Niedobór witaminy C
Zdaje nam się, że o witaminie C wiemy już wszystko. Wiemy jak ważną rolę odgrywa w organizmie, a czym grozi jej niedobór. Szkorbut to choroba wywołana niedoborem witaminy C czyli kwasu askorbinowego w diecie. Tak jak w przypadku każdej innej witaminy, także witaminę C musimy dostarczać sobie z pożywieniem. Czym jeszcze grozi niedobór witaminy C i za co odpowiada w naszym organizmie dowiecie się z tego artykułu.
Co to jest szkorbut?
Nazwa szkorbut pochodzi od łacińskiego scorbutus, choroby znanej już od czasów starożytnych. U osób nią dotkniętych rozwija się niedokrwistość, osłabienie, zmęczenie, odklejanie dziąseł a w skrajnym wypadku utrata zębów. Obecnie szkorbut nie jest już tak często spotykany i bardzo dobrze, bo groziłby licznymi powikłaniami w i tak już schorowanej społeczności ludzkiej.
Dlaczego witamina C jest tak ważna, a jej niedobór groźny? Nasz organizm nie potrafi syntezować witaminy C, która pomaga wchłaniać żelazo i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Myśląc kolagen mamy na myśli skórę, ale w rzeczywistości krąży on po całym organizmie – jest składnikiem kości, mięśni i ścięgien. Możemy dostarczyć ją sobie tylko z pożywieniem. Dużą ilość witaminy C zawierają owoce i warzywa oraz niektóre wzbogacane nią pokarmy.
Niedobór witaminy C jest szczególnie niebezpieczny dla rozwijającego się organizmu ? płodu. Wiele miejsca w literaturze medycznej poświęciło się suplementacji kwasem foliowym i żelazem niezbędnych dla prawidłowego przebiegu życia płodowego. Warto wiedzieć, że niedobór witaminy C w ciąży grozi niedorozwojem mózgowym dziecka.
Główną przyczyną szkorbutu jest niewystarczające spożycie witaminy C. Stoją za tym różne czynniki: niedożywienie, restrykcyjna i uboga dieta, nietolerancje, zespół złego wchłaniania. Na szkorbut zapadali marynarze, którzy przed wypłynięciem w rejs nie zabrali ze sobą wystarczającej ilości pożywienia. Dziś niedobór witaminy C nabywamy, gdy nie wkładamy do koszyka z zakupami owoców i warzyw, lecz nie tylko.
Na rozwinięty, objawowy szkorbut zapadają osoby starsze, alkoholicy, unikający w diecie owoców i warzyw oraz dzieci z krajów trzeciego świata, które są niedożywione.
Objawy szkorbutu czyli niedoboru witaminy C
Szkorbut objawia się początkowo utratą apetytu, złym samopoczuciem, biegunką. Może dołączyć do tego opuchlizna poszczególnych części ciała, powtarzające się krwawienia z nosa, drażliwość i uczucie słabości. Wraz z postępem choroby dochodzą do tego kolejne symptomy: krwawienie dziąseł, rozchwianie zębów, nadmierne rogowacenie naskórka, jej suchość. Niemowlęta ze szkorbutem będą stale niespokojne i rozdrażnione, niechętne do spania i odpoczynku. Rozpoznanie niedoboru następuje po badaniu krwi.
Objawy niedoboru witaminy C w diecie są bardzo zróżnicowane, co pokazuje jak wiele dobrego zawdzięczamy tej substancji. Oto wybranie symptomy szkorbutu:
- Zmęczenie – mniejsza energia może być mylona z czymś innym, dlatego gdy dopada nas osłabienie weźmy dla pewności tabletkę witaminy C
- Rozdrażnienie – mała ilość witaminy C we krwi powoduje częste zmiany nastroju i niepohamowaną wybuchowość.
- Spadek masy ciała – jeśli jemy zbyt mało, to prawdopodobnie prędzej czy później zabraknie nam witaminy C. To częsty problem osób na diecie.
- Bóle mięśniowo-stawowe
- Siniaki – powstają na skutek podskórnych wylewów krwi. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, dlatego przy jej odpowiednim poziomie jesteśmy na nie mniej narażeni.
- Słabe dziąsła – witamina C utrzymuje zęby w miejscu, a jej niedobór powoduje ich rozchwianie. Dziąsła stają się miękkie i gorzej przylegają. To powoduje z kolei choroby przyzębia ? groźne dla utrzymania prawidłowego pH jamy ustnej, co w dłuższej pespektywie psuje zęby.
- Sucha skóra i włosy – nasze włosy są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek zmiany poziomu witamin i minerałów we krwi, ponieważ są zaopatrywane na samym końcu. Skóra natomiast reaguje na własny sposób – zaczyna być poszarzała, z widocznymi naczynkami (tzw. pajączki). W tym wypadku należy uzupełnić poziom witaminy C od środka i odżywiać skórę na zewnątrz dzięki kremowi Ziaja z regenerującą witaminą C na noc.
- Obniżona odporność – chociaż raz na jakiś czas pojawiają się doniesienia jakoby witamina C miała śladowe znaczenie dla naszej odporności, to jej brak wystawia nas na większe prawdopodobieństwo choroby i infekcji. Witaminę C warto przyjmować szczególnie w okresie zimy i jesieni, gdy pogoda za oknem nie sprzyja naszemu zdrowiu.
Suplement diety Cerutin z rutyną i witaminą C
Leczenie szkorbutu czyli niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C wymaga leczenia, ponieważ może wyrządzić wiele szkód i przynieść całkiem spore spustoszenie w organizmie. Należy przede wszystkim przekonać się do spożywanie owoców i warzyw bogatych w witaminę C, jeśli nie surowych, to gotowanych (krótko na parze) lub w postaci świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych. Witaminę C dostarczajmy sobie jedząc mięso, by zwiększyć wchłanianie żelaza. Możemy przyjmować witaminę C w tabletkach, musujących kapsułkach lub proszku. Dobrze przyswajalnym źródłem witaminy C jest acerola – wyciąg z konkretnej odmiany owoców wiśni, którą znajdziemy w preparacie Natur C Acerola. Codziennie wypijajmy szklankę soku, najlepiej pomarańczowego bogatego w kwas askorbinowy. Witaminę C możemy dostarczyć sobie także bezpośrednio na skórę. Na rynku dostępnych jest wiele kremów, maści itp. z witaminą C, które wpływają na gęstość i elastyczność skóry, np. krem nawilżający z witaminą C Auriga Flavo-C.. Owoce bogate w witaminę C to pomarańcze, kiwi, cytryny, truskawki, czarna porzeczka. Warzywa z witaminą C to marchew, papryka, pomidory, brokuły, ziemniaki (nie przegotowane), kapusta, szpinak. Witaminę C zawierają ponadto mięsa: wątroba, która ją magazynuje oraz ostrygi. Aby zachować jak najwięcej witaminy C po obróbce cieplnej, decydujmy się gotować na parze i nie rozgotowywać warzyw do zupełnej miękkości. Zupy gotujmy na lekkim ogniu i krótko. Witamina C podawana z suplementami diety jest dobrze tolerowana przez organizm. Jeśli przekroczymy jej zalecaną dawkę możemy mieć biegunkę lub wymioty.