Piperyna – zastosowanie, właściwości i przeciwskazania
Piperyna jest substancją znajdującą się w pieprzu, dzięki której pieprz ma ostry piekący smak. Jednak nie wiele osób zdaje sobie sprawę jak wiele cennych właściwości ma ta substancja. Przypisuje jej się właściwości odchudzające, oczyszczające oraz przeciwnowotworowe. Pewnie większość osób słyszało o leczniczym działaniu pieprzu, szczególnie przy przeziębieniach. Jest to prawda, pieprz posiada szereg właściwości leczniczych, które zawdzięczamy właśnie piperynie.
Największą zawartość piperyny posiada czarny oraz biały pieprz, jednak nie każdy lubi ostro przyprawione dania. Dlatego dzisiaj możemy znaleźć cały szereg suplementów zawierających piperynę. Należy jednak pamiętać, że nie jest to środek dla każdego. W szczególności powinny o tym pamiętać osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym.
Odchudzające właściwości piperyny
Piperyna jest alkanoidem, który nadaje pieprzowi ostry i aromatyczny smak oraz zapach. Piperyna jest również popularna jako suplement diety wspomagający odchudzanie. Piperyna wzmaga pracę metabolizmu poprzez wzmaganie wydzielania soków trawiennych. W ten sposób szybciej oraz bardziej efektywnie możemy spalać tkankę tłuszczową.
Ponadto piperyna hamuje nasz apetyt oraz ochotę na słodycze, dzięki czemu odchudzanie się i prowadzenie zdrowej diety jest zdecydowanie łatwiejsze. Dlatego warto pamiętać aby przygotowując dietetyczna posiłku nie oszczędzać czarnego pieprzu, może on nam zdecydowanie pomóc w osiągnięciu idealnej przez nas figury. Zgodnie z najnowszymi badaniami zostało potwierdzone, że piperyna blokuje tworzenie się nowych komórek tłuszczowych oraz co więcej, jest w stanie obniżyć poziom komórek tłuszczowych w krwioobiegu.
Kolejnym czynnikiem wspomagającym odchudzanie jest proces termogenezy, który odbywa się najsilniej jeśli spożywamy ostre przyrządzone potrawy. Termogeneza polega na charakterystycznym uczuciu gorąca po zjedzeniu ostrej przyprawy. Podczas wytwarzania ciepła nasz organizm spala zbędne kalorie, tym samym dzięki spożywaniu ostrych potraw szybciej spalamy znienawidzoną tkankę tłuszczową.
Właściwości zdrowotne
Chociaż odchudzanie to nie jedyna właściwość jaką zawdzięczamy tej niepozornej substancji. Warto pamiętać, że piperyna ma również bardzo wiele wartości odżywczych. W jej składzie znajdziemy bogactwo witamin A, B6 oraz C, beta-karotenu i selenu. Witamina B6 nie tylko ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, ale również sprawia, że mamy lepsze samopoczucie oraz reguluje bóle miesiączkowe. Natomiast witamina C oraz selen poprawia odporność naszego organizmu oraz oczyszcza. Ponadto piperyna posiada właściwości przeciwbólowe oraz antybakteryjne, dlatego wprowadzenie jej do naszej codziennej diety może znacząco poprawić stan naszego zdrowia oraz ogólnego samopoczucia.
Warto też pamiętać, że zarówno w piperynie jak i kurkumie występuje bardzo cenna substancja nazywana kurkumia. Zgodnie z najnowszymi badaniami zapobiega ona rakowi piersi a nawet może pomóc w leczeniu. Dlatego wciąż trwają badania w jaki jeszcze sposób piperyna może przysłużyć się walkom z nowotworami.
Co więcej piperyna jest też polecana dla kobiet w ciąży oraz planujących dziecko. Właściwości oraz substancje znajdujące się w piperynie zmniejszają prawdopodobieństwo mutacji genetycznych, co za tym idzie zwiększamy w ten sposób bezpieczeństwo naszego dziecka oraz szanse na urodzenie go w pełni zdrowego.
Piperyna jest również polecana dla osób leczących się psychiatrycznie, szczególnie osób w depresji lub zagrożonych jej wystąpieniem. Dzięki piperynie wzrasta w naszym organizmie ilość serotoniny i dopaminy, dzięki czemu działa antydepresyjnie. Ponadto przyjmowanie piperyny poprawia nasze możliwości zapamiętywania i może zapobiec ryzyku zachorowania na Alzhaimera.
Kolejną ciekawą właściwością piperyny jest naturalne ciemnienie skóry po jej długotrwałym stosowaniu. Dlatego w tej chwili trwają badania mające na celu potwierdzić, że piperyna jest naturalnym sposobem na walkę z bielactwem.
Źródła piperyny
Przede wszystkim naturalnym źródłem piperyny jest pieprz. Największe stężenie znajdziemy w pieprzu czarnym, następnie białym, zielonym i kolorowym. Warto jednak pamiętać, że w pieprzu zaledwie około 6% może stanowić piperyna, dlatego nie powinnyśmy drastycznie zmieniać swojej diety aby dostarczyć do organizmu jak najwięcej piperyny. W ten sposób możemy bardzo łatwo podrażnić żołądek a nie zyskać pożądany efekt.
Dlatego lepszym rozwiązaniem jest udanie się sklepów zielarskich lub internetowych w poszukiwaniu preparatów zawierających piperynę. Warto jednak pamiętać, że preparat, preparatowi nie równy i warto zwrócić uwagę na stężenie piperyny w poszczególnych suplementach diety. Niestety bardzo trudno jest znaleźć czystą piperynę, jednak powinniśmy się zastanowić nad preparatami zawierającymi stężenie piperyny około 95%. Najczęściej jednak możemy się spotkać na tabletki z piperyną o stężeniu 60-90%.
Trudności w kupnie piperyny może dostarczyć fakt, że najprawdopodobniej nie znajdziemy jej w aptekach. Dlatego najlepszą decyzją jest kupienie oryginalnej piperyny od dobrego producenta na jego stronie internetowej.
Preparaty z piperyną
Sprawdź i zobacz ceny!
Dawkowanie piperyny
Oczywiście dawkowanie poszczególnych preparatów może się również, ponieważ jest to zależne od stężenia piperyny w danej substancji, dlatego należy zapoznać się z informacjami jakie podaje producent na opakowaniu.
Piperynę powinniśmy przyjmować dwa razy dziennie przez okres minimum trzech miesięcy, następnie zrobić miesięczną przerwę i znów możemy zacząć przyjmować jeśli poczujemy taką potrzebę. Najbardziej skuteczne jest przyjmowanie piperyny w godzinach porannych przed śniadaniem oraz przed wysiłkiem fizycznym.
Dotychczas nie są znane skutki przedawkowania oraz skutki uboczne. Nie powinniśmy się wiec obawiać przyjmowania suplementów diety na bazie piperyny, jednak osobom z ciężkimi chorobami układu krążenia lub problemami żołądkowymi zaleca się najpierw konsultacje z lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania substytutu. Osoby przyjmujące przez dłuży czas leki powinny również zasięgnąć opinii lekarza, ponieważ piperyna może obniżać działanie niektórych leków.