Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmowe to zbiór dolegliwość rozpoczynających się zawsze od podrażnienia przewodu pokarmowego. Zależnie od tego, co spowodowało złe samopoczucie – bakterie wirusy czy toksyny – objawy mogą wzbierać na sile i obejmować kolejne układy w ciele. Symptomy występują w krótkim czasie od spożycia pokarmu. Objawia się silną i częstą biegunką (kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt wypróżnień na dobę), której towarzyszą skurczowe bóle brzucha i wymioty. Stolec jest luźny, wodnisty, często zawiera śluz. Chorobie może towarzyszyć gorączka i ogólne osłabienie. Najczęstsze zatrucia odnotowywane są w sezonie letnim, wtedy też zdarzają się całe grupy osób zakażonych, np. w trakcie pobytu w hotelu. Trzeba jednak pamiętać, że narażeni jesteśmy cały rok i dlatego należy przestrzegać pewnych zasad zmniejszających ryzyko zatruć.
Przyczyny zatrucia pokarmowego
Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są nie tak groźne bakterie oraz cięższe w przebiegu zakażenia toksynami i wirusami. Salmonella, pałeczka czerwonki i przecinkowce cholery są przykładami infekcji bakteryjnych, które prowadzą do podrażnienia, a czasem zaostrzonego stanu zapalnego. Toksyny, w tym gronkowiec często prowadzą nawet do leczenia szpitalnego, a rota wirusy i adenowirusy są najbardziej niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci. Na wszelkie zatrucia najgorzej zareaguje zawsze organizm osłabiony, dlatego miejmy to na uwadze próbując nowych, egzotycznych potraw i zachowujmy przy tym szczególną ostrożność. Wszystkie zatrucia prowadzą do zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit. W wyniku tego ściana jelita zostaje pozbawiona warstwy ochronnej i zaczyna przepuszczać toksyny do krwioobiegu, co wywołuje nasilone objawy.
Zatrucie pokarmowe może nas dopaść wszędzie – w domu, bądź poza nim, ale zawsze jego przyczyną jest:
- Niedostateczna higiena osobista
- Nieumiejętne przechowywanie produktów
- Spożywanie produktów, których pochodzenia nie jesteśmy pewni
- Spożycie trujących grzybów
Pomimo dużej świadomości społecznej zatrucia grzybami stanowią niezmiennie sporą część wypadków letnich wczasowiczów. Jest to także najgroźniejsze zatrucie pokarmowe, prowadzące do największej ilości śmierci.
Zatrucie pokarmowe może dotknąć każdego, dlatego bezwzględnie zwracaj uwagę na to, co jesz. Podstawowe zasady sporządzania i przechowywania żywności powinny nas dotyczyć szczególnie w sezonie letnim. Salmonella, gronkowiec i pałeczki jadu kiełbasianego szybko namnażają się w cieple oraz słońcu i w źle przechowywanej żywności, np. leżącej cały dzień na kuchennym blacie, zamiast w lodówce. Tak samo jest w przypadku niedostatecznie zamrożonego mięsa czy lodów, pamiętajmy więc, by odpowiednio wcześnie sprawdzić moc naszej zamrażalki. Zwracaj także uwagę na wszelkiego rodzaju ciasta, produkty mleczne, jaja i mięso, ponieważ tam rozwija się salmonella. Po kilku godzinach od zjedzenia nieświeżego posiłku możemy odczuwać bóle brzucha, głowy, wymioty i temperaturę. Kolejnym najpopularniejszym w lecie patogenem jest gronkowiec, który bytuje dosłownie wszędzie. My sami jesteśmy jego nosicielami, ale pozostaje dopóty uśpiony, dopóki nie trafi na sprzyjające warunki osłabionego organizmu lub gdy przekroczymy ilość gronkowca, z którym organizm potrafi sobie poradzić. Gronkowiec umiejscawia się w słodkościach, np. letnich deserach na zimno, ale także w mięsie oraz rybach. Objawy zatrucia gronkowcem- silny ból brzucha, wymioty, czasem biegunka, gorączka, dreszcze – pojawiają się szybko, do 6 godzin po zjedzeniu skażonego produktu. Jedną z najgroźniejszych toksyn – jad kiełbasiany – znajdziemy w źle przygotowanych i przechowywanych konserwach mięsnych, rybnych lub warzywnych. Jeżeli konserwa ma wybrzuszone wieczko i wydziela nieprzyjemną, stęchłą woń oznacza to, że nie nadaje się do spożycia. Zatrucie jadem kiełbasianym jest tym groźniejsze, że może skończyć się śmiercią.
