Witamina C lewoskrętna – właściwości lecznicze, źródła, fakty i mity
Witamina C czyli kwas askorbinowy ; z łaciny: acidum ascorbicum charakteryzuje się wieloma cennymi dla zdrowia właściwościami, należą dni nich między innymi: korzystny wpływ na syntezę kolagenu – przez co przyspiesza się proces gojenia ran oraz wpływ na kondycję naczyń krwionośnych. Ponadto witamina C jest świetnym antyoksydantem, który opóźnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo przyswajalność żelaza. Poza tym witamina C wpływa na zwiększenie odporności organizmu. Witaminę C dzieli się na prawoskrętną i lewoskrętną, warto jednak poznać prawdę na temat tej witaminy.
Witamina C lewoskrętna – mit!
Witamina C związana jest z powstaniem bezpodstawnego mitu. Witamina C jest kwasem L-askorbinowym. Litera L jest oznaczeniem izomeru o konfiguracji względnej L. Witaminę określa się mianem lewoskrętnej najprawdopodobniej ze względu na łacińską nazwę – laevus, czyli lewy. Nie oznacza to jednak że możemy ją określać mianem lewoskrętnej, ponieważ będzie się to wiązać z pomieszaniem pewnych pojęć. Warto wiedzieć, że kwas askorbinowy możemy spotkać w innej postaci takiej jak: kwas D-askorbinowy. Nie określamy go jednak mianem witaminy C. Inna struktura substancji powoduje, że nie pasuje do substancji występujących w ludzkich i zwierzęcych organizmach.
Żadna witamina C nie jest lepsza lub gorsza Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, że któraś witamina C jest lepsza od innej, ponieważ wszystkie pochodzą od tego samego kwasu. Substancja ta znajduje się w pożywieniu oraz w większości suplementów. Nie mamy do czynienia ani z gorszym ani lepszym kwasem askorbinowym, gdyż w większości przypadków jest on produkowany przez użycie metody Reichsteina i Grüssnera z D-glukozy (tej naturalnej, jak w cukiernicy) i jest to kwas L-askorbinowy Możemy jednak pozyskać witaminę C syntetycznie bez pozyskiwania jej z owoców czy warzyw Mimo wszystko poleca się uzupełnianie niedoborów witaminy C z naturalnych produktów spożywczych, gdyż zawierają one dodatkowo naturalne składniki odżywcze..
Witamina C – właściwości
W ludzkim organizmie zachodzi wiele procesów, w których niezbędna jest witamina C. Dzięki niej wydzielane są różnego rodzaju hormony, na przykład te produkowane przez narządy płciowe Dodatkowo wspomaga syntezę aminokwasów oraz w ochronie innych witamin przed utlenieniem. Ponadto aktywuje kwas foliowy. Witamina C zapobiega również tworzeniu się związków rakotwórczych. Ponadto wspomaga prawidłowe wchłanianie się wapna i pomaga przy transporcie żelaza do krwi. Kolejne istotne właściwości zdrowotne witaminy C to:
- Ułatwianie wytwarzania się ciał odpornościowych, współuczestniczenie w wytwarzaniu kolagenu,
- Utrzymanie wysokiego poziomu kolagenu,
- Przyspieszanie gojenia się ran,
- Przyspieszanie zrastania się kości,
- Uczestniczenie w wielu procesach metabolicznych, podczas przenoszenia elektronów,
- Uczestniczenie w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu,
- Zapobieganie powstawaniu krwotoków, sińców, krwawień dziąseł,
- Wpływ na sprawność serca i układu krwionośnego oraz na obniżenie ciśnienia krwi,
- Ułatwianie przyswajanie żelaza, przez wychwytywanie wolnych rodników.
Witamina C
Witamina C – źródła
Jeżeli chodzi o produkty pochodzenia zwierzęcego, nie znajdziemy w nich zbyt dużych ilości witaminy C. Najlepiej szukać jej w świeżych warzywach i owocach. Największe stężenie witaminy C odnajdziemy w:
- Cytrynach,
- Pomarańczach,
- Grejpfrutach,
- Melonach,
- Jabłkach,
- Ananasach,
- Truskawkach,
- Porzeczkach czarnych i czerwonych,
- Jagodach,
- Malinach,
- Czarnym bzie,
- Żurawinie,
Dość sporą ilość witaminy C znajdziemy również w niektórych warzywach. Będą to między innymi papryka, natka pietruszki, ziemniaki, kapusta, brukselka, szpinak, kalafior, brokuł, zielony groszek, kalarepa, pomidory, karczochy, szparagi, cebula.
Witaminę C możemy również bez problemu kupić w postaci suplementu. W tym przypadku nie należy zapominać o ustalonym dawkowaniu. Należy jednak wiedzieć, że pod wpływem działania światła, tlenu lub wysokiej temperatury witamina zaczyna tracić swój właściwości. W związku z tym należy przechowywać suplementy zawierające witaminę C w odpowiednich, zacienionych i chłodnych miejscach, sprawa ma się podobnie z produktami, które zawierają witaminę C.