Pieprz cayenne – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Przyprawy i dodatki do potraw są podstawą kuchni każdego z nas, a dania bez dodatku odpowiednich przypraw nie posiadałyby swojego własnego charakteru i smaku, który zapada często w pamięci na długo. Osoby, które z pasją zajmują się gotowaniem, przywiązują zazwyczaj ogromną uwagę do przypraw obecnych w swojej kuchni i często mają one swoje oddzielne i wygospodarowane miejsce w kuchni. Istnieje wiele rodzajów i odmian przypraw – począwszy od tych nadających smak naszym daniom, ale i również tym wzbogacającym smak napojów, ciast czy innego rodzaju wypieków.
Często dobór odpowiedniej i idealnie skomponowanej z danymi produktami przyprawy jest sprawą bardzo trudną i wymaga umiejętności kulinarnych, jednakże dziś, w dobie ogromnego rozwoju internetowych poradników kulinarnych, każdy z nas, na własną rękę może nauczyć się gotować i zostać mistrzem gotowania. Niewątpliwie jedną z ciekawszych przypraw w naszej kuchni, która nada charakter każdej potrawie jest pieprz cayenne. Ta pikantna i wyrazista przyprawa zyskuje coraz większe uznanie i cieszy się coraz większą popularnością i zastosowaniem w kuchni Polaków. Dziś przyjrzymy się bliżej tej ciekawej przyprawie z charakterem, opowiemy o jej właściwościach, zalecanym zastosowaniu, oraz przedstawimy jej wartości odżywcze.
Pieprz cayenne – właściwości:
- Pieprz cayenne jest niewątpliwie przyprawą, która wykazuje wiele właściwości leczniczych, a dzięki obecności kapsaicyny jest produktem idealnym dla osób borykających się z problemami kostno- stawowymi, gdyż pomaga walczyć z zapaleniem stawów, a co ciekawe – polecana jest również dla osób skarżących się na częste bóle głowy i migreny, gdyż pomaga uśmierzać ból głowy i łagodzić wszelkiego rodzaju powikłania bólowe.
- Naukowcy na podstawie wieloletnich badań udowadniają również, że pieprz cayenne jest idealnym antidotum na nowotwory. Udowodniono, że kapsaicyna dzięki swoim właściwościom pomaga w niszczeniu i usuwaniu mitochondriów, które przyczyniają się do tworzenia się i rozrostu skupisk komórek rakowych, które na późniejszym etapie przekształcać mogą się w nowotwory atakujące nasze narządy. Ta rozgrzewająca przyprawa jest także wspaniałym antidotum na utrzymanie prawidłowej odporności, co ważne jest szczególnie w okresach przejściowych pomiędzy poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje i zakażenia.
- Dzięki swoich właściwościom pomaga wspomagać odporność i zwalczać bóle gardła i katar. Jest pewnego rodzaju naturalnym antybiotykiem na zatkany nos i zatoki i przyczyna się do udrażniania naszych błon śluzowych. Ponadto spożywanie nawet małych ilości pieprzu cayenne wpływa pozytywnie na obniżenie nadmiaru złego cholesterolu w organizmie, co obliża ryzyko powstania zakrzepicy, zawału mięśnia sercowego, czy udaru.
- Ta łatwo dostępna przyprawa jest również wspaniałym naturalnym antybiotykiem, jeśli chodzi o leczenie wszelakich schorzeń, zlokalizowanych w obrębie układu pokarmowego i polecana jest szczególnie tym z nas, borykającym się z problemem zatrucia pokarmowego, gdyż nawet małe ilości pieprzu cayenne obecne w naszym jadłospisie wpłyną pozytywnie na wszelakie procesy trawienne i będą w naturalny sposób podkręcać nasz metabolizm.
Pieprz cayenne – wartości odżywcze:
50 gram pieprzu cayenne zawiera:
- Wartość energetyczna: 164 kcal
- Tłuszcz: 8 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone: 1.6 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 4 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1.4 g
- Cholesterol: 0 g
- Sód: 15 g
- Potas: 1007 g
- Błonnik: 14 g
- Cukry: 5 g
- Białko: 6 g
- Wapń: 74 mg
- Witamina D: 0 IU
- Kwas askorbinowy: 38.5 mg
- Żelazo: 3.9 mg
- Witamina B6: 1.2 MG
- Magnez: 76 mg
Czy pieprz cayenne pomaga w odchudzaniu?
Jak już wspominaliśmy – pieprz kajeński jest pikantną przyprawą, która dzięki zawartości kapsaicyny doskonale wpływa na podkręcenie i przyśpieszenie naszego metabolizmu, a co za tym idzie – na przyśpieszenie procesów chudnięcia. Mówi się również o tym, że regularne dodawanie tej przyprawy do różnego rodzaju dań ogranicza nasz apetyt, a jego większa ilość przy spożyciu nawet niewielkiej porcji daje uczucie sytości w naszym żołądku. Należy jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością tej pikantnej przyprawy w potrawach i pamiętać o zasadzie mówiącej, że co za dużo to nie zdrowo. Każde przyprawy i produkty przyśpieszające nasz metabolizm należy stosować z należytą rozwagą.
Zastosowanie pieprzu cayenne:
Pieprz cayenne jest niewątpliwie przyprawą, która zyskuje wielkie uznanie wśród osób pasjonujących się w gotowaniu. Jest doskonałym dodatkiem do wszelakiego rodzaju mięs i pieczeni, ale sprawdzi się również jako produkt bazowych sosów, które przypadną bez wątpienia do gustu niejednemu pasjonatowi dobrej kuchni. Pieprz cayenne jest również przyprawą, która sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju słodkich przekąsek, a jej połączenie z ciemną, gorzką czekoladą sprawi, że stworzymy pyszny i niepowtarzalny deser, który przypadnie do gustu każdemu smakoszowi i pasjonatowi dobrej kuchni. Pieprz cayenne sprawdzi się również jako dodatek do domowo przyrządzanej czekolady – pikantne nuty w połączeniu ze słodką czekoladą będą ucztą dla naszego podniebienia. Ta odmiana pieprzu jest niewątpliwie przyprawą, która posiada wiele zastosowań i sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, wypieków i potraw.