Złote mleko- czym jest? Jak działa? Jak je stosować?

W dzisiejszych czasach wszechobecnej chemii, konserwantów, antybiotyków i innych ulepszaczy, coraz częściej próbujemy sięgać do naszych korzeni. Zarówno w żywieniu jak i w medycynie naturalne środki są najbardziej pożądane. Z każdym rokiem przybywa osób, które chcą pielęgnować i leczyć swoje ciało naturalnymi metodami. Jedną z takich metod jest spożywanie kurkumy. Ta znana od tysięcy lat przyprawa szturmem zdobywa serca współczesnych konsumentów. Naukowcy, badający właściwości i działanie kurkumy, udowodnili jej pozytywny wpływ na ludzki organizm (kurkuma działa między innymi: . przeciwzapalnie, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowo, żółciopędnie, oczyszczająco czy tonizująco). Jednak badacze sami przyznają, że im więcej badają tym więcej właściwości kurkumy odkrywają! Jednym ze sposobów włączenia kurkumy do naszej diety jest picie „Złotego mleka” (Golden Milk). Jak przygotować złote mleko w domu? Czy jest skuteczne? Jak właściwie działa złote mleko? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu! Zapraszamy do lektury!

Korzeń, przyprawa, barwnik, lek

Kurkuma była znana przez lekarzy ajurwedy (system medycyny indyjskiej rozwinięty w starożytności) i joginów od wielu wieków. Cenili ją ze względu na niespotykane wręcz właściwości lecznicze. Jednak przy dynamicznym rozwoju medycyny, tabletek, szczepionek i różnorodnych kuracji, wiedza o właściwościach kurkumy odeszła w cień. Przez lata mieszkańcy zachodu używali tej przyprawy tylko jako barwnika do potraw. Na szczęście lata wnikliwych badań potwierdziły wiele zalet kurkumy. Można śmiało stwierdzić, że jest to medyczny fenomen! Kumaryna- unikalny składnik zawarty w kurkumie ma silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Ponadto doskonale oczyszcza nerki oraz wątrobę, a sprawne funkcjonowanie tych organów warunkuje pracę całego organizmu. Dopiero zaczynamy wyliczać! Kurkuma reguluje poziom cholesterolu we krwi, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Ten korzeń, odpowiednio przyjmowany wzmacnia stawy i leczy ich stany zapalne. Naukowcy wciąż odkrywają nowe, wspaniałe działania kurkumy!

Smak

Kurkumę można śmiało dodawać do wszystkich potraw. W niewielkich ilościach ma zupełnie neutralny smak. W większy porcjach ta przyprawa staje się cierpka i gorzkawa, można jednak temu przeciwdziałać. Gotowanie i podgrzewanie kurkumy sprawia, że smak znowu staje się prawie niewyczuwalny. Jeżeli jednak smak kurkumy przeszkadza Ci- ogranicz się do niewielkich ilości. Warto trochę poeksperymentować, aby znaleźć odpowiednią porcję dla nas  i naszych kubków smakowych.

Jak serwować kurkumę

Kurkumy możemy używać na naprawdę wiele różnych sposobów. Zarówno świeży korzeń, jak i suszona przyprawa w saszetce, przyniosą korzyści dla naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że według wielu źródeł, aby kurkuma w pełni uwolniła swoje cudowne właściwości należy gotować ją z wodą przez minimum 8 minut. Najlepiej aby danie z kurkumą (zupa, koktajl czy cokolwiek innego) było połączone z masłem klarowanym lub też tłuszczem roślinnym. Potrawy przygotowywane z kurkumą będą miały cudowną, żółtą barwę.

Złote mleko

Złote mleko (golden milk) to napój na bazie mleka z kurkumą. Ma wspaniałe właściwości lecznicze i pyszny smak. Złote mleko:

  • silnie rozgrzewa,
  • leczy kaszel,
  • podnosi odporność,
  • zwalcza gorączkę,
  • działa przeciwdepresyjnie,
  • poprawia samopoczucie,
  • zwalcza infekcje,
  • działa przeciwbólowo,
  • ułatwia zasypianie,
  • ma właściwości wyciszające i uspokajające,
  • wzmacnia kości,
  • zwalcza wolne rodniki (naturalny antyoksydant),
  • wspomaga pracę wątroby,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • usuwa zwapnienia ze stawów,
  • pomaga „naoliwić” stawy (wspomaga produkcję mazi śródstawowej),
  • wspomaga leczenie cukrzycy, Alzheimera oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.

