut, limonka, cytryna,
  • Miąższ kokosowy,
  • Maliny,
  • Truskawki,
  • Jeżyny,

Napoje:

  • Herbaty ziołowe,
  • Niesłodzone mleko migdałowe, kokosowe i konopne,
  • Filtrowana, destylowana lub oczyszczona woda,

Zdrowe mleka znajdziesz – TUTAJ 

Niedozwolone są produkty przetworzone, takie jak:
  • Bekon,
  • Parówki,
  • Wieprzowina,
  • Mięso i ryby z puszki,
  • Ciasta, ciastka, ciasteczka itp.
  • Pączki,
  • Produkty typu Fast food,
  • Przetworzona żywność, gotowe produkty spożywcze,
  • Pokarmy wędzone, suszone, kiszone i peklowane
  • Produkty z białej mąki, bądź mąki pszenicznej,
  • Orzechy nerkowca, ziemne i pistacje,
  • Oleje takie jak: rzepakowy, kukurydziany, z orzechów arachidowych czy olej sojowy,
  • Mleko krowie i kozie,
  • Sery, w tym owczy, ale tylko z surowego mleka i wszelkiego rodzaju serki homogenizowane oraz wiejskie,
  • Śmietana, jogurty,
  • Owoce suszone,
  • Inne owoce takie jak: morele, banany, czereśnie, żurawina, kiwi, mango, melony, papaja, śliwki, ananasy, gruszki, brzoskwinie, mandarynki,
  • Alkohol,
  • Kawa, herbata z kofeiną,
  • Napoje energetyzujące,
  • Napoje gazowane i soki owocowe,
  • Sosy typu: majonez, ketchup, musztarda,
  • Sosy z octem i cukrem,
  • Sosy z mieszanki warzyw,
  • Mieszanki przypraw,
  • Przetworzone owoce,
  • Wszelkiego rodzaju słodziki, cukry i produkty zawierające biały cukier,

Stosując się do powyższej listy produktów dozwolonych i nie, pozbywa się występowania dolegliwości żołądkowych oraz skutecznie można wspomóc leczenie bądź zapobiec rozprzestrzenianiu się grzybicy po drogach rodnych oraz po przewodzie pokarmowym.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.