Bez wątpienia stawy są jednymi z najważniejszych elementów budowy ciała każdego człowieka, a wraz z wiekiem stają się coraz bardziej podatne na wszelkiego rodzaju urazy. Spowodowane jest to najczęściej brakiem kolagenu, a co za tym idzie – osłabieniem struktury chrzęstnej, która ma za zadanie chronienie naszych stawów przed różnego rodzaju urazami i kontuzjami, które niosą za sobą dolegliwości bólowe.
Ciekawym, naturalnym sposobem na uśmierzenie dolegliwości bólowych, które obejmują stawy jest stosowanie żelatyny. Ten obecny w niemalże każdej kuchni produkt jest prawdziwym antidotum i fantastycznie wpływa na polepszenie stanu naszych stawów! Żelatyna bogata jest w wiele aminokwasów, które pozytywnie wpływają na chrząstkę stawową i kości. Dziś przyjrzymy się bliżej cudownemu działaniu żelatyny na nasze stawy.
Dlaczego właśnie żelatyna?
Żelatyna jest produktem, który znajdziemy w każdej kuchni i znajduje wiele zastosowań, nie tylko jeśli chodzi o sferę kulinarną ale również jest znakomitym lekiem na wiele schorzeń i w prosty i naturalny sposób wpływa na wzmocnienie kości i stawów. Szczególnie często słyszy się o tym, że osoby cierpiące na łamliwość kości spożywają żelatynę, której duże ilości zawierają chociażby galaretki owocowe zapobiegając tym samym łamliwości i poprawiając gęstość naszych kości.
Stawy są ważnym elementem naszego ciała, a na ich osłabienie wpływa wiele czynników – urazy, kontuzje i wiek. Często osoby starsze skarżą się na problemy stawowe, szczególnie jeśli chodzi o stawy kolanowe. Ból stawów jest często nie do zniesienia i najczęściej dolegliwości nie ustępują nawet przy regularnym stosowaniu leków. Wspaniałym rozwiązaniem jest więc żelatyna – naturalny antybiotyk na nasze stawy!
Naturalny żel na stawy – jak go przygotować?
Do przygotowania naturalnego żelu na stawy, który powinniśmy regularnie spożywać potrzebować będziemy około 200 gram żelatyny spożywczej, 1/4 szklanki zimnej wody oraz kilka łyżeczek zagęszczonego soku o dowolnym zapachu – który wpłynie na lepszy smak żelu. Całość żelatyny należy połączyć z zimną wodą, dokładnie wymieszać i dodać kilka łyżeczek wybranego przez nas soku.
Tak powstałą substancję powinniśmy odstawić w chłodne, zacienione miejsce na przynajmniej 12 godzin. Przygotowany żel powinniśmy spożywać regularnie, każdego ranka. Ważne jest, aby łyżeczkę tego specyfiku spożywać na czczo, przynajmniej godzinę przed zjedzeniem śniadania.
Warto pamiętać, że w przyjmowaniu tego naturalnego leku na bazie żelatyny ważna jest ciągłość i taka żelatynowa terapia powinna trwać przynajmniej miesiąc.
Korzyści płynące ze spożywania żelatyny:
Regularne spożywanie żelu z żelatyny, na który podaliśmy przepis powyżej niesie za sobą wiele korzyści. Regularna, żelatynowa kuracja wpływa na znaczną poprawę i uśmierzenie dolegliwości bólowych w obrębie naszych stawów ale co najważniejsze – pomaga łagodzić dolegliwości bólowe w przypadku częstych bólów kręgosłupa, pleców czy karku. Szczególnie więc sprawdzi się u osób starszych oraz u tych z nas, którzy wykonują ciężką, fizyczną pracę, która obciąża stawy i często uskarżają się na dolegliwości bólowe.
Warto również dodać, że żelatyna znakomicie wpłynie również na poprawę gęstości naszych kości, chroniąc nas przed złamaniami, a u osób, które borykają się ze złamaniem którejkolwiek z kończyn przyspieszy regenerację i prawidłowy zrost kości.
Poza właściwości znakomitego wpływania na stawy żelatyna wykazuje również szereg innych zdrowotnych właściwości. Spożywanie żelatyny stymuluje bowiem naturalny przyrost naszych mięśni i wpływa na ich prawidłową budowę, więc na produkty bogate w ten produkt powinny pozwolić sobie szczególnie osoby, które marzą o wyrzeźbieniu swoich mięśni.
Warto wspomnieć również o tym, że ogromne ilości aminokwasów zawartych w żelatynie znakomicie wpływają na zwiększenie i wzmocnienie naszej odporności co wiąże się z niską podatnością na różnego rodzaju infekcje. Jest to szczególnie ważne w okresach przejściowych między poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje. Pamiętajmy więc, że żelatyna powinna być nieodzownym elementem naszej codziennej diety.