Poznaj bogactwo właściwości soku z pokrzywy i jego zastosowanie
Pokrzywa to roślina doceniana w medycynie naturalnej. Rośnie dziko w niemal każdych warunkach. Do jej krzewienia nie są wymagane specjalne kryteria. Jej właściwości głównie doceniano w Europie i Azji. Współcześnie wycina się ją masowo z ogrodów, ponieważ rośnie niechciana niszcząc misternie pielęgnowane ogródki. Dodatkowo odstraszające są kolce pokrzywy pokrywające gęsto jej liście, których dotknięcie powoduje ukłucie i poczucie niepowstrzymanego swędzenia. Mało kto wie, że pokrzywa pełna jest cennych składników, takich jak mikroelementy, witaminy i kwasy organiczne.
Jak spożywać pokrzywę?
Pokrzywa to roślina możliwa do spożycia pod różnymi postaciami. Zwykło się wykonywać z pokrzywy: nalewki, soki, wyciągi a także różne potrawy, herbaty, napary, płukanki. Głównie do przygotowywania wymienionych produktów wykorzystuje się liście pokrzywy, ale również łodygi zawierają wiele cennych substancji. Soki i nalewki najlepiej przygotowywać z kłącza i łodyg a napary i płukanki z liści.
Samo przygotowywanie pokrzywowych specyfików może być monotonne i czasochłonne, a nie zawsze jest na to czas, ale bez problemu można znaleźć to, czego konkretnie szukamy w sklepach. Na rynku można spotkać wiele substancji zawierających jako składnik sok z pokrzywy. A jeśli chodzi o herbatę jest ona dostępna w większych sklepach pośród wszystkich innych herbat ziołowych.
Co wchodzi w skład soku z pokrzywy?
Sok z pokrzywy zawiera przeróżne składniki odpowiedzialne za zbawienny wpływ soku z pokrzywy na organizm. Są to między innymi:
- Kwasy organiczne takie jak mrówkowy i octowy oraz histamina i acetylocholina,
- Mikroelementy łatwo przyswajalne dla człowieka, takie jak: fosfor, wapń, siarka, potas, żelazo, jod i sód,
- Witaminy: K, B2, C. Witamina K razem z zawartymi w pokrzywie garbnikami i flawonoidami poprawia krzepliwośc krwi i wchłanianie wapnia. Lepsza krzepliwość to zapobieganie krwotokom. Flawonoidy pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Witamina B2 to ryboflawina a jej zadaniem jest dobre funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór ryboflawiny odpowiada za występowanie stanów zapalnych błon śluzowych.
- Naturalne barwniki roślinne takie jak: beta-karoten, chlorofil oraz ksantofil,
- Olejki eteryczne,
- Karotenoidy,
- Serotonina,
- Suoperlektyna UDA hamująca proliferację wirusów,
- Kwas pantotenowy o działaniu przeciwzapalnym.
Jak przygotować sok z pokrzywy?
Sok z pokrzywy jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Należy dokładnie oczyścić łodygę i liście pokrzywy a następnie umyć i przepuścić ją przez sokowirówkę. W celu ulepszenia smaku dodaje się jabłka i marchew. Sok pije się w ilościach ok 50 ml dziennie.
Jak wybrać dobre pokrzywy?
Aby sok przyrządzony z pokrzywy był jak najbardziej wartościowy należy starannie dobrać pokrzywy, z których go przyrządzimy.
Pokrzywy powinny być zrywane przed kwitnięciem, czyli w kwietniu oraz maju. Pokrzywy nie zalewa się wrzątkiem, ponieważ traci wartości odżywcze.
Myjemy ją dokładnie i co najwyżej przelewamy ciepłą wodą. Do przyrządzenia soku używa się i liści i łodyg, ponieważ właściwości łodyg nie ustępują liściom. Najzdrowszy będzie sok z pokrzyw rosnących dziko ale z dana od dróg i ruchliwych ulic celem uniknięcia zanieczyszczeń. Problemem przy zrywaniu pokrzywy mogą być kolce i związane z tym nieprzyjemne uczucia, dlatego należy ja myć i zrywac w gumowych rękawiczkach.
Właściwości soku z pokrzywy
Pokrzyw wykazuje działanie jeśli chodzi o stan skóry, paznokci i włosów, ponieważ dodaje im blasku. Przykładem są popularne szampony pokrzywowe.
Szampony pokrzywowe
Kliknij i sprawdź ceny!
Ponadto pokrzywa dzięki zawartości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy oczyszcza organizm z toksyn i kwasu moczowego. Takie działanie pokrzywy przydatne jest we wspomagającym leczeniu dny moczanowej. Wyciąg z korzenia pokrzywy działa przeciwgrzybiczo, a sama pokrzywa zapobiega wrzodom żołądka. Ponadto przeciwdziała dolegliwościom wątrobowym i schorzeniom woreczka żółciowego i śledziony. Z drugiej strony pokrzywa działa jak każda zielona roślina, ponieważ wspomaga trawieni, ponieważ stymuluje żołądek do wydzielania soków żołądkowych trawiących treść pokarmową. Jeśli mowa o układzie oddechowym to pokrzywa ułatwia wykrztuszanie wydzieliny gromadzącej się w płucach a także oczyszcza zatoki. Jeśli chodzi o działanie zewnętrzne to liście łagodzą obrzęki i skurcze oraz zapalenie nerwów kończyn, rwę kulszową i lumbago. Wpływ na układ moczowy jest taki, że wspomaga leczenie prostaty oraz zapalenia dróg moczowych. Pijąc sok z pokrzywy obniżamy ryzyko gromadzenia się piasku w nerkach i powstawania kamieni nerkowych. Pokrzywa wpływa na odpowiednie funkcjonowanie układu krwionośnego. Pokrzywa bogata jest w żelazo, które zapobiega anemii, niedokrwistości oraz polepsza krzepnięcie krwi. Dzięki zwiększaniu poziomu czerwonych płytek krwi polepsza się krążenie krwi oraz natlenienie organów.
Liście pokrzywy działają przeciwalergicznie. Dodatkowo oczyszczają zatoki, dlatego wskazane jest picie soku z pokrzywy podczas okresu pylenia roślin.Pokrzywa reguluje poziom cukry we krwi gdyż kontroluje wydzielnicze działanie trzustki. Pokrzywa wspomaga układ odpornościowy, ponieważ pobudza leukocyty do działania a także ma działanie antybakteryjne.
Pokrzywa- czy dla każdego? Przeciwwskazania
Niestety, pomimo bogactwa właściwości pokrzywy, istnieją przeciwwskazania do jej spożywania. Nie należy spożywać pokrzywy w przypadku zmagania się z cystami, polipami, nowotworem macicy i krwotokami o podłożu polipowym. Również inne choroby leczone chirurgicznie stanowią przeciwwskazanie do posiłkowania się pokrzywą. Ważne jest, aby pamiętać, że soku z cytryny nie wolno łączyć z lekami przeciwcukrzycowymi.