W obecnych czasach stosowanie produktów spożywczych wspomagających proces odchudzania jest zjawiskiem naturalnym. Coraz więcej osób korzysta ze zdrowej żywności, którą zakupić można już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach ale także w zwykłych marketach. Każda osoba walcząca z nadwagą pragnie szybko i łatwo pozbyć się zbędnych kilogramów i osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Jednym ze złotych środków pozwalających osiągnąć dany efekt jest regularne picie zielonej kawy.
Kawa zielona powstaje z zielonkawych ziaren owocu kakaowca, które nie są poddawane procesowi palenia. Niektórzy twierdzą, że smakiem przypomina zieloną herbatę. Można ją zakupić w formie zmielonego proszku (kawa rozpuszczalna) oraz w postaci tabletek. Zazwyczaj kawa wzbogacona jest dodatkowymi składnikami np. błonnik, kofeina, żeń-szeń.
Kawę zieloną reklamuje się jako produkt o niezwykłych właściwościach mających wpływ na:
- przemianę materii,
- utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu,
- pozwalający szybciej schudnąć,
- zmniejszający uczucie głodu,
- działający przeciwutleniająco,
- pozwalający pozbyć się celluitu,
- dodający energii.
Jak wskazują powyższe właściwości kawa zielona pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzięki niej nasz tłuszcz spala się szybciej, redukowane jest łaknienie, a dodatkowo zawartość kofeiny działa pobudzająco.
W przypadku palenia ziaren mamy do czynienia z usunięciem kwasu chlorogenowego, który to w głównej mierze przyczynia się do utraty wagi. Połączenie kwasu chlorogenowego oraz kofeiny jest głównym bodźcem pobudzającym organizm do spalania tłuszczu. Kawa zielona charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi. Regularne spożywanie zielonej kawy sprawia, że cukier w organizmie odkłada się wolniej. Skutkiem jest spalanie tłuszczu w pierwszej kolejności zamiast cukru, a więc następuje poprawa metabolizmu. W ten sposób dochodzi do szybszej utraty wagi. Badania wykazały również, że picie zielonej kawy pomaga obniżyć ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2 oraz możliwość pojawienia się kamieni żółciowych.
Przeciwwskazania co do spożywania zielonej kawy:
- osoby cierpiące na choroby serca, nadciśnienie i cukrzycę,
- osoby w wieku poniżej 16 lat.
Zielona kawa- idealna dla osób uprawiających sport
Wiele osób uprawiających sport sięga po zieloną kawę zwłaszcza, gdy zależy im na utrzymaniu właściwej wagi. Kwas zawarty w ziarnach zmniejsza masę ciała i redukuję tkankę tłuszczową. Zielona kawa zwalcza nadmiar wolnych rodników, które zazwyczaj namnażają się w wyniku intensywnych treningów. Pozbycie się ich pozwala na zwiększenie szybkości regeneracji oraz odporności organizmu. Pozwala pozytywnie oddziaływać na gospodarkę węglowodanami oraz zwalczać stres oksydacyjny. Dla osób ćwiczących istotnym składnikiem jest także zawartość kofeiny w kawie. Zmniejsza ona odczucie zmęczenia i znużenia jednocześnie pobudzając organizm do działania.
Różnica pomiędzy kawą paloną, a zieloną
Główną różnicą pomiędzy kawą zieloną, a paloną jest jej niepowtarzalny naturalny smak. Podobnie jak czarna kawa nie powoduje skutków ubocznych. Charakteryzuje się znacznie łagodniejszym i bardziej kwaskowatym smakiem w stosunku od typowych czarnych kaw. Coraz częściej można ją zamówić w popularnych kawiarniach. Posiada mniej intensywny aromat od kaw palonych.
Złe opinie na temat zielonej kawy
Zazwyczaj negatywne opinie odnośnie danego produktu można znaleźć w Internecie. Jednak jak wiadomo Internet kryje wiele prawdziwych i fałszywych informacji. Posiada ogromne zbiory produktów spośród których konsument wybiera konkretny i dokonuje zakupu. Często sugeruje się komentarzami i opiniami osób, które wcześniej nabyły dany towar. Duże ilości ofert produktów różnych producentów sprawiają, że konsument staje się lekko zdezorientowany i ostatecznie podejmuje niekoniecznie najlepszą decyzję. Często zdarza się, że wybrany produkt ma gorszy skład przez co nie spełnia swojej roli. Niezadowolony konsument zatem wygłasza negatywne opinie zazwyczaj nie odnosząc się do konkretnego produktu lecz ogólnie np. odnośnie kawy zielonej, a nie kawy zielonej marki Tiko, produkowanej w północnych Indiach.
Zielona kawa w tabletkach!
Jak przyrządzić zieloną kawę?
Sposób przygotowania zielonej kawy jest taki sam jak w przypadku kawy czarnej. Zazwyczaj zaleca się wsypanie do filiżanki 2-3 łyżeczek kawy i zalanie jej wodą. Najlepiej żeby nie był to wrzątek tylko temperatura w granicach 90-95 stopni. Po zalaniu filiżanki warto odczekać kilka minut żeby kawa odpowiednio się zaparzyła. Do smaku można dosłodzić cukrem bądź miodem.
Efekty picia zielonej kawy
Biorąc pod uwagę właściwości zielonej kawy można twierdzić, że same jej spożywanie pozwoli na utratę zbędnych kilogramów. Ważne jest by pić ją wówczas gdy stosuje się odpowiednio dobraną dietę i regularnie ćwiczy. Wtedy będzie można zaobserwować jej właściwe efekty. Nie należy także traktować kawy jako specyfik odchudzający. Po prostu może być ona dodatkowym suplementem w codziennej diecie, pozwalającym utrzymać zdrowy tryb życia i wymarzoną sylwetkę. Zielona kawa jako dodatek do codziennych posiłków może pomóc przy zrzuceniu zbędnych kilogramów ( według badań maksymalnie 2 kilogramy w miesiącu). Zaleca się stosowanie jej na początku wprowadzania diety i przed rozpoczęciem regularnych ćwiczeń. Przy wyborze kawy należy pamiętać by była ona pełnowartościowa. Warto przejrzeć kilkanaście rodzajów produktów i porównać ich skład zanim zdecydujemy się na jej zakup.