Czym objawia się alergia na salicylany i jakie są ich źródła?

Czym objawia się alergia na salicylany i jakie są ich źródła?
5 (100%) 10 votes

Alergie są częstą i nieprzyjemną dolegliwością zdrowotną, która dotyczy niemalże każdego z nas. Niektórzy od najmłodszych lat borykają się z problemem alergii, a to nieprzyjemne schorzenie powodować może wiele różnorodnych czynników, począwszy od pyłków drzew, aż po roztocza czy sierść zwierząt. Jedną z bardziej uciążliwych alergii jest alergia na salicylany – składnik, który znajduje się w wielu lekach, a nawet niektórych posiłkach. Alergia na salicylany jest o tyle uciążliwa, że musimy dokładnie czytać etykiety leków, unikając tych posiadających nawet śladowe ilości salicylanów. Dziś poruszymy temat salicylanów – alergii, źródeł, zatrucia salicylanami oraz opowiemy o obecności salicylanów w kosmetykach.

Czym są salicylany?

W najprostszym ujęciu salicylanami określamy estry obecne w większości owoców cytrusowych oraz w składnikach większości leków. Osoby cierpiące na alergie na salicylany wskutek przyjęcia nawet ich najmniejszej ilości mogą uskarżać się na uciążliwe objawy, które powodują najczęściej widoczne zmiany skórne, choć w cięższych postaciach prowadzić mogą nawet do wstrząsów anafilaktycznych.

Salicylany nie są składnikiem potencjalnie niebezpiecznym. Kosmetyki bogate w salicylany są szczególnie pomocne przy leczeniu uciążliwych zmian trądzikowych. Pozytywnie wpływają na złuszczanie się martwego naskórka, naturalnie oczyszczając i wspomagając regenerację skóry.

Warto dodać również, że wykazują silne działania przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, dzięki czemu kosmetyki i produkty bogate w salicylany mogą pomóc nam skutecznie walczyć z niebezpiecznymi bakteriami.

Alergia na salicylany:

Alergia na salicylany jest dość często spotykaną alergią, która jest niewątpliwie uciążliwa, gdyż musimy wystrzegać się szczególnie niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Alergia na leki ma wiele postaci i potrafi wywołać niegroźne zmiany skórne, natomiast nasilona może prowadzić nawet do reakcji anafilaktycznych, w tym wstrząsu, który jest niebezpieczny dla naszego zdrowia i życia. Najczęstszym badaniem, które potwierdza tudzież wyklucza występującą u nas alergię na salicylany będzie badanie prowokacyjne tzw. próby, które występują w formie doustnej lub wziewnej. Osoby, które są uczulone na salicylany najczęściej odczują podczas próby prowokacyjnej świąd skóry, lub znaczną zmianę jej zabarwienia. W porównaniu do innych alergii, alergia na salicylany nie reaguje na zabiegi odczulania, dlatego też nie ma jednego i skutecznego sposobu, który pomoże zwalczyć alergię. Jedyną alternatywą dla osób uczulonych na ten składnik będzie unikanie żywności bogatej z tej składnik, oraz całkowita rezygnacja z niesteroidowych leków.

Zatrucie salicylanami – objawy:

Problemem jeśli chodzi o salicylany jest nie tylko alergia i nadwrażliwość na ten składnik, ale również zatrucie, do którego może dojść wskutek zbyt wysokiej podaży kwasu salicylowego w krótkim czasie. Do zatrucia tego typu dochodzić może również u osób uczulonych na ten składnik, które nieświadomie zażyją lek zawierających daną substancję. Ten typ zatrucia jest szczególnie niebezpieczny dla naszego zdrowia, a jego leczenie obejmuje hospitalizację, podczas której nasz organizm jest wypłukiwany z salicylanów. Podstawowymi objawami zatrucia tym składnikiem jest drżenie mięśni, nasilający się ból głowy, wymioty, czy silne zaburzenia równowagi. Objawy te występują nagle, prowadząc często do osłabienia organizmu zatrutego, co powoduje ciężkie przechodzenie przez etap zatrucia.

Źródła salicylanów w żywności:

Wbrew pozorom – obecność kwasu salicylowego objawia się w wielu produktach spożywczych codziennego użytku, dlatego też osoby, które wykazują alergię na salicylany mają nieco okrojony jadłospis. Istnieje wiele naturalnych źródeł kwasu salicylowego:

  • kawa, herbata
  • mięta
  • szpinak
  • pomidory
  • pomarańcze
  • truskawki
  • szałwia
  • ogórki
  • miód
  • skorupiaki
  • ryż
  • alkohol

Zioła i przyprawy – sprzymierzeniec czy wróg?

Faktem jest, iż chyba nikt z nas nie wyobraża sobie pichcenia smacznych potraw bez nadania im smaku przy pomocy świeżych ziół i przypraw! Niestety – osoby borykające się a alergią na salicylany mają znacznie mniejsze pole manewru i muszą bezwzględnie wystrzegać się stosowania wielu przypraw, między innymi majeranku, koperku czy oregano. Znakomitą alternatywą jest stosowanie klasycznych przypraw, nie zawierających salicylanów – sól, pieprz, czy, papryka chilli czy pieprz ziołowy.

Salicylany w kosmetykach:

Osoby, które borykają się z problemem alergii na salicylany borykają się często jednocześnie z problemem odpowiednich kosmetyków, które nie wywołają reakcji alergicznych takich jak zaczerwienienie czy swąd skóry. Kwas salicylowy jest zawarty szczególnie w produktach nawilżających na bazie mięty, które najczęściej mają za zadanie łagodzenie zmian zapalnych skóry, oraz pielęgnacje skóry skłonnej do podrażnień. Problemem jest również fakt, że duża ilość kremów z filtrem UV zawiera salicylany, co powoduje, że osoby uczulone borykają się często z problemem doboru odpowiedniego kremu, który ochroni ich skórę przed wpływem promieni słonecznym, ale i przed wysuszeniem i zmianami zapalnymi. Alergikom poleca się samodzielne robienie kosmetyków, które będą zawierały tylko i wyłącznie składniki naturalnego pochodzenia. Zaleca się szczególnie kosmetyki na bazie aloesu, które w naturalny sposób odżywią i poprawią koloryt i napięcie naszej skóry.

Faktem jest jednak, że jeśli organizm nas nie wykazuje nietolerancji na salicylany powinniśmy wypróbować kosmetyki bogate w tej ester. Borykając się z uciążliwymi zmianami trądzikowymi zaleca się bowiem stosowanie preparatów stworzonych właśnie na bazie salicylanów. Faktem jest bowiem, że ten na pozór niebezpieczny i uczulający sporą część społeczeństwa ester znakomicie wpływa na wszelakie zmiany trądzikowe i pomaga z złuszczaniu martwego naskórka.

Warto dodać również, że codzienne przemywanie twarzy tonikami na bazie salicylanów pomoże w znaczny sposób ograniczyć zapalenia i uciążliwe zmiany, które powstają często wskutek gromadzenia się na powierzchni naszej skóry różnych bakterii.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia, Problemy, Zdrowie
Nandrolon – kiedy i jak go przyjmować, jakie są jego zamienniki

Zamknij