Skuteczny lek przeciwbiegunkowy
Objawy zatrucia pokarmowego
Czas, jaki upływa od chwili spożycia zatrutego pokarmu do wystąpienia objawów, różni się w zależności od przyczyny, ale zasadniczo objawia się w 1-6 godzin po jedzeniu. Towarzyszy mu silny ból brzucha, wzdęcia, biegunka, mdłości oraz wymioty, ból głowy i nadmierne wydzielanie śliny. Objawy są najbardziej dokuczliwe w pierwszej dobie choroby. Mogą się utrzymywać do tygodnia.
Objawy zatrucia jadem kiełbasianym:
- Zawroty i bóle głowy
- Omdlenia
- Trudności z mówieniem
- Silny ból brzucha, wymioty
W przypadku zatrucia grzybami do wymienionych objawów dołącza silny lęk, ponieważ trucizna oddziałuje na układ nerwowy. Niezwłocznego kontaktu z lekarzem wymaga stan osłabienia, bóle mięśniowe i tracenie kontaktu z osobą chorą. Powikłania po zatruciu pokarmowym to najczęstsze odwodnienie, ale może dojść nawet do niewydolności nerek wymagających natychmiastowego przeszczepu.
Zapobieganie zatruciom pokarmowym
Potencjalnym źródłem zakażenia jest każdy produkt spożywczy z mięsem, jajkiem i mlekiem. Nie należy jednak popadać w panikę, a stosować się do kilku prostych zasad, które zminimalizują ryzyko zatrucia. Ważne jest, by przyjrzeć się dotychczasowym błędom i wyciągnąć z nich wnioski. Zawsze pomocne będzie przestrzeganie higieny osobistej i zasad bhp w lokalach usługowych. Wybierajmy świeże jedzenie, od sprawdzonych dostawców, unikajmy przeterminowanych produktów i chrońmy nasze potrawy przed owadami.
Najlepszy lek przeciwbiegunkowy bez recepty
Sposoby zapobiegania zatruciom pokarmowym to:
- Surowe mięso, ryby i jaja przechowuj w lodówce w pojemnikach bądź na oddzielnych półkach
- Unikaj spożywania produktów, które nie są dobrze schłodzone lub były rozmrażane i ponownie zamrażane – poznamy to po konsystencji – zbite w bryłę frytki czy warzywa oznaczają, że były niepoprawnie przechowywane. To samo dotyczy lodów, które jedliśmy wprost z opakowania a resztki zamroziliśmy
- Mięso na tatara kupuj tylko u sprawdzonych dostawców
- Nie jedz niedopieczonych, tzw. krwistych mięs i niedogotowanych potraw
- Nie jedz produktu, jeżeli jego zapach wzbudza w tobie podejrzenia co do jego świeżości
- Przetwory wyparzaj wrzątkiem i szczelnie wekuj
- Zwracaj uwagę na termin ważności, puszki z wybrzuszonym wieczkiem wyrzuca
Leczenie zatruć pokarmowych
Leczenie zatruć polega na łagodzeniu objawów. Chory powinien dużo wypoczywać i nawadniać organizm. Płyny należy przyjmować małymi łykami, by nie prowokować wymiotów. W przypadku znacznego odwodnienia konieczne będzie leczenie szpitalne z dożylnym doprowadzeniem płynów. Osoba dorosła może potrzebować nawet 3-4 litrów na dobę. Najlepiej jest nawadniać się roztworem specjalnej mieszanki elektrolitowej, np. W czasie choroby nie należy zmuszać się do jedzenia. Posiłki powinny być lekkostrawne i w płynnej postaci, polecany jest np. jarski rosół. Z czasem można wprowadzać gotowane ziemniaki, marchewkę, kurczaka. Na bolesność brzucha pomogą ciepłe okłady, a wymioty warto hamować lekami: Smecta, węglem leczniczym. Na biegunkę można przyjąć Laremid czy Stoperan. Warto także wzmocnić florę bakteryjną jelit zażywając Trilac lub Lakcid.