Mleko roślinne- właściwości i korzyści prozdrowotne

Mleko roślinne jest doskonałym zamiennikiem mleka pochodzenia zwierzęcego. Już od wielu lat alergicy, weganie czy osoby z nietolerancją laktozy cieszą się wspaniałym smakiem i wieloma korzyściami zdrowotnymi płynącymi ze spożywania mleka roślinnego. Na sklepowych półka z roku na rok rośnie też wybór napoi mlecznych wyprodukowanych z roślin. Jeżeli chcesz wiedzieć jaki wpływ na nasz organizm ma picie mleka roślinnego, na co zwrócić uwagę przed zakupem i kto powinien regularnie spożywać ten wspaniały napój- koniecznie przeczytaj nasz artykuł!

Mleko-nie-Mleko

W Unii Europejskiej termin „mleko” według definicji oznacza wydzielinę gruczołów mlecznych samic ssaków. Jednak ta nazwa przyjęła się również w stosunku do różnorodnych napoi, które mleko mają zastępować, w tym i do tych pozyskiwanych z roślin. Jeżeli uważasz, że mleko roślinne jest wymysłem współczesnego człowieka- nic bardziej mylnego! Już w średniowieczu znane powszechnie było mleko migdałowe. Stanowiło ono zamiennik krowiego mleka w trakcie postu.

Zdrowsze niż krowie?

Mleko roślinne stanowi wspaniałą alternatywę dla mleka krowiego. Jednak czy jest zdrowsze? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zwolennicy napojów roślinnych mówią, że poza człowiekiem żaden ssak na Ziemi nie pije mleka w dorosłym życiu. Wiele osób nie toleruje laktozy, przez co cierpią z powodu problemów żołądkowych po spożyciu mleka krowiego (co nie ma miejsca gdy spożywane jest mleko roślinne). Ponadto, według niektórych badań picie mleka odzwierzęcego może mieć wpływ na rozwój niektórych chorób, na przykład chorób wątroby czy artretyzmu. Mleko roślinne ma inne właściwości niż mleko krowie:

  • jest mniej słodkie niż krowie,
  • ma mniej białka (wyjątkiem jest mleko sojowe),
  • zawiera mniejsze ilości witaminy D oraz wapnia,
  • jest mniej kaloryczne niż krowie.

Mleko roślinne- dla kogo tak, dla kogo nie?

Po mleko roślinne najczęściej sięgają wegetarianie i weganie czyli osoby nie spożywające produktów pochodzenia odzwierzęcego. Ponadto takie napoje są doskonałą alternatywą dla chorych z tak zwaną „skazą białkową”, czyli alergią na białka mleka krowiego. Również osoby z nietolerancją cukru mlecznego (laktozy) bez przeszkód mogą pić mleko roślinne. Warto jednak pamiętać, że przed wprowadzeniem mleka roślinnego do diety dziecka należy skonsultować się z lekarzem pediatrą. Zwłaszcza jeżeli chodzi o napoje kupowane w sklepach a nie przygotowywane w domu. Uwaga! Mleko roślinne nie jest w stanie zastąpić niemowlętom pokarmu matki!

Z czego można przygotować mleko roślinne?

Mleko roślinne można przygotować wielu różnych roślin- najczęściej używane są orzechy lub nasiona. Będzie ono różniło się smakiem i właściwościami zależnie od tego z czego postanowimy przygotować nasz napój mleczny. Do sporządzenia mleka roślinnego możemy użyć:

  • soi,
  • migdałów,
  • nasion konopi,
  • orzechów laskowych,
  • orzechów włoskich,
  • orzechów piniowych,
  • orzechów nerkowca,
  • orzechów macadamia,
  • kokosa (wiórek kokosowych),
  • ryżu białego i brązowego,
  • kaszy jaglanej,
  • owsu (na przykład płatków owsianych),
  • gryki,
  • sezamu,
  • quinoi,
  • amarantusa,
  • ziaren słonecznika,
  • pestek dyni.

Sklepowe półki

W asortymencie sklepów możemy znaleźć mleko roślinne. Warto zerknąć na półki ze zdrową żywnością, tam znajdziemy mleko sojowe oraz ryżowe. Niekiedy trafić można na mleko owsiane i migdałowe, jednak najczęściej na tym wybór się kończy. Sklepowe mleko roślinne zazwyczaj wzbogacane jest w witaminy i minerały, przede wszystkim witaminy z grupy B oraz żelazo i wapń. Jeżeli zdecydujesz się na zakup mleka roślinnego, przeczytaj uważnie etykietę. Im krótszy skład- tym lepiej. Oznacza to, że nie znajdziemy w naszym mleko wielu ulepszaczy smaku, barwników czy innych chemicznych dodatków. Jeżeli zależy Ci na zdrowym odżywianiu, zrezygnuj z zakupu smakowego mleka roślinnego- jest ono pełne cukru i chemicznych dodatków. Dobrej jakości mleko roślinne nie będzie tanim zakupem! Dlatego też warto rozważyć robienie takiego napoju samodzielnie w domu.

Mleko roślinne- korzyści

Picie mleka roślinnego niesie wiele korzyści dla zdrowia, miedzy innymi:

  • w zależności od rodzaju spożywanego mleka dostarczamy organizmowi wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów,
  • nie zawierają laktozy ani cholesterolu,
  • ułatwiają trawienie więc są wręcz idealne dla osób z powolnym metabolizmem.

Podsumowanie:

Mleko roślinne chociaż brzmi jak nowoczesny wynalazek znane było już przed wiekami. Dziś w dobie wielu alergii, w tym uczulenia na cukry czy białko mleka krowiego, napoje mleczne przygotowane z nasion i orzechów zdobywają coraz szersze grono zwolenników. Są źródłem wielu witamin i minerałów, nie obciążają żołądka, są lepiej przyswajalne. Przed zakupem mleka roślinnego należy jednak dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na produkcie. Im krótszy skład, tym lepiej dla nas, naszego organizmu i zdrowia. Alternatywą dla sklepowych mlek roślinnych są te przygotowane w domu. Bez ulepszaczy smaku i zapachu, barwników i chemicznych konserwantów są zdrowym, smacznym i naturalnym napojem dla całej rodziny!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.