Napar z pokrzywy – właściwości lecznicze, przeznaczenie

Pokrzywa zawiera wiele cennych substancji. Nic dziwnego, że jest zatem tak chętnie stosowana w medycynie naturalnej oraz w domowych zakątkach. Właściwości pokrzywy znano już od wieków. Sposób przyrządzania nie jest trudny, a efekty przyjmowania pokrzywy w różnej formie widoczne są w organizmie w dużym stopniu. Pokrzywa zawiera bowiem: kwas foliowy, witaminę C, krzem, wapń, fosfor, żelazo i wiele innych aktywnych związków.

Właściwości pokrzywy

Poniżej znajdziesz powód, dla którego warto pić napary z pokrzywy. Jest to bowiem najprostsza forma przyjmowania pokrzywy i najbardziej przyswajalna.

Leczenie anemii

Pokrzywa dzięki witaminie K posiada właściwości krwiotwórcze. Wszystko dzięki efektywnej kompozycji substancji: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K. Są to substancje, które biorą udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Stąd niegłupim pomysłem jest podawanie pokrzywy dla wszystkich osób osłabionych, przemęczonych oraz żyjących w stresie i w biegu.

Dodawanie energii, przeciwdziałanie nowotworom

Krzem z pokrzywy umacnia biopole energetyczne człowieka. Najlepsza forma krzemu to rośliny, ponieważ jest on wówczas najlepiej przyswajalny.

Leczenie alergii

Pokrzywa wykazuje działanie przeciwalergicznie oraz w przebiegu alergii łagodzi objawy kataru siennego. Antyutleniacze i flawonoidy zawarte w pokrzywie oddziałują przeciwhistaminowo.

Oczyszczanie organizmu po antybiotykach

Po zakończonej kuracji antybiotykowej pokrzywa usuwa z organizmu metabolity i produkty przemiany leków (pozostałych po lekach). Dodatkowo oczyszcza wątrobę i nerki. Reguluje organizm, nadaje mu równowagę oraz wspomaga regeneracje osłabionego przyjmowaniem leków organizmu .

Leczenie artretyzmu

Artretyzm leczy się w ten sposób, że „biczuje” się pokrzywą obolałe miejsce. Dzięki temu kwas mrówkowy, histamina oraz inne substancje „parzą” skórę W ten sposób działa kwas mrówkowy, histamina i inne substancje, które powodują, że pokrzywa parzy. Pieczenie działa podobnie jak akupunktura, ponieważ receptory zostają pobudzone.

Dbanie o układ odpornościowy

Pokrzywa posiada właściwości działające na układ immunologiczny, ponieważ zwiększa lub zmniejsza aktywność komórek odpornościowych organizmu. Taka właściwość ważna jest  np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Co więcej, pokrzywa stymuluje proces bakteriobójczy, grzybobójczy i wirusobójczy. Uczestniczy w produkcji limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała.

Ochrona nerek i ich oczyszczanie

Oczyszczanie i leczenie nerek to jedno z  pierwszych zastosowań pokrzywy. Ta właściwość pomocna jest m.in. w kamicy nerkowej, skąpomoczu, czy w stanach zapalnych nerek, pęcherza i dróg moczowych. Pokrzywa chroni nerki u osób z nadciśnieniem.

Wzmacnianie kości

Pokrzywa bogata jest w łatwo przyswajalny wapń zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego  wapnia a także krzemu. Dzięki temu kości są mocniejsze i bardziej odporne na osteoporozę i złamania.

Usuwanie nadmiaru wody z organizmu

Pokrzywa ma właściwości odwadniające, a wiec z jej pomocą usuniemy nadmiar wody z organizmu.  Dzięki temu nogi, powieki i ręce nie będą wydawały się ciężkie i nie będą puchły.

Przyspieszanie odchudzania

W pokrzywie obecna jest sekretyna, która wspomaga pracę trzustki i stymuluje produkcję żółci  a także prace wątroby. Co więcej, dzięki pokrzywie możliwe jest szybsze i lepsze trawienie, co jest zaletą dla osób chcących zredukować masę ciała.

Napar z pokrzywy

Napar z pokrzywy to inaczej herbata zielona na bazie pokrzywy. Mówi się, że jest to naturalny antybiotyk. Już od wieków cenione są właściwości naparu z pokrzywy. Zazwyczaj jednak pokrzywę wykorzystywano do robienia z niej zupy. Współcześnie nie praktykuje się gotowania zupy z pokrzywy, ale za to często pija się przyrządzone na jej bazie herbatki. Przyrządza się je ze świeżo zerwanych liści jak tez i z suszu. Jeśli pijesz herbatę regularnie możesz liczyć na usunięcie z organizmu nadmiaru wody. Usunięcie nadmiaru wody z organizmu może prowadzić do utraty zbędnych kilogramów, ponieważ woda nie będzie się zatrzymywać w organizmie. Roślina zawiera duże ilości fosforu,  wapnia, manganu oraz krzemu. To pierwiastki wpływające na porost włosów i paznokci oraz skóry. Pokrzywę można dodawać nie tylko do herbaty ale też dorzucając liście pokrzywy do sałatek wspomoże przemianę materii i zwiększy apetyt. Dodatkowo herbata z pokrzywy złagodzi stany napięciowe oraz obniży poziom cukru we krwi. Herbatki kontaktując się z układem trawiennym wpłyną dobrze na trzustkę, wątrobę i żołądek a także załagodzi nieżyty jelit i żołądka. Co do wad naparu z pokrzywy, to zbyt długie stosowanie kuracji herbatkami może wywołać reakcję alergiczną w postaci  zaczerwienienia, opuchnięć i swędzenia.

