Olej rycynowy – zastosowanie kosmetyków z olejem

Olej rycynowy – zastosowanie kosmetyków z olejem
5 (100%) 1 vote

Olej rycynowy to wspaniały kosmetyk o szerokim zastosowaniu. Otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego. Choć roślina ta jest w całości trująca dzięki metodzie wyciskania na zimno i wygotowywania z wodą olej rycynowy nie zawiera śmiertelnie trującej rycyny. Znany już w starożytności, pierwotnie stosowany był jako środek przeczyszczający. Dzisiaj częściej stosuje się go zewnętrznie na włosy, skórę i paznokcie. Przydatny w niektórych schorzeniach jak i niezastąpiony jako kosmetyk, olej rycynowy jest pożądany na całym świecie. Jak i w jakim celu używać oleju rycynowego?

Właściwości zdrowotne oleju rycynowego

Olej rycynowy wykazuje działanie antyseptyczne. Stosowany miejscowo na skórę zabija większość drobnoustrojów, a podawany doustnie może zaburzyć naturalną florę bakteryjną jelit. Ma on również działanie przeczyszczające. Zawarte w nim związki mogą działać drażniąco na układ pokarmowy. Spożycie go może również wywoływać poronienia i przedwczesny poród, dlatego nie powinny go stosować kobiety w ciąży. Olej rycynowy ma również właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. Wcierany w bolące stawy lub niewielkie skaleczenia przyspiesza proces regeneracji i zmniejsza ból. Stosowany zewnętrznie nawilża, odżywia i wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

Gdzie kupić olej rycynowy

Olej rycynowy dostępny jest w aptekach. Jego cena zazwyczaj nie jest zbyt wygórowana. Można również pokusić się o zakup buteleczki tego specyfiku przez internet.

Olej rycynowy do pielęgnacji włosów

Olej rycynowy ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji włosów i skóry głowy. Używany jest w przeróżnych preparatach, szamponach, balsamach, odżywkach i woskach do włosów. Wcierany w skórę głowy powstrzymuje wypadanie włosów. Jest też często jednym ze składników szamponów przeciwłupieżowych, gdyż jego działanie zwalcza przyczyny łupieżu jak przesuszenie skóry głowy. Olej rycynowy nakładany na włosy odżywia je, sprawie że włosy są mniej łamliwe, wyglądają na gęstsze i nabierają blasku. Może być też używany do pielęgnacji suchych i zniszczonych końcówek włosów. Olej rycynowy można stosować zarówno do włosów suchych jak i przetłuszczających się. Kosmetyki zawierające olej rycynowy są jednymi z najlepszych do pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Olej rycynowy do rzęs i brwi

Podobnie jak na włosy i skórę głowy, olej rycynowy pozytywnie działa również na brwi i rzęsy. Wcierany w rzęsy sprawia, że rosną one dłuższe, nie wypadają i nie łamią się oraz nabierają ciemniejszego koloru. Stosowany codziennie może dawać naprawdę zaskakujące efekty. Dodawany jest też czasem do tuszu do rzęs, nadaje im bowiem połysku i sprawia że wyglądają lepiej. Olej rycynowy może również być wcierany w brwi, gdyż wzmacnia cebulki włosów i sprawia że brwi wyglądają na gęstsze i bardziej wyraziste.

Etja Olej rycynowy 50ml

Olej rycynowy na skórę i paznokcie

Olej rycynowy może być stosowany jako kosmetyk na skórę i paznokcie. Codzienne wcieranie go w płytkę paznokcia działa na nie wzmacniająco, zapobiega ich łamaniu i rozdwajaniu. Dodany do kąpieli pomoże nawilżyć skórę i zwalczać jej niedoskonałości. Opóźnia też jej starzenie i powstawanie zmarszczek. Olej rycynowy ogranicza wydzielanie łoju, zabija bakterie i oczyszcza skórę, może więc pomagać w niektórych rodzajach trądziku. Należy jednak uważać ze stosowaniem go na twarz, zbyt duża dawka może zatykać pory. Działa odkażająco, pomaga w gojeniu się drobnych ran i zadrapań oraz w zwalczaniu infekcji skórnych. Łagodzi wrażenie swędzenia i bólu. Jest też składnikiem balsamów regenerująco-ochronnych do ust.

Uważaj! Rącznik pospolity to roślina trująca

Olej rycynowy dostępny w aptece jest substancją bezpieczną. Pochodzi ona jednak z trującej rośliny dlatego nie próbuj otrzymywać jej samodzielnie.

Inne zastosowania oleju rycynowego

Zgodnie z pierwotnym zastosowaniem, olej rycynowy może być wykorzystany w celach przeczyszczających. Jednorazowa dawka dla osoby dorosłej to około 10-20g a efekt pojawia się z opóźnieniem, po około 6 godzinach. Nie zaleca się jednak takiego wykorzystania tej substancji, działa ona bowiem drażniąco na przewód pokarmowy i może niszczyć naturalną florę bakteryjną jelit. Pod żadnym pozorem nie wolno też stosować go u kobiet w ciąży, może bowiem wywołać przedwczesny poród i poronienie. Z innych zastosowań olej rycynowy można wykorzystać do relaksującego i leczniczego masażu ciała. Nacieranie bolących stawów olejem rycynowym z dodatkiem kurkumy zwalcza ból i zapalenie stawów oraz poprawia ich sprawność i przyspiesza regenerację.

Jak używać oleju rycynowego

Na rynku dostępnych jest wiele gotowych preparatów zawierających olej rycynowy. W aptekach dostępny jest jednak również czysty olej rycynowy. Jest on substancją płynną, białą lub jasnożółtą, gęstniejącą na powietrzu. Jeśli chcemy użyć czystego oleju rycynowego do zabiegów kosmetycznych warto jest lekko go podgrzać, dzięki temu staje się bardziej płynny i lepiej się wchłania. Olej rycynowy można również mieszać z innymi produktami w celu uzyskania różnych efektów. Przykładowy przepis na odżywiającą i regenerującą maskę na włosy:

  • 1 łyżka oleju rycynowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 żółtko jaja kurzego

Składniki należy wymieszać aby otrzymać jednolitą masę, lekko podgrzać by ułatwić rozprowadzanie i nałożyć na włosy. Maskę spłukujemy nie wcześniej niż po godzinie, na koniec przemywając włosy wodą z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym aby uniknąć ich przetłuszczenia.

Olej rycynowy na włosy, paznokcie i nie tylko

Olej rycynowy jest uniwersalnym kosmetykiem. Stosuje się go na włosy suche i zniszczone jak i na włosy przetłuszczone. Pomaga leczyć trądzik i zmarszczki, spierzchnięte usta i obolałe stawy. Niezastąpiony w domowej apteczce, znany, ceniony i łatwo dostępny. Warto poznać jego niesamowite właściwości by móc korzystać z tej wiedzy. Olej rycynowy to prosta i tania metoda na zdrową i piękną skórę, włosy i paznokcie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Kosmetyki, Piękno, Twarz, Włosy
Rozmaryn – zastosowanie, działanie, wpływ na organizm, ciekawostki

Zamknij