Nasiona Chia czyli szałwia hiszpańska to nasiona bogate w witaminy i minerały, która stałą się podstawowym składnikiem w każdej kuchni.
Właściwości nasion Chia
- nasiona Chia mają bardzo mało kalorii
- Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.
- Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
- Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i białka, co zapewnia zdrowe kości.
- Nasiona Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
- Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
- Cechuje je duża zawartość błonnika który działa korzystnie na układ trawienny.
- Są bogatym źródłem wapnia.
Kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem nasion Chia
BEZGLUTENOWY CIENKI CHLEB Z NASIONAMI CHIA
Składniki
- 4 łyżki nasion Chia
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4 łyżki ziaren dyni
- 4 łyżki płatków jaglanych ( może być mąka jaglana lub maka lub płatki gryczane)
- 2 łyżki mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżka mąki konopnej (lub innej mąki bezglutenowej
- 1 łyżka syropu klonowego ( może też być karob lub miód)
- 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (może być sezam)
- 1/2 łyżeczki różowej soli morskiej ( może być inna gruba, nieoczyszczona sól)
- 160 ml wody do zalania nasion Chia
- 200 ml wody
Wykonanie
- Nasionka Chia zmielić w młynku i zalać ciepłą wodą, odstawić na około 20 minut. Powstanie z nich gęsty budyń.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać „budyń” z Chia i wymieszać.
- Ciasto przełożyć na blachę i łyżką, dokładnie „rozsmarować”.
- Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wyjąć formę z piekarnika, przełożyć chlebek na kratkę, a kiedy ostygnie, pokroić.
- Chlebek można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
KAKAOWY PUDDING CHIA
Składniki
- 150 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki nasion chia (szałwii argentyńskiej)
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego (opcjonalnie)
- 30 g owoców (w sezonie świeżych, poza sezonem mrożonych, np. borówki, maliny, jeżyny, porzeczki)
- kilka owoców do dekoracji
Wykonanie
- Do garnka wlać mleko roślinne i podgrzać, doda kakao i przyprawy.
- Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
- Następnie dodać nasiona Chia, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przygotować sos owocowy: owoce umieść w pojemniku blendera, dodać łyżeczkę miodu lub syropu daktylowego i zmiksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W szklankach umieść kakaowy pudding Chia, polać owocowym sosem i udekorować owocami.
JAGODOWY KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA
Składniki
- 2 łyżki nasion Chia,
- szklanka mleko do namoczenia nasion,
- mrożone jagody,
- mleko lub woda do koktajlu (ilość według gustu),
- pół banana,
Wykonie
- Nasiona Chia namoczyć w szklance mleka.
- Pozostawić na kilka godzin do napęcznienia.
- Dodać do nich pół banana, borówki i mleko.
- Całość zblendoewać do uzyskania jednolitej masy.
- Jeżeli koktajl będzie za gęsty, doda więcej mleka.
BEZGLUTENOWE PTASIE MLECZKO Z NASIONAMI CHIA
Składniki
SPÓD:
- 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów – podprażonych na suchej patelni
- 3/4 szklanki suszonych moreli – namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych
- szczypta soli
- 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)
PTASIE MLECZKO:
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 500 ml mleka roślinnego
- 8 łyżek nasion Chia
- 5-6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)
- 2 łyżki pasty waniliowej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki agaru
JAGODOWO-BORÓWKOWY TOP:
- 300 g świeżych jagód
- garść borówek
- 60 g ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka agaru
Wykonanie
- Zacząć od przygotowania spodu. Migdały wraz solą zmiksować.
- Dodać odsączone z wody morele i karob. Całość blendować na gładką masę.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem.
- Gotowy spód włożyć do lodówki.
- Wszystkie składniki, oprócz agaru, umieścić w garnku. Całość dokładnie zmieszać trzepaczką i pozostawić na ok. 1 h.
- Masę podgrzać na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodać agar i bardzo dokładnie mieszać. Całość gotować jeszcze ok. 10 min.
- Zdjąć garnek z ognia i pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
- Ciepłą masę przelać do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.
- Jagody wsypać do rondelka, dodać ksylitol i sok z cytryny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż jagody puszczą sok.
- Za pomocą cedzaka wyjąć jagody i przełożyć je do miseczki.
- Do soku dodać agar.
- Całość dokładnie zmieszać i gotować jeszcze 10 min.
- Zdjąć sok z agarem z gazu, dodać do niego jagody i dokładnie wymieszać.
- Gotowy mus jagodowy wylać na gotowy spód z Chia. Całość posypać świeżymi borówkami.
KOKOSOWYM PUDDINGIEM CHIA
Składniki
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka nasion chia
- 0,5 łyżeczka miodu
- 100 g truskawek
- 10 g gorzkiej czekolady
- bakalie do dekoracji: orzechy włoskie, pistacje, płatki migdałowe
Nasiona Chia – zamów TUTAJ
Wykonanie
- Do słoika wsypać nasiona Chia, zalać mlekiem i dodać miód.
- Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszać zawartość.
- Pudding wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłukać i zmiksować przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego musu.
- Na warstwę kokosowego puddingu z nasion Chia wyłożyć mus truskawkowy i udekorować świeżymi owocami i bakaliami.
JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA
Składniki
- mały jogurt naturalny,
- 2 łyżki nasion chia,
- borówki, granat. listki mięty do dekoracji,
- miód do smaku dla chętnych.
Wykonanie
- Wymieszać jogurt naturalny z nasionami (ewentualnie miodem) odstawić na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem ułożyć na nim ulubione owoce. Podawać schłodzony.
PASTA Z UPRAŻONYCH NASION SEZAMU Z NASIONAMI CHIA
Składniki
- 125 ml mleka migdałowego
- 1 dojrzały banan
- 2 suszone daktyle
- 0,5 łyżka pasty sezanmowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka nasion chia
Wykonanie
- Uprażone na patelni nasiona sezamu, należy zblendować, aż powstania gładka masa
- Banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera.
- Zalać mlekiem roślinnym. Dodać suszone daktyle i pastę sezamową.
- Całość miksować aż powstanie jednolity napój.
- Koktajl przelać do szklanek i serwować posypany nasionami chia i cynamonem.
DESER JABŁKOWY Z ZIARENKAMI CHIA
Składniki
BUDYŃ Z NASION CHIA
- 2 łyżki nasion Chia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
- kilka orzechów włoskich albo migdałów
DŻEM JABŁKOWY
- 4 jabłka
- 1 banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżka nasion chia
Wykonanie
- Nasiona Chia i płatki owsiane zalać zimnym mlekiem. Dodać wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też nastawić je na noc, a deser przygotować następnego dnia.
- Jabłka pokroić w kostkę.
- Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i nasion Chia.
- Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie.
- Zdjąć z ognia i przestudzić.
- Uprażyć na patelni bez tłuszczu 1 łyżkę płatków owsianych do posypania deseru i kilka orzechów włoskich.
- Do szklanki wkładać na przemian łyżkę dżemu jabłkowego z łyżką budyniu z nasion Chia.
Na koniec posypać uprażonymi płatkami owsianymi i orzechami.
I deser jest już gotowy. - Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet 3 dni.