Poznaj rodzaje makaronu i kilka ciekawych przepisów!

Poznaj rodzaje makaronu i kilka ciekawych przepisów!
5 (100%) 3 votes

Makaron w Polsce może nie jest tak powszechny jak we Włoszech, ale nasi rodacy również chętnie go jedzą. Nadaje się świetnie do przekąsek, sałatek, obiadów czy deserów. Ten przysmak ma wiele rodzajów, o których często nie mamy pojęcia – a szkoda!

Makaron – co to jest?

Makaron jest robiony z mąki, wody oraz czasami też jaj (makaron jajeczny). Do tego kilka innych składników (w zależności od rodzaju produktu).

Większość osób makaron kojarzy z Włochami, bo tam jest niezwykle popularny. Okazuje się jednak, że przysmak ten powstał prawdopodobnie w Chinach. To właśnie tam znaleziono najstarszy makaron, który zdaniem naukowców miał aż… 4 tysiące lat!!! Został odkryty w wiosce, która miała istnieć w okresie neolitu. Ciekawostką jest też niewątpliwie fakt, że to najstarsze jedzenie, jakie do tej pory odkryli archeolodzy.

Legenda głosi, że do Europy makaron sprowadził słynny Marco Polo. Wiadomo, iż nie jest to jednak prawda, bowiem już 1000 lat przed nim Galen (badacz z Rzymu) mówił o potrawie, która była właśnie makaronem.

Jak się robi makaron?

Podstawowym składnikiem makaronu jest kasza lub mąka makaronowa. Charakteryzuje się ona zazwyczaj tym (zależy od rodzaju) , że ma więcej glutenu niż mąka z której wypieka się pieczywo.  Drugim najważniejszym  składnikiem jest woda. Do tego dochodzą inne składniki np. barwniki, czasem jaja. Bardzo istotne w przypadku makaronu jest odpowiednie ugniatanie ciasta – musi to być robione z dużą siłą.

Następnie makaron się wykraja, tłoczy pod ciśnienie bądź wyciska. Można mu nadawać mnóstwo kształtów – rurki, kokardki, nitki, muszelki, świderki, wstążki, gwiazdki i wiele, wiele innych.

Kilkadziesiąt rodzajów makaronów

Obecnie wyróżnia się kilkadziesiąt różnych rodzajów makaronów. Bardzo popularny jest fettuccine, czyli „małe wstążki”.  Makaron ten, jak sama nazwa wskazuje, przypomina swoim kształtem wstążki. Jest dość gruby oraz sprężysty. A wszystko za sprawą pszenicy durum. Fettuccine najlepiej smakuje al. Dente (a więc na półtwardo). Ten rodzaj jest jednym z najpopularniejszych na całym świecie. Doskonale nadaje się do podawania z różnego rodzaju sosami, świetnie nadaje się do zapiekanek. Wiele osób je go z kurczakiem i krewetkami.

Dużą popularnością cieszy się też makaron farfalle, czyli powszechnie nazywany „kokardkami”. Warto jednak wiedzieć, iż „farfalle”, to po włosku „motyl”. Jest to jeden z najstarszych makaronów. Badania wykazują, iż we Włoszek robiono go już w XVI wieku. Plusem tego makaronu jest to, że łatwo się go robi w domowym zaciszu dzięki dostępnemu sprzętowi. Ulubione na świecie „kokardki” można jeść z mięsem, pomidorami czy śmietaną. Warto jednak, by sos do tego makaronu nie był zbyt mocno rozdrobiony.

Popularne makaronowe “kokardki”
Kliknij i sprawdź cenę!!!

Osoby, które lubią gęste sosy powinny sięgać po makaron bigoli, który powstaje z pełnego ziarna pszenicy. Bigoli swoim wyglądem przypomina makaron stosowany do spaghetti, jednak jest sporo grubszy.

Do robienia zup warto sięgać po conchiglie, czyli makaron w kształcie muszelek. Większe muszle można np. faszerować mięsem bądź warzywami, zapiekać itp. Często wykorzystuje się je również do sałatek.

