Ocet jabłkowy na odchudzanie. Korzyści dla diety i zdrowia. Jak spożywać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest wykorzystywany jako medycyna od tysięcy lat. Badania pokazują, że daje wiele korzyści zdrowotnych, takich jak obniżenie poziomu cukru we krwi. Ale czy dodatek ocet jabłkowy do swojej diety również pomoże Ci schudnąć? W tym artykule omówiliśmy badania dotyczące octu jabłkowego i utraty wagi. Znajdziesz tu również wskazówki, jak wprowadzić ocet jabłkowy do swojej diety.

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy sporządza się w procesie fermentacji dwustopniowej. Najpierw jabłka są cięte lub gniecione i łączone z drożdżami, aby przekształcić zawarty w nich cukier w alkohol. Następnie do alkoholu dodaje się bakterie by przekształcić go w kwas octowy.

Tradycyjna produkcja octu jabłkowego zajmuje około miesiąca, ale większość producentów znacznie przyspieszają ten proces. Dzięki temu  jego produkcja zajmuje tylko jeden dzień. Głównym  aktywnym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy. Zawiera także wodę i śladowe ilości innych kwasów, takich jak kwas jabłkowy. Jedna łyżeczka (15 ml) zawiera około trzech kalorii i praktycznie nie posiada węglowodanów.

Ocet jabłkowy i korzyści w odchudzaniu

Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, że kwas octowy w occie jabłkowym może prowadzić do utraty wagi na kilka sposobów:

  • Obniża poziom cukru we krwi. W jednym badaniu na szczurach kwas octowy poprawił zdolność wątroby i mięśni do pobierania cukru z krwi.
  • Obniża poziom insuliny. W tym samym badaniu na szczurach kwas octowy zmniejszał również stosunek insuliny do glukagonu, co może sprzyjać spalaniu tłuszczu.
  • Poprawia metabolizm. Inne badanie na szczurach wykazało wzrost enzymu AMPK, który zwiększa spalanie i zmniejsza produkcję tłuszczu i cukru w ​​wątrobie.
  • Zmniejsza magazynowanie tłuszczu. Leczenie otyłych szczurów kwasem octowym lub octanem chroniło je przed otyłością i zwiększało ekspresję genów zmniejszających magazynowanie tkanki tłuszczowej i tłuszczu w wątrobie.
  • Spala tłuszcz. Badanie u myszy karmionych produktami bogatymi w tłuszcz, którym podawano następnie kwas octowy, wykazało znaczny wzrost genu odpowiedzialnego za spalanie tłuszczu, co prowadziło do zmniejszenia ilości tłuszczu w organizmie.

Ocet jabłkowy zwiększa uczucie sytości i zmniejsza spożycie kalorii

W jednym z małych badań na 11 osobach, te które spożyły przed posiłkiem ocet jabłkowy, miały o 55% niższy poziom cukru we krwi na godzinę po posiłku. Przyjęły one także o 200-275 kalorii mniej niż pozostali.

Oprócz hamowania apetytu, ocet jabłkowy spowalnia szybkość opuszczania pożywienia z żołądka. Nie jest to jednak pożądane przez osoby z gastroparezą – powikłaniem cukrzycy typu 1. Dzieje się tak dlatego, że osobom takim trudniej będzie przewidzieć kiedy wzrośnie poziom cukru po posiłku.

Ocet jabłkowy na odchudzanie – badanie potwierdzające jego skuteczność

Wyniki jednego badania na ludziach wskazują, że ocet jabłkowy daje pewne, dość imponujące rezultaty dla masy ciała i tłuszczu.

Badanie przeprowadzono na 144 dorosłych, otyłych Japończykach. Podzielono ich na 3 grupy, każda z nich spożywała:

  • Grupa 0 – Placebo
  • Grupa 1 – 1 łyżkę stołową (15ml) octu jabłkowego dziennie
  • Grupa 2 – 2 łyżki stołowe (30ml) octu jabłkowego dziennie

Powiedziano im, by kontynuowały swój dotychczasowy tryb życia, w tym dotychczasową dietę. Badanie trwało 12 tygodni.

Średnie wyniki grupy 1:

  • Masa ciała: -1,2kg
  • Tłuszcz w organizmie: -0,7%
  • Obwód talii: -1,4cm
  • Poziom cholesterolu: -26%

Średnie wyniki grupy 2:

  • Masa ciała: -1,7kg
  • Tłuszcz w organizmie: -0,9%
  • Obwód talii: -1,9cm
  • Poziom cholesterolu: -26%

Grupa placebo (0) przytyła średnio o 0,4kg a średni obwód talii nieco wzrósł.

Zgodnie z tym badaniem, dodanie 1 lub 2 łyżek octu jabłkowego do diety może pomóc schudnąć. Może także zmniejszyć procent tkanki tłuszczowej, spowodować utratę tłuszczu i zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi.

Do tej pory jest to jedyna większa analiza na ludziach, która zbadała wpływ octu jabłkowego na utratę wagi. Chociaż badanie było dość duże i wyniki są bardzo zachęcające, to w różnych populacjach potrzebne są dodatkowe badania.

Organiczny ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak spożywać ocet jabłkowy?

Najłatwiejszą metodą spożywania octu jabłkowego jest połączenie go z oliwą z oliwek jako sos sałatkowy. Smakuje szczególnie dobrze z roślinami zielonolistnymi (sałata, rukola, szpinak, jarmuż itp.) a także z ogórkami i pomidorami.

Możemy wykorzystać go także do peklowania warzyw lub po prostu zmieszać go z woda i wypić.

By zauważyć jakiekolwiek efekty należy spożywać ok 15-30ml octu jabłkowego dziennie (1-2 łyżki stołowe). Najlepiej rozłożyć tę ilość na 2-3 dawki dziennie i spożywać przed posiłkiem.

Spożywanie octu jabłkowego w większych ilościach nie jest zalecane ze względu na potencjalne skutki uboczne. Nie spożywaj tez więcej niż 15ml octu jabłkowego na raz, gdyż możesz dostać nudności.

Ocet jabłkowy – inne korzyści dla zdrowia

  • Zmniejsza poziom cukru i insuliny we krwi. Po spożyciu dużej ilości węglowodanów ocet wykazuje znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi i insuliny.
  • Poprawia wrażliwość na insulinę. Jedno badanie u osób z opornością na insulinę lub cukrzycą typu 2 stwierdziło, że dodanie octu w posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów poprawiło wrażliwość na insulinę o 34%.
  • Obniża stężenie cukru we krwi na czczo. W innym badaniu u osób z cukrzycą typu 2, grupa przyjmująca ocet jabłkowy z wysokobiałkową wieczorną przekąską, doświadczała dwukrotnie wyższego spadku stężenia cukru we krwi na czczo, niż grupa placebo.
  • Zmniejsza objawy policystycznych jajników. Badanie na 7 kobietach spożywających ocet jabłkowy wykazało, że 4 z nich wznowiło owulację – prawdopodobnie dzięki lepszej wrażliwości na insulinę.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu. Badania na szczurach i myszach (zdrowych i z cukrzycą) wykazały, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL.
  • Zabija szkodliwe bakterie i wirusy. Ocet jabłkowy wykazuje działanie przeciwko bakteriom, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, w tym E. coli. W jednym z badań stwierdzono, że ocet zmniejszył liczbę bakterii o 90%, a niektórych wirusów o 95%.
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.