Przygotowanie naparu z pokrzywy

Napar z pokrzywy można wykonać samemu lub z ziół kupionych w aptece. Wystarczy zalać saszetkę herbatki wrzącą wodą i odstawić do zaparzenia na 10 min pod przykryciem.  Należy pić aż 3 szklanki wywaru dziennie. Już kilka tygodni picia herbaty z pokrzywy pokaże wymierne efekty. Ze względu na dużą zawartość witamin, między innymi witaminę K, wpływ pokrzywy będzie zauważalny w całym organizmie.

Zastosowanie  pokrzywy

Pokrzywę można z powodzeniem stosować w kuchni. Należy tylko wiedzieć, jak ją zrywać i przyrządzać. Generalnie powinno zrywać się młode pokrzywy, takie do wysokości ok 25 cm. Liście pokrzywy można zrywać 2 lub 3 razy w ciągu trwania jednego sezonu. W celach medycznych najlepiej sprawdzi się pokrzywa z wczesnych zbiorów czyli ta kwietniowa i majowa.  W kuchni sprawdzi się też pokrzywa późniejsza. Najważniejsze jednak, aby zrywać ją przed kwitnięciem, zanim odda kwiatom wartości odżywcze.  Należy pamiętać o sparzeniu liści pokrzywy gorącą wodą, ponieważ wówczas przestają parzyć i można je swobodnie stosować w potrawach i herbatach. Najlepiej zrywać pokrzywę z lekko zacienionych miejsc, ponieważ to gwarantuje nam wilgotność i delikatność pokrzywy.

Co więcej, pokrzywę stosuje się w kosmetyce. Znane są przykładowo szampony z pokrzywy. Pokrzywa bardzo dobrze działa na włosy, zwłaszcza te przetłuszczające się. Pokrzywa wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Napar z pokrzywy można stosować jako płukankę a sok z pokrzywy wcierać w skalp i końcówki włosów.

Napar z pokrzywy

Jak suszyć pokrzywę na napar?

Należy zrywać pokrzywę przed okresem jej kwitnięcia z górnych warstw łodygi. Najlepiej z miejsc zacienionych i w pierwszych rzutach jej wzrostu. Pokrzywę należy zbierać do koszyczka, aby nie zwiędła. Zbieramy tylko trzy górne piętra młodej pokrzywy, przed okresem jej kwitnięcia. Zebrane pokrzywy myje się i osusza. Suszyć pokrzywę najlepiej jest w koszyku na zewnątrz, gdzie będzie ona miała przewiew i nie zwiędnie. Suchą rozkłada się na specjalnych sitach, suchej fizelinie albo po prostu na gazetach. Pomieszczenie musi być suche, przewiewne i ciepłe. Nie wolno jednak suszyć ziół na słońcu bo utracą one swoje właściwości. Jeśli pokrzywa była zebrana podczas deszczu to pokrzywę można wysuszyć w piekarniku przy otwartych drzwiach i niskiej temperaturze. Pokrzywa ususzona poprawnie będzie intensywnie zielona. Zbyt żółty lub brunatny kolor świadczy o złej temperaturze. Na 1 kilogram suszy potrzeba ok 5 kg świeżej pokrzywy. Kiedy pokrzywa ususzy się, można przechowywać ją w suchym, zacienionym miejscu. Należy trzymać ją w szczelnych pojemnikach lub przewiewnych tkaninach.

Nie dla kogo pokrzywa?

Pokrzywa świetnie sprawdzi się u osób z cukrzycą. Jednak przyjmowanie leków cukrzycowych  wyklucza picie naparu z pokrzywy. Pokrzywa bowiem stymuluje dodatkowo ich działanie. Jeśli poziom cukru jest łagodnie podniesiony należy zacząć kurację pokrzywa bez przyjmowania leków. Być może będzie to nieinwazyjne, acz skuteczne leczenie. Jeśli spodziewamy się zabiegu chirurgicznego już jesteśmy świeżo po nim, nie należy sięgać po pokrzywę przynajmniej tydzień przed i tydzień po. Nie wolno stosować pokrzywy wraz z lekami przeciwzakrzepowymi. Osoby cierpiące na niewydolność nerek również nie powinny stosować pokrzywy. Tak samo jak osoby z obrzękami serca oraz kobiety z cystami na jajnikach.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.