Kiedy warto oczyścić jelita – kolonoterapia, lewatywa, dieta.

Jelito grube stanowi końcowy odcinek jelita. Formuje się w nim kał, wraz z którym usuwany jest niestrawiony pokarm, uboczne produkty przemiany materii i toksyczne substancje.

Długo zalegające resztki niestrawionego pokarmu mogą gromadzić się w jelitach latami. Zaparcia i kamienie kałowe powstają na skutek złej, ubogiej w błonnik diety oraz braku ruchu.

Oczyszczanie jelit – kiedy warto?

Niestrawione resztki pokarmu mogą zalegać w jelicie grubym przez długi czas. Często, powodują one nieprzyjemności gastryczne i problemy zdrowotne. Komórki znajdujące się w jelitach są ponadto bardziej podatne na obcowanie z toksynami. Toksyny takie najczęściej przyjmujemy w pożywieniu, są to przykładowo azotany w mięsach i wędlinach, WWA w produktach spieczonych, grillowanych i smażonych, a także barwniki, konserwanty i słodziki. Chodzi tu głównie o nienaturalną, wysoce przetworzoną żywność.

Toksyny osiadające w jelicie grubym mogą po pewnym czasie prowadzić do nowotworu. Ponadto, kamienie kałowe i pozostałości po pokarmie stanowią przyczynę zaparć, negatywnie wpływając na perystaltykę jelit.

Warto pomyśleć o oczyszczaniu jelit, gdy zaobserwujemy u siebie niektóre z poniższych objawów:

Niekiedy toksyny przenikające z jelita do organizmu mogą powodować takie schorzenia jak choroby nerek i wątroby, zapalenia stawów, zły stan włosów i paznokci, cukrzycę i nowotwory. Mogą też mieć negatywny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy.

Oczyszczanie jelit – hydrokolonoterapia

Zabieg hydrokolonoterapii polega na dogłębnym oczyszczeniu jelita za pomocą specjalnego aparatu. Wykonuje się go po uprzednim kontakcie z lekarzem. Od lewatywy różni się kompleksowością – przepłukiwany jest cały, a nie tylko końcowy odcinek jelita grubego – może mieć on od 1 do 1,5 metra długości.

Wskazana jest dla osób z zaparciami, wzdęciami zaburzeniami wchłaniania i infekcjami pasożytniczymi. Nie powinny go jednak wykonywać osoby, u których stwierdzono zapalenie jelit, krwawienia w przewodzie pokarmowym, wrzody, nadciśnienie, przepuklinę, ostrą niewydolność mięśnia sercowego, problemy z wątrobą i anemię.

Zabieg polega na wprowadzeniu do odbytu rurki z dwoma wężykami. Jeden z nich wprowadza do jelit wodę, drugi natomiast odprowadza. Woda jest zdezynfekowana, przefiltrowana, ogrzana i wprowadzana pod ciśnieniem. Drugi z wężyków odprowadza pozostałości. Do zabiegu wykonuje się mniej więcej 60 litrów wody.

Po zabiegu należy uzupełnić florę bakteryjną, gdyż z organizmu wypłukiwane są sole mineralne i elektrolity. Ponadto, zbyt częste przeprowadzanie zabiegu może powodować rozleniwienie jelita grubego. Znane są też przypadki, gdzie podczas zabiegu doszło do uszkodzenia ścian jelita.

Oczyszczanie jelit – lewatywa

Domową lewatywę można wykonać z ok. 1-2 litrów przegotowanej i ostudzonej wody. Dodać można odrobinę soli i soku z cytryny. Do domowej lewatywy najlepiej jest użyć specjalnego wlewnika dostępnego w aptece. Jego końcówkę przed zabiegiem natłuszczamy i przyjmujemy wygodną dla siebie pozycję. Należy ją zmieniać w trakcie zabiegu. Woda w jelitach powinna pozostać przez około dwie minuty. Proces można wykonywać partiami. Tak jak po hydrokolonoterapii, po zabiegu warto przyjąć probiotyki.

Lewatywy nie powinny wykonywać osoby u których stwierdzono wewnętrzne hemoroidy, wrzody jelita grubego, zmiany nowotworowe na okrężnicy, po przebytych operacjach jelita, a także cierpiących na choroby serca i nerek.

Elektrolity w saszetkach

Oczyszczanie jelit – dieta

Najbezpieczniejszym i najbardziej naturalnym sposobem na oczyszczenie jelit jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Jej celem jest uregulowanie pracy jelit, a także zapobieganie powstawaniu kamieni kałowych i schorzeń jelit.

Podstawą diety jest błonnik. Nie jest on trawiony ani wchłaniany przez organizm. Działa jak wewnętrzna miotła, która wychwytuje i wydala z sobą zalegające resztki pokarmu. Błonnik znajduje się w wielu warzywach i owocach, a także w produktach pełnoziarnistych i kaszach.

Posiłki należy spożywać regularnie i w małych porcjach. Trzeba też pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów – ok. 2 litrów na dzień.

Warto też spożywać takie składniki jak:

  • Wapń – wspomaga wiązanie kwasów tłuszczowych w jelicie, tworzy z nimi nierozpuszczalne związki, co powoduje ich wydalenie z organizmu.
  • Witamina C – bierze udział w procesie usuwania wolnych rodników, wspomaga pracę wątroby, zmniejsza poziom cholesterolu.
  • Probiotyki – pozwalają na skuteczniejsze wchłanianie składników mineralnych, utrzymują odpowiednią kwasowość jelita.

W diecie odtruwającej jelita warto zrezygnować lub ograniczyć takie produkty, jak cukier, słodycze, tłuste mięso, alkohol, kawa, herbata i pieczywo białe. Warto też czytać etykiety na produktach, by wybierać te najbardziej naturalne i niezawierające szkodliwych toksyn i konserwantów.

Na pracę jelit bardzo dobrze wpływa też siemię lniane. Zawarte w nim lignany stanowią doskonały przeciwutleniacz. Siemię lniane reguluje metabolizm tłuszczów, obniża poziom cholesterolu, jest też świetnym źródłem błonnika. Możemy zacząć od jednej łyżeczki siemienia lnianego w pierwszym tygodniu, a zakończyć na trzech w trzecim tygodniu. Siemię lniane można spożywać poprzez gotowanie go w wodzie (1 łyżka na ok. 250ml) aż do uzyskania kleiku. Możemy także zmielić nasiona i posypywać uzyskaną mączką różne potrawy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.