Syrop z cebuli – na jesienno – zimowe przeziębienia

Syrop z cebuli – na jesienno – zimowe przeziębienia
5 (100%) 1 vote

Walka z przeziębieniem oraz przewlekłą grypą jest prawdziwym utrapieniem, gdy leki z apteki nie działają tak jak należy. Każdy z nas ma inną wrażliwość na określone medykamenty i to, co powszechnie uznane za sprawdzony lek i nagminnie reklamowane w telewizji, w praktyce może się słabo sprawdzać. Na szczęście nasze mamy oraz babcie znają cały szereg metod naturalnych, dzięki którym łatwiej i szybciej można wrócić do zdrowia. Każdy z nas z dzieciństwa z pewnością pamięta taki specyfik, jak syrop z cebuli oraz z czosnku. Pamiętacie jak to smakowało? Jest to uniwersalny środek na wszystkie jesienne i zimowe dolegliwości z gardłem. Recepta na leczniczy syrop z cebuli jest bardzo prosta. Ogromną zaletą tego naturalnego leku jest także to, że każdy z nas przyrządzić go może we własnym domu, w dużym lub mniejszym słoiku, w zależności od tego, jak długo chcemy taki syrop spożywać. Przygotowany, świeży syrop z cebuli poleca się przechowywać nie dłużej, niż 3 dni. Jeśli chcemy przeprowadzić dłuższą kurację, najlepiej będzie przyrządzać ten syrop na bieżąco. Wtedy nie traci on wszelkich substancji leczniczych.

Doceniaj cebulę, a nie wyśmiewaj

Podstawą do wykonania syropu z cebuli będzie średni słoiczek. Wrzucamy do niego:

  • drobno poszatkowane kawałki cebuli, im drobniej pokrojone, tym lepiej
  • dla wzmocnienia posiekanych lub przepuszczonych przez praskę kilka ząbków czosnku (czosnek w połączeniu z cebulą sprawi, że syrop osiągnie jeszcze większe moce lecznicze)
  • kilka łyżek cukru (cukier sprawia, że cebula szybciej mięknie i wydaje niezbędne do uzyskania syropu soki)
  • syrop dodatkowo wzmocnić można naturalnym miodem, dzięki temu gardło szybciej się wykuruje

Soki szybko zaczną się wydzielać, gdy zamknięty słoiczek umieścimy w ciepłym miejscu. Zazwyczaj radzi się, by zamknięty słoiczek przechowywać możliwie jak najbliżej kaloryfera lub bezpośrednio na piecu kaflowym, jeśli ktoś takowy w domu posiada. Najczęściej słoik ze specjałami leczniczymi trafia pomiędzy żeberka kaloryfera i tam dojrzewa. Już po upływie 12 godzin widać wyraźnie, że cebula puszcza charakterystyczną, lekko zieloną substancję. Po 12 godzinach od zamknięcia słoika i rozgrzewania go w domowych warunkach można zacząć kurację syropem z cebuli. Jakie przynosi ona efekty?

Syrop z cebuli leczy bez dwóch zdań!

Lecznicze właściwości syropu z cebuli znane były już przed kilkunastoma wiekami. Na temat syropu z cebuli można przeczytać wiele w starych kronikach i księgach znachorów w najodleglejszych czasów historycznych. Dzięki regularnemu przyjmowaniu syropu z cebuli:

Cebulę jako środek leczniczy wykorzystywać można na różne sposoby. O ile plastry cebuli obkładające stopy w czasie snu pozawalają pozbyć się toksyn z całego organizmu – jak twierdzi wielu lekarzy, o tyle regularny syrop skutecznie odkaża gardło i sprawia, że nie gromadzą się w nim szkodliwe zarazki, pod naszą nieuwagę szturmujące później cały nasz organizm.

Cebulą w chorobę gardła! Chemię odłóż na później!

Choroby gardła o charakterze przewlekłym, zwłaszcza u dzieci, mogą spędzić sen z oczu nie jednej mamy. W sytuacji, gdy okazać się może, że dziecko dodatkowo cierpi na alergię w kierunku niektórych leków na bazie chemicznej, wszystko wydawać się może jeszcze bardziej skomplikowane. Syrop z cebuli okazać się może więc zbawienny, gdy rodzic musi uważać na niektóre leki chemiczne, by nie zrobić dziecku krzywdy. Dzisiejszy skład oficjalnie promowanych lekarstw, nawet na najzwyklejsze przeziębienia, pozostawia wiele do życzenia. Aby nie pogarszać zdrowia najbliższych, warto nie tylko uważniej czytać wszystkie etykiety, ale przede wszystkim wracać do natury przy przygotowywaniu domowych preparatów. Cebula to nie jedyny specyfik, na bazie którego stworzyć można skuteczne w działaniu syropy lecznicze. Oprócz niej można także zastosować inne warzywa lub owoce:

  • bakłażan
  • pigwę
  • cytrynę
  • grapefruit
  • agawę
  • tatarak
  • pietruszkę
  • chrzan

Nauczmy się korzystać z natury, a będziemy zdrowsi

Kierowanie się w stronę natury w kwestii leczenia niedyspozycji oraz chorób przez niektórych może być postrzegane jako dziwactwo, ale to tylko kwestia punktu widzenia. Jeśli po danym specyfiku, przygotowywanym domowymi metodami widzimy wyraźnie, że spełnia pokładane w nim nadzieje, dlaczego nie mamy go stosować? Korzystanie z naturalnych preparatów, na czele z syropem z cebuli nie jest żadnym powodem do wstydu, jeśli przynosi same korzyści i pomaga szybko uporać się z chorobą. Nie ma to nic wspólnego z zabobonami czy społecznym zacofaniem. Natura zawsze obecna była w naszej codzienności i tylko od nas samych zależy, w jaki sposób będziemy wykorzystywać jej zasoby. Cebula jest warzywem bardzo tanim i nieskomplikowanym w obróbce. Kilogram cebuli kosztuje kilka złotych, a z tego zasobu uzyskać można duży zapas syropu. Przed nadchodzącą jesienią nie ma się więc co zastanawiać, trzeba chwycić za nóż i zrobić zapas syropu. Pomóc może on nie tylko w jesieni i zimie. Poleca się go także w czasie lata i wiosny dla osób zmagających się z chorobami gardła o najbardziej nietypowych porach. Choroba gardła zaatakować nas może przecież nie tylko w zimie, ale w samym środku słonecznego lata!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Przepisy
Zaskakujące właściwości borówki amerykańskiej

Zamknij