Niedobór witaminy D

Niedobór witaminy D
5 (100%) 3 votes

Czy w twojej diecie znajduje się wystarczająca ilość witaminy D? Według wielu niezależnych od siebie badań na całym świecie poziom witaminy D wśród dorosłych i dzieci jest niebezpiecznie niski. Niebezpiecznie, bo niedobór witaminy D grozi złamaniami i osteoporozą. Sprawdź czy jesteś w grupie ryzyka ze wskazaniem do suplementacji witaminą D.

Niski poziom witaminy D we krwi jest charakterystyczny dla poważnych schorzeń organizmu jak rak czy choroby z autoagresji jak cukrzyca. Mimo to trudno jest stwierdzić, że w organizmie brakuje nam tego składnika. Dopóki nie zrobimy badań i nie oddamy krwi do badań możemy nie zauważyć pierwszych objawów i pomijać kolejne. Na ryzyko niedoboru witaminy D wystawia nas zła dieta i niezdrowy styl życia. Dowiedz się czy należysz do tej grupy.

Dieta a witamina D

Nasze ciało nie syntezuje witaminy D, dlatego musi otrzymać ją z pożywieniem. Głównym źródłem witaminy D jest mleko i słońce, ale już teraz rozprawmy się z mitami, które wokół nich narosły. O ile spożywanie mleka i przetworów mlecznych jest zdrowe i pomaga utrzymać optymalny poziom witaminy D w ciele, o tyle zbyt duże ilości mleka mogą prowadzić do wypłukiwania go z kości. Słońce natomiast pomaga aktywować i przyswajać witaminę D, ale wystarczy do tego około 15 minut na słońcu. Opalanie się bez filtra słonecznego nie wychodzi więc nikomu na zdrowie i nie może stanowić rodzaju wymówki. Z drugiej strony nie należy także przesadzać w drugą stronę i unikać promieni słonecznych. Co prawda słońce przyspiesza starzenie się skóry i zwiększa ryzyko raka, ale jest tak samo niezbędny naszej skórze, oczom itd. Promienie UV nie są więc też szkodliwe, ale traktujmy je z umiarem. Mieszkając w Polsce przyjmuj witaminę D w miesiącach jesienno-zimowych, które narażają na niedobór słońca i tym samym zaburzone wchłanianie witaminy D.

Mówiąc o diecie w kontekście witaminy D warto jeszcze wspomnieć o weganach unikających naturalnych źródeł witaminy D jak tłuste ryby, wołowina, żółtka jaj, wątroba i oczywiście jaja, sery, mleko. Dla osób o takich przekonaniach pozostaje jedzenie produktów wzbogacanych witaminą jak płatki śniadaniowe.

Kolejną grupą narażoną na niedobory i potrzebującą dodatkowej suplementacji są niemowlęta. Rodzice powinni więc zadbać, by w organizmie dziecka nie zabrakło tej cennej witaminy. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów stworzonych z myślą o dzieciach, które mają ułatwioną drogę podania (zakraplacz). Wiele także substancji łączonych, jak witamina K+D, które za jednym razem rozprawiają się z niedoborem witaminy K i D.

Przyczyny niedoborów witaminy D

  • Ciemna karnacja
  • Otyłość
  • Starszy wiek
  • Niewłaściwa dieta i styl życia
  • Choroba przewodu pokarmowego: Crohna, celiakia, krótkie jelito, przewlekła choroba nerek
  • Niedobór słońca

Objawy niedoboru witaminy D

Objawy niedoboru witaminy D nie należą do tych specyficznych. Absolutną pewność da ci tylko badanie krwi. Niedobór witaminy D podejrzewaj, jeśli z jakiś powodów nie jesz mleka i jego przetworów. Pocieszające, że niewielkie ilości sera czy jogurty są lepiej tolerowane niż mleko nawet przez osoby z nietolerancją pokarmową. Aby zwiększyć zdolność trawienia laktozy przyjmuj preparaty z bakteriami kwasu mlekowego. Symptomy niskiego poziomu witaminy D to:

  • bóle kości, mięśni i stawów
  • osłabienie i zmęczenie
  • depresja

Suplement diety Bioaron D uzupełniający niedobory u niemowląt

Leczenie niedoboru witaminy D

Należy uzupełniać ilość witaminy dostarczanej z pożywieniem. Nie jest to proste, ponieważ raz zachwianą równowagę trudno odzyskać. Czy wiedziałeś, że poziom witaminy D w większości produktów spożywczych jest zbyt niski, by skorygować niedobór? Średnie dzienne spożycie witaminy D w populacji osób dorosłych jest często niewystarczające, aby utrzymać jej optymalny poziom w organizmie. Co ważne, jeśli zdecydujesz się na suplement diety, przyjmuj go z obiadem lub innym najtłustszym posiłkiem w ciągu dnia ? witamina D najlepiej wchłania się w towarzystwie lipidów.

Witamina D występuje w dwóch formach: D2 – spożywanej z jedzeniem i D3 otrzymywanej przez skórę po oddziaływaniu promieni UVB. Niedobór witaminy D jest bardziej powszechny, niż dotychczas sądzono. Niedobór witaminy D może się przyczynić do zmniejszenia masy kostnej. Suplementacja, np. 4FLEX SILVER zwiększa siłę mięśni oraz zmniejsza ryzyko wypadków zakończonych złamaniem, bo zawiera witaminę D, wapń i kolagen naturalnego pochodzenia. Wielu pacjentów i lekarzy żywi przekonanie, że odpowiedni poziom witaminy D można uzyskać samą dietę, ale to założenie jest błędne. Błędne jest także nasze przekonanie, że najwięcej witaminy D ma mleko, gdy tak naprawdę najwięcej zawierają go tłuste ryby. Najgorsze, że niedobór witaminy D pozostaje przeważnie nierozpoznany, a normy według najnowszych badań są zwykle zaniżone. Suplementy diety zawierają zarówno witaminę D2 ja i D3 i mimo ożywionej dyskusji na temat ich skuteczności, obie są nam niezbędne do zachowania zdrowia. Dobrym wyborem jest witamina D 800 Doppelherz, która odpowiada normom z 2013 roku i jest przystosowana do całorocznego przyjmowania. Niezależnie od obranej suplementacji, nie wprowadzając na stałe zmian do swego stylu życia i żywienia, jesteśmy szczególnie podatni na nawracające niedobory witaminy D oraz innych substancji odżywczych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Uncategorized
Niedobór witaminy H (biotyny – B7) – najlepsze źródła, rola

Zamknij