Przepis na nalewkę czosnkową – eliksir młodości

Przepis na nalewkę czosnkową – eliksir młodości
5 (100%) 7 votes

Nalewka czosnkowa inaczej zwana tybetańską jest coraz bardziej popularnym eliksirem zdrowia. Jest to jedna z tajemnic mnichów tybetańskich, którzy cieszą się długą młodością i posiadają mnóstwo energii. Recepturę na tę nalewkę odnaleziono w latach 70 dwudziestego wieku podczas wyprawy UNESCO. Nalewka czosnkowa ma oczyszczający wpływ na nasz organizm. Wypłukuje ona nierozpuszczony wapń, oczyszcza naczynia krwionośne, gwałtownie poprawia przemianę materii, ale to nie wszystko co potrafi ten eliksir.

Przede wszystkim usuwa on z organizmu odkładający się tłuszcz. Zapobiega on również zawałowi serca, miażdżycy oraz paraliżowi. Może też likwidować szum w głowie, poprawić wzrok, odmłodzić i wzmocnić organizm. Ponadto udowodniono iż za jego sprawą spada ilość namnażających się komórek nowotworowych. Nalewka ta jest bardzo łatwa oraz szybka w przygotowaniu.

Dodatkowo jest tania, gdyż jej składnik główny – jak sama nazwa mówi – to czosnek. Drugim składnikiem potrzebnym do nalewki czosnkowej jest alkohol. Dobrze wydobywa on cenne substancje, a zażywając te dwa składniki w formie nalewki szybciej dostarczamy je do naszego organizmu. Są przypadki kiedy nie można zażywać żadnych ilości alkoholu, wtedy wyciągi można robić na bazie octu owocowego lub gliceryny. Odmładzający efekt po pełnej kuracji nalewką czosnkową jest zaskakujący. Jest to jedna z najbardziej cenionych nalewek, ponieważ posiada ona wiele bezcennych właściwości.

Właściwości czosnku

Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym i pasożytniczym. Z powodzeniem używany jest do leczenia bólów gardła, przeziębień, gryp czy infekcji oskrzeli i płuc oraz dróg pokarmowych. Czosnek jest uważany za wspaniały środek obniżania poziomu cukru we krwi. Dlatego jest polecany ludziom cierpiącym na cukrzycę. Pomaga w odbudowie populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Ponadto warzywo to działa przeciwzakrzepowo i przeciwgrzybicznie oraz jest świetnym przeciwutleniaczem. Wspomaga organizm w walce z toksynami i poprawia przepływ krwi w żyłach. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin. Jest to substancja posiadająca silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina czy tetracyklina. Dzięki niemu możemy poprawić trawienie pokarmowe i przyswajanie pokarmów. Nie powinniśmy rezygnować ze spożywania czosnku mimo jego przykrego zapachu. Na to też są sposoby. Aby zlikwidować zapach czosnku można zjeść kawałek natki pietruszki, jabłko lub skórkę cytryny albo pomarańczy.

Przygotowanie nalewki

Do nalewki czosnkowej potrzebujemy:
  • 350 gram czosnku,
  • 200 mililitrów czystego spirytusu spożywczego.

Na początku należy przygotować sobie naczynie najlepiej z przykrywką. Następnie należy obrać i rozetrzeć czosnek. Nie poleca się do tego metalu, lepiej użyć w tym celu drewnianego moździerza. Zmiażdżony czosnek należy umieścić we wcześniej przygotowanym naczyniu i zalać spirytusem. Przygotowaną nalewkę należy odstawić co ciemnego i chłodnego miejsca (nie może to być lodówka). Po 10 dniach wyjmujemy masę czosnkową i odcedzamy ją do innego pojemnika z przykrywką. Następnie naczynie znowu chowamy w chłodne i ciemne miejsce na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest już gotowa do użycia. Tak przygotowany eliksir zapewni nam zdrowie, siły oraz długą młodość.

Stosowanie nalewki

Zgodnie z zaleceniami nalewkę stosuje się w specjalnej kuracji. Do 50 mililitrów kefiru bądź innego kwaśnego produktu mlecznego, dodajemy określoną ilość kropli nalewki czosnkowej. Przygotowany przez nas eliksir pijemy zawsze przed posiłkiem. Dawka kropli zwiększa się z czasem. Nalewkę stosuje się trzy razy dziennie (śniadanie, obiad, kolacja). Pierwszego dnia zaczynamy od jednej kropli na śniadanie, dwóch na obiad i trzech na kolację. Przy każdym kolejnym posiłku liczba kropli rośnie o jedną. Dziewiątego dnia liczba kropli na śniadanie wynosi 25. Tej dawki nie wolno nam przekroczyć. Od tego momentu liczba kropli nalewki czosnkowej będzie wynosić zawsze 25. Kuracja kończy się w momencie wyczerpania przygotowanej przez nas nalewki. Istnieje również druga metoda. Gdy osiągniemy ilość kropli równą 15 dawka zaczyna się zmniejszać o jedną kroplę. Dziesiątego dnia na kolację wrócimy do ilości kropel równej jeden, a od jedenastego dnia aż do końca kuracji będziemy zażywać 25 kropel nalewki.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Przepisy
Lebiodka pospolita – oregano – właściwości lecznicze i zastosowanie

Zamknij