Rdest ptasi – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Rdest ptasi – właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
5 (100%) 6 votes

Rdest ptasi (olygonum aviculare)  należy do roślin jednorocznych, jarych z rodzin rdestowatych.  Inne nazwy rdestu to między innymi: drutowiec, podróżnik, ptasie ziele, wróble języczki oraz świńska trawa. W Polsce należy do gatunku światłolubnego, zbiorowego i pospolitego. Odporny jest na zadeptywanie oraz nie wymaga szczególnych warunków środowiskowych. Porasta praktycznie wszystkie gleby, a najczęściej można spotkać go w zbożu. Zazwyczaj są to zboża ozime, strączkowe, okopowe bądź motylkowate drobnonasienne. Występuje także na łąkach, przy brzegach jezior i rzek oraz w terenach zabudowanych. Rdest zazwyczaj osiąga wysokość od 15 do 60 centymetrów. Łodyga jest rozgałęziona i często zdrewniała. Liście zaś owalne i wydłużone o sinozielonej barwie. Rdest rozkwita w okresie maj -wrzesień, wówczas zaczynają pojawiać  się drobne zielono różowe kwiatuszki. Przekwitając kwiatki przemieniają się w owoce wielkości orzeszka, które chętnie są zjadane przez kury, kaczki, gęsi oraz inne ptaki. Rdest ptasi często zostaje mylony z rdestem różnolistnym lub zaniedbanym, różnica tkwi jedynie w wielkości liści i kształcie pędów. Rdest występuje praktycznie na całym świecie z wyłączeniem obszarów tropikalnych. Dawniej był uznawany za lek przeciwcukrzycowy, przeciwzapalny oraz doskonałe panaceum na problemy oddechowe.  Rdest charakteryzuje się bogactwem właściwości leczniczych i jednocześnie stanowi pokarm dla ptaków. Do najważniejszych składników zdrowotnych zaliczamy: glikozydy, flawonoidy, olejki eteryczne, karoten, rozpuszczalną kamionkę, witaminę C i A.

Właściwości lecznicze rdestu ptasiego działają kojąco na:

  1. układ oddechowy w przypadku zapalenia gardła,
  2. zapalenie układu dróg moczowych,
  3. zburzenia związane z pracą wątroby i żołądka,
  4. dolegliwości związane z chorobą reumatyczną.

Zastosowanie rdestu ptasiego

Rdest ze względu na bogactwo właściwości prozdrowotnych jest stosowany między innymi w  ginekologii jako lek na choroby nerek. Przeciwdziała starzeniu się organizmu, dlatego rekomenduje się jego picie dla osób w podeszłym wieku. Doskonale nadaje się do przemywania ropiejących i ciężko gojących się ran, oparzeń, czyraków. Uzupełniającą zaletą rdestu jest jego chłonność metali ciężkich szkodliwych dla zdrowia ludzkiego np. cynk, chrom. Stanowi bogate w cenne składniki pożywnie dla zwierząt hodowlanych oraz ptaków. Sprawia, że zwierzęta mlekodajne wytwarzają większą ilość mleka o jasnoniebieskiej barwie. Rdest ptasi odnalazł się w przetwórstwie tkanin, używany jest jako barwnik o zielonożółtym kolorze.

Rdest ptasi można stosować w różnych postaciach. Jednym ze sposobów jest przygotowanie naparu z jednej łyżeczki ziela oraz wrzątku. Zaleca się picie naparu dla osób borykających się z problemami żołądkowymi. Wystudzony napar może służyć jako płyn do dezynfekcji jamy ustnej. Dodatkowo nasączone gaziki w naparze idealnie nadają się do przemywania ciężko gojących się ran na powierzchni skóry.

Przepisy na lecznicze mieszanki z rdestu:

  1. Przygotowanie naparu z 50 gram ziela rdestu ptasiego, 25 gram owoców róży, jałowca, wiązówki oraz skrzypu polecany jest do picia dla osób cierpiących na otyłość, kamice moczową oraz choroby skórne. Należy wszystkie zioła zmieszać i zalać 3 szklankami wody. Mieszaninę gotować przez około 5 minut, później odstawić do ostygnięcia i przecedzić. Odwar można pić 3 razy dziennie, najlepiej między posiłkami.
  2. Do powstania mikstury regulującej zaburzenia przewodu pokarmowego potrzeba 50 gram rdestu ptasiego, mięty pieprzowej oraz rumianku, 25 gram melisy, korzenia koziołka oraz kopru włoskiego. Należy wymieszać zioła i wsypać dwie duże łyżki mieszanki do termosu. Następnie zalać je 3 szklankami wrzątku. Termos zaleca się odstawić na godzinę. Spożywać w ciągu dnia pomiędzy posiłkami, najlepiej w odstępnie 45-60 minut po jedzeniu.
  3. Zapalenie wątroby , nieżyt żołądka i jelit pozwala wyleczyć mieszanina przyrządzona z 50 gram rdestu ptasiego, rumianku oraz pięciornika gęsiego, 25 gram kwiatu wrzosu, ziela drapacza, tataraku oraz hyzopu. Należy wsypać do termosu 3 łyżki wymieszanych ziół i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Odstawić termos na godzinę. Napar zalecany do picia między posiłkami, najlepiej 3 razy dziennie.

Napar z rdestu do stosowania wewnętrznego:

Należy zalać łyżkę suszonego ziela 200 ml wrzącej wody. Pozostawić mieszaninę na około 20 minut. Zaleca się spożywanie 3 razy dziennie.

Napar z rdestu do stosowania zewnętrznego:

Łyżkę rdestu zalać szklanką wody i zagotować. Na wolnym ogniu i pod przykryciem gotować przez około 5 minut. Łyżkę suszonego rdestu zalej szklanką wody, a następnie doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj jeszcze ok 5 minut. Po wystygnięciu odcedzić. Taki napar doskonale nadaje się do płukania jamy ustanej oraz przemywania ran.

Herbatka z rdestu ptasiego

Napar z rdestu i rumianku

Napar przygotowany z rdestu i rumianku działa kojąco na przerost gruczołu krokowego i problemy z prostatą. Do wykonania naparu potrzeba 100 gram ziela rdestu ptasiego, rumianku, znamienia kukurydzy, liście porzeczki, poziomek, maliny oraz borówki. Wszystkie składniki trzeba wymieszać, zaleca się zaparzać jedną łyżeczkę w szklance wrzątku. Napar odstawić na około 30 minut, po tym czasie można do spożywać, najlepiej po posiłkach.

Odwar z rdestu, jałowca i kruszyny

Odwar z tych ziół pomaga złagodzić bóle towarzyszące przy problemach z wątrobą i artretyzmie. Wystarczy wymieszać wszystkie części rdestu ptasiego z owocami jałowca oraz kruszyny. Łyżkę stołową zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Potem wywar przecedzić i pić ciepły 3 razy dziennie.

Napar Ojca Klimuszki

Napar Ojca Klimuszki przeznaczony jest dla kobiet, które borykają się z problemem płodności. Do przygotowania potrzeba 50g kwiatu jasnoty białej, liści mącznicy, rozmarynu i pokrzywy, owocu róży, ziela rdestu ptasiego i przywrotnika, kwiatu kasztanowca, korzenia mniszka. Łyżkę wymieszanych ze sobą ziół należy zalać szklanką wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem na około 2-3 godziny. Poleca się picie naparu 3 razy dziennie przed posiłkami.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Zioła
Jemioła – właściwości lecznicze, zdrowotne i zastosowanie

Zamknij