serwis o zdrowiu i leczeniu

Nadkwasota żołądka – przyczyny, objawy, leczenie

Nadkwasota żołądka – przyczyny, objawy, leczenie
5 (100%) 1 vote

Nadkwasota żołądkowa to choroba, która dotyka ostatnio coraz więcej osób. Pieczenie w żołądku, zgaga, wymioty oraz bóle brzucha to pierwsze oznaki, które świadczą o problemach z układem trawiennym. W dzisiejszych czasach często jemy w biegu, spożywamy zbyt dużo tłuszczy zwierzęcych, przejadamy się. Dochodzą do tego używki i nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości błony śluzowej, która ochroni żołądek przed szkodliwym działaniem pepsyn i kwasu solnego, które powodują nadkwasotę. Dowiedz się, jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia i poznaj dietę, którą powinieneś stosować przy nadkwasocie żołądka.

Nadkwasota żołądka – przyczyny

W większości rzypadków nadkwasota żołądka jest spowodowana niewłaściwym trybem odżywiania. Większość ludzi nie wie, w jaki sposób nie łączyć produktów, by uchronić się przed tym schorzeniem. Przede wszystkim nie spożywaj razem:

  • Nabiału i warzyw
  • Produktów zbożowych i cytrusów
  • Tłuszczy zwierzęcych i słodyczy

Do innych przyczyn nadkwasoty żołądka zalicza się również przejadanie się, spożywanie alkoholu, w szczególności piwa oraz wina, picie zbyt dużo kawy czy przyjmowanie niektórych leków. Na pojawienie się choroby mogą wpłynąć również długotrwały stres i zmęczenie. Nadkwasota żołądka może często pojawić się u osób cierpiących na chorobę wrzodową oraz zapalenie żołądka.

Nadkwasota żołądka – objawy

Objawy nadkwasoty żołądka są niezwykle nieprzyjemne. Zalicza się do nich między innymi:

  • Bóle brzucha
  • Pieczenie w żołądku
  • Wymioty
  • Nudności
  • Zgaga

Zgaga jest szczególnie nieprzyjemnym objawem schorzenia. Przejawia się pieczeniem w okolicach mostka, które może promieniować aż do przełyku i gardła. Warto jednak wiedzieć, że zgaga może być przyczyną również innych schorzeń takich jak przepuklina przełyku czy refluks przełykowy.

Nadkwasota żołądka – leczenie

Z nadkwasotą żołądkową możemy walczyć na dwa sposoby. Warto skontaktować się z lekarzem, który dobierze odpowiednie leki zwiększające ilość ochronnego śluzu w żołądku oraz zmniejszą dolegliwości związane z nieprzyjemnymi objawami schorzenia. Takie leczenie farmakologiczne dobrze jest również wspomóc piciem herbatek ziołowych.

Można, a nawet trzeba z kolei pić duże ilości mineralnej, niegazowanej wody oraz soków warzywnych bądź owocowych; nawet do 3 litrów płynów dziennie.

Druga i podstawowa metoda przy kwasocie żołądkowej to zmiana nawyków żywieniowych. