BCAA – czym jest, suplementacja, dla kogo, korzyści

BCAA, czyli leucyna, izoleucyna oraz walina należą do jednych z najczęściej stosowanych suplementów diety.  Popularność zyskały dzięki charakterystycznym właściwościom aminokwasów.  Kampanie reklamowe, które opierały się na wynikach stosownych badań rozpoczęły prawdziwy boom na aminokwasy rozgałęzione.

BCAA – czym jest?

Aminokwasy to elementy, które budują białko. W sposób obrazowy możemy porównać białko do ułożonych puzzli, każdy aminokwas jest jednym elementem, który tworzy obraz.  Ze względu na to, że aminokwasy nie są identyczne, możemy je pogrupować i tak mamy:

  • Aminokwasy endogenne, które są syntezowane przez organizm.
  • Aminokwasy egzogenne, których organizm nie syntezuje, więc musimy je dostarczać dodatkowo z pokarmem. Zalicza się do nich: leucyna, izoleucyna i walina, czyli BCAA. Są to aminokwasy rozgałęzione.

BCAA – dla kogo?

BCAA jest polecane wszystkim osobom uprawiającym sport, zarówno zawodowcom jak i hobbystom. Dodatkowo warto wiedzieć, że nadają się one nie tylko dla osób uprawiających sporty siłowe. W wielu przypadkach osoby, które uprawiają takie sporty jak: jak biegi, lekkoatletyka, kolarstwo, pływanie, piłka nożna czy sztuk walki stosują dodatkową suplementację preparatami na bazie aminokwasów egzogennych. Wyniki badań dowiodły, że suplementy nie wywołują żadnych skudów ubocznych w organizmie.
Wspomaganie suplementami z BCAA poleca się w głównej mierze osobom, które chcą rozbudować swoją muskulaturę, a także tym, którzy chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, poprzez spalenie jak największej ilości tłuszczu znajdującego się w tkance podskórnej zabezpieczając przy tym mięśnie przed degradacją. Suplementy z BCAA okazują się więc uniwersalne i potrafią się dostosować do celu, jaki chcemy osiągnąć.

BCAA – suplementacja

Nie ma jednak sensu i potrzeby kupowania specjalnych suplementów z BCAA, dlaczego? Otóż dostarczamy je do organizmu z każdym produktem, który zawiera białko budowane przez aminokwasy. Producenci preparatów zacierają ręce, gdyż mało kto pamięta o tym istotnym fakcie. Aby dostarczyć rozgałęzione aminokwasy do organizmu, wystarczy zjeść jajko, drób czy wołowinę. Różnicę stanowi tylko czas, kiedy aminokwasy dotrą do krwi. Jednak podczas spożycia normalnych produktów spożywczych doładujemy organizm również innymi aminokwasami.

Stosowanie suplementów z BCAA sprawia, że aminokwasy znajdą się we krwioobiegu po około 30 minutach, a ich wysokie stężenie będzie utrzymywało się do 3 godzin. Jeżeli zdecydujemy się na zwykły posiłek, powinniśmy liczyć się z faktem, że aminokwasy dotrą do krwi po upływie dłuższego czasu, przy czym będą się w niej także dłużej utrzymywać.


BCAA

BCAA – korzyści

Aminokwasy rozgałęzione zostały dokładnie zbadane przez naukowców. Ich badania dowiodły, że aminokwasy powinny być nieodłącznym elementem jadłospisu kulturystów oraz sportowców.

BCAA przyspiesza syntezę białek, co wpływa na budowę i rozrost tkanki mięśniowej. .Proteiny wpływają na większe wydzielanie hormonów o charakterze anabolicznym, przykładem może być hormon wzrostu. W związku z tym włókna mięśniowe rosną o wiele szybciej.

Suplementy pozwalają nie tylko na ochronę mięśni przed degradacją. Pozwalają także na silną redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie. Rozgałęzione aminokwasy wspomagają przemiany energetyczne, co sprawia, że możemy wykorzystać energię do utraty zbędnych kilogramów.

Suplementacja BCAA pozwala zahamować produkcję serotoniny, która powoduje senność i zmęczenie. W związku z tym aminokwasy egzogenne nie tylko pomagają budować mięśnie, ale pozwalają nam na wydłużenie treningu. Takie wspomaganie pozwoli nam wykonać nawet ciężkie treningi, co poprawi naszą kondycję i zbuduje masę mięśniową. . Dodatkowo aminokwasy charakteryzują się właściwościami, która wspomagają procesy regeneracji.

Leucyna, która jest składnikiem BCAA, wpływa na stężenie leptyny, która jest hormonem tkanki tłuszczowej. Jeżeli jej poziom jest dość wysoki, tłuszcz szybciej się spala, a my pozbywamy się zbędnych kilogramów. Leucyna pozwala na podwyższenie poziomu leptyny, który jest zazwyczaj powiązany z poziomem tkanki tłuszczowej.

Przeprowadzono specjalistyczne badania, które dowiodły, że leucyna wpływa na leptynę. Zbadano dwie grupy, jedna stosowała suplementy z leucyną, druga nie.  Pierwsza grupa po zakończeniu badań posiadała wyższy poziom leptyny w organizmie oraz niższy poziom tkanki tłuszczowej.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.