Prozdrowotne właściwości żurawiny
Spożywanie żurawiny to niezawodny sposób zachowania zdrowego i pięknego ciała. Sezon na żurawinę trwa jednak krótko, a surowe owoce mają na tyle specyficzny smak, że spożywamy ją niemal wyłącznie w formie przetworzonej. Prozdrowotne właściwości żurawiny pomogą w infekcjach układu moczowego, wzmocnią serce i odmłodzą skórę, ale nie tylko. Sprawdź w jakiej formie dostarczyć sobie tego składnika, by jak najlepiej wykorzystać jego działanie.
Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie od lat była używana do celów czysto praktycznych, np. przedłużenia trwałości mięs. Na polskim rynku żurawina jest dostępna główne pod postacią suszoną, dżemów, soków i preparatów farmaceutycznych. Wiele z nich jest słodzonych, ponieważ naturalny smak jej jagód jest cierpki, nieco gorzki i kwaskowaty. Starsze pokolenie powszechnie korzystało z dobroczynnych właściwości owoców, choć jak to zwykle bywa, ich medyczne zastosowanie odkryto stosunkowo niedawno. Dziś wydaje się ono nie do przecenienia, szczególnie że naturalne lecznictwo zyskuje coraz większe grono zwolenników.
Żurawina porasta raczej wilgotne podłoże, dlatego jej dzikie uprawy odnajdziemy głównie w północnej części Polski. Najbardziej znana i ceniona jest żurawina amerykańska w wielu odmianach różniących się wielkością i szybkością dojrzewania. Ciekawy i niespotykany powszechnie aromat żurawiny warto wykorzystać do urozmaicenia codziennych oraz odświętnych posiłków. Jest uznanym dodatkiem do dań mięsnych zastępując sosy. Spotkasz także owoce mrożone, które mogą posłużyć do ugotowania kompotu. Największe właściwości terapeutyczne posiadają jednak świeże owoce żurawiny, które warto wyciskać na soki. Te kupowane w sklepie mogą bowiem zawierać dodatek zbędnego cukru. W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są także produkty ze standaryzowanym kapsułkowanym sokiem z żurawin, które nie posiadają tych niedogodności.
Lecznicze właściwości żurawiny
Żurawina była stosowana w medycynie ludowej jako wsparcie lecznicze w osłabionej odporności, przeziębieniach, reumatyzmie, anginie i problemach żołądkowo-jelitowych. Rdzenni Amerykanie używali koncentratu z owoców do odkażania ran. To wszystko było możliwe dzięki szerokiemu spektrum działania opierającego się na bogatym składzie chemicznym. W żurawinie znajdują się następujące związki aktywne:
- Flawonole i polifenole
- Witaminy i sole mineralne
- Antocyjany: 3-galaktozydy, 3-glukozydy, 3-arabinozydy cyjanidyny i peoni dyny
- Kwasy organiczne: benzoesowy, p-kumarowy, cytrynowy, jabłkowy, malonowy, chlorogenowy, p-anyżowy, chinowy, szikimowy
Według wielu badaczy silniejszymi właściwościami i bogatszym składem chemicznym charakteryzują się owoce żurawiny wielkoowocowej, jednak, np. w przypadku flawonoidów, zawartość tych związków w obydwu odmianach jest porównywalna.
Przybliżona wartość odżywcza w 100g surowych owoców żurawiny:
Woda: 85%
Kalorie: 50
Węglowodany: 12g
Błonnik: 1g
Białko: 0,5g
Tłuszcz: 0,2g
Sód: 1mg
Potas: 71mg
Wapń: 7mg
Witamina C: 13mg
Żurawina na zapalenie pęcherza
Żurawina jest cenionym składnikiem leków na zapalenie pęcherza. Objawy infekcji wywołanej bakteriami to ból podbrzusza, parcie na pęcherz, pieczenie przy oddawaniu moczu. Najczęściej przytrafia się to kobietom ze względu na różnice w budowie cewki moczowej, a statystycznie co trzecia kobieta przeszła w swoim życiu zapalenie pęcherza. Żurawina posiada właściwości antybakteryjne, a dodatkowo zawiera sporą dawkę wzmacniającej witaminy C, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcję E-coli odpowiedzialnej za większość zakażeń układu moczowego. Żurawina ma działanie zakwaszające, obniżające pH, co hamuje rozwój patogenów i pomaga szybciej wrócić do zdrowia. Regularne spożywanie żurawiny pomaga nawet zmniejszyć ryzyko nawrotu choroby o połowę! Okazuje się, że żurawina może być pomocna także w profilaktyce nowotworów typowych dla mężczyzn, np. raka prostaty.
Żurawina na lepsze trawienie
Ostatnio głośno w świecie naukowym o Helicobacter pylori, która jest co prawda naturalnie występującą w organizmie człowieka bakterią, ale u niektórych z nas powoduje przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka, z czym wiążą się wrzody żołądka, dwunastnicy a także nowotwory. Niemal połowa populacji osób dorosłych posiada predyspozycje do rozwoju choroby, która jest ciężka w leczeniu i wymaga od nas zmiany diety oraz trybu życia. Związki bioaktywne zawarte w owocach żurawiny mogą być pomocne w profilaktyce choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Już niewielkie spożycie żurawiny może zahamować rozwój patogennych szczepów przez przywrócenie prawidłowego stężenia pH w układzie pokarmowym. Ponadto żurawina wspiera trawienie przyspieszając przemianę materii i usuwając toksyny odpowiedzialne za gorsze samopoczucie całego organizmu.
Żurawina w kapsułkach wspierająca układ moczowy
Żurawina na zdrowe serce
Żurawina zawiera dużą koncentrację flawonoidów, które są istotnymi składnikami profilaktyki chorób serca i układu krążenia. Flawonoidy poprawiają przepływ krwi, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i hamują proces tworzenia zakrzepów. Ich właściwości przyspieszające metabolizm komórkowy zapobiegają także niebezpiecznym skokom cholesterolu we krwi. Zmniejsz ryzyko chorób serca i miażdżycy spożywając codziennie 3 szklanki soku z żurawiny lub przyjmując suplementy diety z tym składnikiem.
Żurawina na piękną skórę
Żurawina w kosmetyce ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim jest bogatym źródłem antyoksydantów, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników i przyspieszonym starzeniem organizmu. Uszkodzenie tkanek powoduje nie tylko zmarszczki, ale zwiększa ryzyko poważnych chorób jak nowotwory, dlatego przeciwutlenianie jest jednym z najważniejszych sposobów radzących sobie z nieuniknionym uszkodzeniem tkanek. Krem z żurawiną będzie miał działanie nawilżające, odżywcze i liftingujące, dlatego poleca się go kobietom w każdym wieku do codziennej ochrony skóry twarzy, szyi i dekoltu.
Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości żurawiny, bo nie można pominąć jej działania przeciwdrobnoustrojowego, przeciwstarzeniowego na komórki mózgu, przeciwgorączkowego i chłodzącego. Owoce żurawiny jako jedne z nielicznych składników zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych fosforowych i wapniowych.