Choroba Crohna

Choroba Crohna
5 (100%) 4 votes

Choroba Crohna – przyczyny

Choroba Crohna jest chorobą zapalną jelit obejmującą usta, przełyk, żołądek, jelita cienkie, okrężnicę i odbyt. Oznacza to, że stan zapalny i podrażnienie wywołane chorobą Crohna może wystąpić w dowolnym miejscu przewodu pokarmowego. Najczęściej upatruje sobie dolną część jelita cienkiego, gdzie przeplata się ze zdrową tkanką. Stan zapalny nie dotyczy całej powierzchni nabłonka wyściełającego jelita, a jedynie jego fragmentów, choć jest to małym pocieszeniem dla chorych zmagających się z bólem i problemami gastrycznymi.

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest dolegliwością przewlekłą, co oznacza, że utrzymuje się do końca życia i nie może zostać wyleczona. Każdy z pacjentów różnie przeżywa okresy zaostrzeń przeplatane remisjami. Oba etapy choroby mogą trwać nawet kilka lat dając ułudę zdrowia. Choroba Crohna może dotknąć nas w dowolnym wieku bez względu na płeć i sposób odżywiania. Najczęściej rozwija się w okresie dojrzewania, by swój pełny charakter nabyć około 30 roku życia.

Choć choroba nie wybiera, istnieją podejrzenia wobec pewnych czynników mogących zwiększać ryzyko zaburzeń. Pierwszym z nich jest uzależnienie od papierosów, które nasila także przebieg już rozwiniętego schorzenia. Ponadto choroba dotyka częściej mieszkańców miast niż wsi i zdaje się wzrastać wśród raczej odpornej dotąd społeczności czarnoskórych, co może mieć związek z postępującym uprzemysłowieniem. Liczba zdiagnozowanych przypadków Crohna wzrasta, choć zastanawiający pozostaje wciąż duży odsetek utajonych.

Choroba Crohna – objawy

Istnieje kilka typów choroby Crohna, w zależności od zajęcia poszczególnych poziomów przewodu pokarmowego

  • Choroba okrężnicy, która jest najbardziej rozpowszechnionym typem choroby Crohna.
  • Choroba żołądka i dwunastnicy (górny odcinek jelita cienkiego)
  • Choroba jelita krętego
  • Choroba okrężnicy, której objawy myląco przypominają wrzodziejące zapalenie okrężnicy. Oba obejmują zapalenie przewodu pokarmowego. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego wpływa na najgłębsze błony śluzowe jelita grubego i odbytnicy. Choroba Crohna może dotyczyć dowolnej części przewodu pokarmowego, często atakuje całą grubość ściany jelit. Obie choroby mają podobne objawy:
  • Biegunka
  • Ból
  • krwawe stolce

Choroba Crohna może wahać się od łagodnego stanu przejściowych bólów i biegunek do przebiegu tak ciężkiego, że zagrażającego życiu. W niektórych przypadkach może powodować zatkanie jelit i wrzody przedzierające się przez ścianę jelita do pobliskich narządów. Choroba Crohna może być z powodzeniem leczona lekami, lecz gdy to zawodzi pozostaje tylko operacyjne wycięcie zmian. Choroba Crohna powoduje często utratę apetytu i może przeszkadzać w absorpcji składników odżywczych, co prowadzi do niedożywienia. U dzieci choroba Crohna może opóźnić wzrost i rozwój.

Objawy choroby Leśniowskiego-Crohna są kapryśne, przez co czasami nie wiadomo co przynosi nam ulgę a co szkodzi. Przy właściwym leczeniu, większość osób z choroba Crohna może żyć normalnie.

Suplement diety Coloc C na zdrowe jelita

Choroba Crohna – dieta

Choroba Crohna powoduje gorsze przyswajanie pokarmu, co można określić jako zespół złego wchłaniania. Dolegliwość dotyczy wszystkich tych, którzy mają problem z nietolerancją niektórych produktów (np. mleka czy glutenu), kłopoty z trawieniem i często odczuwają dolegliwości gastryczne. Zespół złego wchłaniania jest jednym z najbardziej wyniszczających objawów choroby Crohna. Szczególnie cierpią na tym dzieci i młodzież w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Zespół złego wchłaniania może przyczynić się do awitaminozy, odwodnienia, anemii i wielu innych schorzeń. W postępowaniu dietetycznym zaleca się więc przyjmowanie kompleksu witamin i minerałów, np. Centrum. Przewlekły stan zapalny w jelicie cienkim wyposażonym w kosmki wychwytujące substancje odżywcze może powodować nie tylko słabe przyswajanie, ale także zubożyć florę bakteryjną jelit. Dlatego dobrze, gdy dieta w chorobie Crohna jest uzupełniana probiotykami, np. Bactilac NF. Także na skutek wielu operacji jelito może zmniejszać się, być uwrażliwione i dawać (szczególnie początkowo) nasilone objawy choroby Crohna. Chory powinien dbać o to, by dostarczyć w diecie wystarczającą ilość kalorii. Najlepiej, by spożywał ich jeszcze więcej niż przed chorobą. Kalorie pochodzą z węglowodanów, białka i tłuszczu. Dobra masa ciała pomoże pozytywnie znosić chorobę. Ponadto osoby z częstymi biegunkami mogą mieć zbyt mało białka, które znajdziemy w mięsie, mleku i produktach mlecznych. Dieta w chorobie Crohna powinna być natomiast uboga w żywność gazo twórczą, tj. błonnik, fasola, orzechy, nasiona, tłuste, smażone potrawy, masło, śmietanę, margarynę, pikantne przyprawy, owoce cytrusowe. Należy jeść mało, lecz często, popijając spore ilości wody.

Choroba Crohna – leczenie

Mięso jest szczególnie zalecane ze względu na niedokrwistość – częsty objaw choroby Crohna. Pacjenci wymagają więc często suplementacji żelazem, kwasem foliowym i witaminą B12. Kompletny suplement diety proponuje m.in. Olimp B12 Forte, w którego składzie znajdziemy wapń, żelazo, witaminę E, B12 i kwas foliowy. Ponadto zalecane witaminy to wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Stany zapalne i zaburzenia w wchłanianiu tłuszczu kolidują z przyswajaniem tych substancji. Nie należy zapominać także o magnezie, który także jest źle absorbowany przez organizm. Magnez jest kluczowy dla procesów wzrostu i kształtowania zdrowych kości, dlatego jest niezwykle ważny na każdym etapie życia. Niekiedy zamiast przyjmowania suplementów, które trafiają do żołądka i jelit z zespołem złego wchłaniania, zleca się zastrzyki, które natychmiast uzupełniają nawet ciężkie niedobory.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Choroby kobiece, Zdrowie
Infekcje pochwy w ciąży

Zamknij