Makaron do lasagne jest chyba znany i uwielbiany na całym świecie. Są to cienkie prostokąty lub kwadraty z makaronu. Tak samo nazywa się potrawa, do której ten makaron się wykorzystuje. Płaskie makaronowe płaty są idealne do mięsnych zapiekanek czy pomidorów.

Lasagne – idealny pomysł na obiad!!!
Kliknij i sprawdź ceny!!!

Królem wśród makaronów jest niewątpliwie spaghetti. Nazywa się go też nitkami. Jest mnóstwo rodzajów spaghetti, które mogą minimalnie się od siebie różnić np. grubością czy długością. Makaron ten nadaje się nie tylko do dania o takiej samej nazwie, ale także do zup.

Wśród podstawowych rodzajów makaronu niewątpliwie należy wymienić penne, co po włosku oznacza „pióro”. W Polsce często nazywa się go „rurkami”. Makaron ten może być robiony z pszenicy durom, kukurydzy bądź ryżu. Można go wykorzystywać niemalże do każdego rodzaju dań – sałatek, gulaszu, zapiekanek, czy zup.

Pyszny makaron penne!!!
Kliknij i sprawdź ceny!!!

Fusculli, czyli „świderki” także należy zaliczyć do jednych z najpopularniejszych rodzajów makaronu. Ich zaletą jest to, że mogą być wykorzystywane w potrawach, które są potem odgrzewane. Świetnie nadają się też do sałatek, zup czy dań głównych.

Przez ostatnie lata na popularności zyskuje canelloni. Są to duże rury, które można nadziewać warzywami czy serem. Można je zapiekać i polewać sosem. Smakują obłędnie!

Spróbuj canelloni!!!
Kliknij i sprawdź cenę!!!

Kolejne rurki – tylko nie cięte po skosie to rigatoni. Makaron ten charakteryzuje się tym, że po zewnętrznej stronie tuby ma prążki. Dobrze smakuje z sosem mięsnym, do tego mozzarela bądź inny ser i mamy pyszny obiad. Wiele osób wykorzystuje go także do robienia zapiekanek.

Mniej popularnym makaronem jest route. Makaron ten przypomina swoim kształtem koła samochodowe. Idealnie pasuje do różnego rodzaju sałatek i zup. Świetnie smakuje także do gęstych sosów.

Jak już wcześniej wspomniano do niektórych makaronów dodaje się jaja, wówczas otrzymuje się makaron jajeczny.  Jest podstawą wielu dań chińskich. Chiński makaron jajeczny można kupić suszony i świeży. Ludzie stosują go jako dodatek do sałatek, albo jedzą polany sosem.

Nieco mniej popularny jest makaron ryżowy, aczkolwiek w ostatnich latach zyskał więcej zwolenników także w naszym kraju. Może mieć różny rozmiar oraz kształt, ale wyróżnia go przede wszystkim to, że nie ma glutenu. Nadaje się do sałatek oraz mięs.

Makaron ryżowy – bez glutenu!!!
Kliknij i sprawdź ceny!!!

Ciekawym rodzajem makaronu jest ravioli. Są to kwadratowe lub prostokątne „poduszeczki” z nadzieniem różnego rodzaju – może to być mięso, ser, owoce morza, warzywa, a nawet grzyby. Zgodnie z tradycją raviola jest wegetariańską potrawą. Dlatego pierwszy farsz składał się z warzyw i sera oraz różnych przypraw m.in. cynamonu i gałki muszkatołowej.

Kolejnym rodzajem makaronu jest lumanche, który swoim kształtem przypomina muszlę ślimaka. Są to puste rurki zgięte w pół. Makaron nadaje się doskonale do zapiekania, zup, sosów. Może być również nadziewany warzywami, mięsem, sosem pomidorowym, czy serem.

Mówiąc o makaronie nie wolno zapinać o orrcechiette czyli powszechnych „uszkach”, które są popularne szczególnie w okresie świątecznym. Świetnie smakuje z sosami mięsnymi i warzywnymi, można go także dodawać do sałatek oraz wielu innych potraw.

Więcej w Uncategorized
Dyfteryt – błonica, czyli jak z nią walczyć

Zamknij