Właściwości działanie i zastosowanie lecytyny
Zima to okres, który wypłukuje z nas wszelkie elementy, jakie udało się pozyskać w okresie wiosny, lata i jesieni. Człowiek tak jak reszta przyrody zwalnia tempo i wpada w stan spoczynku. Dlatego bardzo ważne jest wówczas zaopatrywanie się w cenne minerały, które pomogą przetrwać braki surowców w postaci świeżych warzyw i owoców ogólnodostępnych latem oraz jesienią. Spadek formy, nastroju oraz przemiany materii to doskonale znane skutki zimowego samopoczucia. W tym przypadku powinniśmy zatroszczyć się o dostarczenie dla organizmu brakujących substancji, a także wzmocnić go na wypadek choroby.
Działanie lecytyny
Składnikiem, który dba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest lecytyna. Zazwyczaj, gdy słyszymy tą nazwę pierwsze skojarzenie wzbudza w nas refleksje odnośnie ważnego jej oddziaływania na komórki mózgowe. Skoro odgrywa ona tak istotną rolę dla tego typu obszarów komórkowych to pomaga również w funkcjonowaniu pozostałych narządów naszego ciała. Lecytyny fosfatydylocholiny, E322 to grupa organicznych związków chemicznych zaliczanych do fosfolipidów, w których reszta fosforanowa zestryfikowana jest choliną. W ujęciu żywieniowym nazwa lecytyna może obejmować także inne fosfolipidy np. kefaliny
W produkcji lecytyny zazwyczaj otrzymuje się z żółtek jajek kurzych, rzepaku lub ziaren soi. Jest niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego organizmów zwierzęcych. Jest dostępna komercyjnie w postaci czystej i stosowana jako dodatek do żywności oraz w celach leczniczych. Pamiętajmy, że w organizmie człowieka lecytyna jest obecna w każdej komórce ciała, jako składnik błon komórkowych. Uczestniczy w wielu procesach przemiany materii i jest istotnym elementem składowym mózgu i tkanki nerwowej, gdyż chroni osłonkę mielinową. Stanowi również barierę ochronną ścian żołądka, bierze udział w gospodarce cholesterolem. W badaniach na szczurach wykazano, że lecytyna pochodząca z soi znacząco obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, podwyższając jednocześnie poziom HDL. Wykazuje pozytywne działanie na funkcje poznawcze u osób z ich osłabieniem, jednakże nie ma znaczących dowodów na pozytywne działanie lecytyny u osób z demencją.
Właściwości lecytyny
Lecytyna ma bardzo wszechstronne zastosowanie w całym organizmie i dotyczy czterech zasadniczych obszarów funkcjonowania organizmu:
- układu nerwowego
Pamiętajmy, że układ nerwowy pobudza cholina, która jest składnikiem lecytyny. Ułatwia ona zapamiętywanie i uczenie się, wzmacnia zdolność koncentracji, pomaga w stanach depresyjnych.
- pokarmowego
Zimą zazwyczaj podjadamy, gdyż nasz organizm ma większe zapotrzebowanie energetyczne. Skutkiem tego jest nadmierne odkładanie się tłuszczu w naszych tkankach. Szczególnie z tego powodu watro jest przyjmować lecytynę, ponieważ bierze ona udział w wielu procesach przemiany materii. Wspomaga przenikanie przez błony komórkowe tłuszczów i innych substancji odżywczych. Uczestniczy w trawieniu tłuszczu oraz zapobiega jego gromadzeniu się w miejscach niekorzystnych dla zdrowia. Co ważne chroni ściany żołądka, a dodatkowo przeciwdziała marskości wątroby i usprawnia jej funkcje trawienne. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Warto przyjmować ją z innymi witaminami, gdyż wzmaga ona ich przyswajanie przez organizm oraz wzmacnia efekt działania. Pomaga szczególnie dla osób, które pragną oczyszczać ustrój, zmniejszając toksyczność niektórych leków.
- odpornościowego
Lecytyna bierze również udział w procesach odpornościowych. Podwyższa aktywność grasicy, gruczołu dokrewnego, który reguluje odporność komórkową. Wspomaga walkę z toksynami pochodzącymi ze środowiska.
- układu krążenia
Jeśli chodzi o układ krążenia, lecytyna usprawnia transport tłuszczu w ścianach tętnic. Odgrywa istotną rolę w gospodarce cholesterolem. Pozwala obniżać poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz podwyższać poziom dobrego (HDL). Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób naczyniowo-sercowych, takich jak nadciśnienie. Osoby, które prowadzą aktywny tryb życia powinny korzystać z tego rodzaju suplementu. W tym gronie znajdują się: osoby pracujące umysłowo, młodzież, sportowcy, kobiety ciężarne i ludzie starsi. Nauka, stres, wzrost i aktywny tryb życia sprawiają, że młodzi ludzie są bardziej narażeni na zmęczenie i spadek koncentracji. Dostarczanie odpowiedniego poziomu lecytyny zwiększa wydolność mięśni i pozwala na szybką ich regenerację. Osoby narażone na wysiłek, jakim jest dla kobiety ciąża i okres karmienia piersią, zwiększa zapotrzebowanie na cholinę. Natomiast seniorzy cierpią często z powodu miażdżycy, nadciśnienia, zaburzeń pamięci i orientacji. Lecytyna stanowi dla nich panaceum zarówno w wielu aspektach.