Poznaj naturalne antidotum na ból stawów!

Poznaj naturalne antidotum na ból stawów!
4 (80%) 2 votes

Bez wątpienia stawy są jednymi z najważniejszych elementów budowy ciała każdego człowieka, a wraz z wiekiem stają się coraz bardziej podatne na wszelkiego rodzaju urazy. Spowodowane jest to najczęściej brakiem kolagenu, a co za tym idzie – osłabieniem struktury chrzęstnej, która ma za zadanie chronienie naszych stawów przed różnego rodzaju urazami i kontuzjami, które niosą za sobą dolegliwości bólowe.

Ciekawym, naturalnym sposobem na uśmierzenie dolegliwości bólowych, które obejmują stawy jest stosowanie żelatyny. Ten obecny w niemalże każdej kuchni produkt jest prawdziwym antidotum i fantastycznie wpływa na polepszenie stanu naszych stawów! Żelatyna bogata jest w wiele aminokwasów, które pozytywnie wpływają na chrząstkę stawową i kości. Dziś przyjrzymy się bliżej cudownemu działaniu żelatyny na nasze stawy.

Dlaczego właśnie żelatyna?

Żelatyna jest produktem, który znajdziemy w każdej kuchni i znajduje wiele zastosowań, nie tylko jeśli chodzi o sferę kulinarną ale również jest znakomitym lekiem na wiele schorzeń i w prosty i naturalny sposób wpływa na wzmocnienie kości i stawów. Szczególnie często słyszy się o tym, że osoby cierpiące na łamliwość kości spożywają żelatynę, której duże ilości zawierają chociażby galaretki owocowe zapobiegając tym samym łamliwości i poprawiając gęstość naszych kości.

Stawy są ważnym elementem naszego ciała, a na ich osłabienie wpływa wiele czynników – urazy, kontuzje i wiek. Często osoby starsze skarżą się na problemy stawowe, szczególnie jeśli chodzi o stawy kolanowe. Ból stawów jest często nie do zniesienia i najczęściej dolegliwości nie ustępują nawet przy regularnym stosowaniu leków. Wspaniałym rozwiązaniem jest więc żelatyna – naturalny antybiotyk na nasze stawy!

Naturalny żel na stawy – jak go przygotować?

Do przygotowania naturalnego żelu na stawy, który powinniśmy regularnie spożywać potrzebować będziemy około 200 gram żelatyny spożywczej, 1/4 szklanki zimnej wody oraz kilka łyżeczek zagęszczonego soku o dowolnym zapachu – który wpłynie na lepszy smak żelu. Całość żelatyny należy połączyć z zimną wodą, dokładnie wymieszać i dodać kilka łyżeczek wybranego przez nas soku.

Tak powstałą substancję powinniśmy odstawić w chłodne, zacienione miejsce na przynajmniej 12 godzin. Przygotowany żel powinniśmy spożywać regularnie, każdego ranka. Ważne jest, aby łyżeczkę tego specyfiku spożywać na czczo, przynajmniej godzinę przed zjedzeniem śniadania.

Warto pamiętać, że w przyjmowaniu tego naturalnego leku na bazie żelatyny ważna jest ciągłość i taka żelatynowa terapia powinna trwać przynajmniej miesiąc.

Korzyści płynące ze spożywania żelatyny:

Regularne spożywanie żelu z żelatyny, na który podaliśmy przepis powyżej niesie za sobą wiele korzyści. Regularna, żelatynowa kuracja wpływa na znaczną poprawę i uśmierzenie dolegliwości bólowych w obrębie naszych stawów ale co najważniejsze – pomaga łagodzić dolegliwości bólowe w przypadku częstych bólów kręgosłupa, pleców czy karku. Szczególnie więc sprawdzi się u osób starszych oraz u tych z nas, którzy wykonują ciężką, fizyczną pracę, która obciąża stawy i często uskarżają się na dolegliwości bólowe.

Warto również dodać, że żelatyna znakomicie wpłynie również na poprawę gęstości naszych kości, chroniąc nas przed złamaniami, a u osób, które borykają się ze złamaniem którejkolwiek z kończyn przyspieszy regenerację i prawidłowy zrost kości.

Poza właściwości znakomitego wpływania na stawy żelatyna wykazuje również szereg innych zdrowotnych właściwości. Spożywanie żelatyny stymuluje bowiem naturalny przyrost naszych mięśni i wpływa na ich prawidłową budowę, więc na produkty bogate w ten produkt powinny pozwolić sobie szczególnie osoby, które marzą o wyrzeźbieniu swoich mięśni.

Warto wspomnieć również o tym, że ogromne ilości aminokwasów zawartych w żelatynie znakomicie wpływają na zwiększenie i wzmocnienie naszej odporności co wiąże się z niską podatnością na różnego rodzaju infekcje. Jest to szczególnie ważne w okresach przejściowych między poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Pamiętajmy więc, że żelatyna powinna być nieodzownym elementem naszej codziennej diety.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Ból, Porady, Problemy, Zdrowie
Co warto wiedzieć o wlewach dożylnych?

Zamknij