Jak przygotować złote mleko?

Przygotowanie złotego mleka wcale nie jest trudne! Aby cieszyć się korzyściami płynącymi z suplementacji tym cudownym napojem należy najpierw przygotować pastę z kurkumy.

Pasta z kurkumy- składnik złotego mleka

Potrzebujesz do tego ¼ szklanki kurkumy i pół szklanki wody. Opcjonalnie możesz dodać też imbir, cynamon i pieprz- pamiętaj jednak aby zachować odpowiednie proporcje- 1:2 (suche składniki:woda).  Wlej do rondelka wodę i dosyp do niej przygotowane wcześniej suche składniki. Następnie mieszaninę podgrzewamy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż uzyskamy dość gęstą pastę. Zazwyczaj trwa to około 5-7 minut, zależnie od ilości składników. Przygotowaną pastę należy umieścić w wyparzonym słoiczku. Można przechowywać ja w lodówce do dwóch tygodni.

Gotujemy złote mleko!

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy z przepisu powyżej,
  • 1 szklanka mleka krowiego, kokosowego, migdałowego, konopnego, owsianego, sojowego lub innego mleka własnego wyboru,
  • 1 łyżka oleju migdałowego lub masła klarowanego,
  • opcjonalnie miód do smaku.

Przyrządzanie:

Do zrobienia złotego mleka dawniej używało się niepasteryzowanego mleka krowiego. Niestety mleko, które obecnie możemy kupić w sklepie nie ma już tak dobrych właściwości, dlatego też często zastępuję się je mlekiem roślinnym. Pamiętajmy aby wybierać mleko niesłodzone z możliwie najmniejszą ilością chemicznych dodatków. Oczywiście można przegotować mleko roślinne w domu! Aby zrobić złote mleko należy dodać pastę z kurkumy do podgrzanego mleka. Dokładnie wymieszać. Po przestygnięciu dodać olej i miód.

Dodatki

Złote mleko oryginalnie powinno być wykonane z użyciem oleju migdałowego lub masła klarowanego. Jednak nie istnieją żadne przeciwwskazania aby użyć innych olejów, na przykład: niewielką ilości oleju konopnego, kokosowego, sezamowego, z wiesiołka cz z ostropestu. Należy jednak pamiętać aby nie dodawać tych olejów do wrzątku, a tylko do przestudzonego mleka.

Miód jest jak najbardziej wskazanym dodatkiem. Warto wybrać dobrej jakości miód akacjowy, lipowy lub wielokwiatowy. Miód również dodajemy do przestudzonego złotego mleka. Zamiennie można stosować naturalną stewię lub syrop z agawy. Cukier zdecydowanie odradzamy.

Ponadto do złotego mleka można dodać ulubione przyprawy, na przykład starty imbir, kardamon, cynamon czy też odrobinę gałki muszkatołowej. Podniesie to walory smakowe oraz doda właściwości mleku.

Pieprz do mleka

Wiele źródeł podaje, że kurkumę należy łączyć z niewielką ilością zmielonego pieprzu czarnego, dzięki czemu będzie lepiej przyswajana (według niektórych źródeł nawet o 2000% lepiej!). Nie jest to potwierdzona informacja. Jednak mała szczypta pieprzu nie zmieni smaku mleka, a może jednak jest w tym prawda, że pomoże? Warto więc dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu- przezorny zawsze ubezpieczony!

Podsumowanie

Złote mleko to niesamowity ajurwedyjski napój. Jego wspaniałe właściwości znane są człowiekowi od setek lat, a dziś przezywa swój renesans. Kurkumina zawarta w tym cudownym napoju jest prawdopodobnie najpotężniejszym naturalnym antyoksydantem. Według  badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Johna Hopkinsa, regularne stosowanie kurkumy, a więc i złotego mleka, niesie wiele prozdrowotnych korzyści dla ludzkiego organizmu. W Polsce o złotym mleku ostatnimi czasy zrobiło się głośno- i bardzo dobrze W końcu zasługujesz na to co najlepsze!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.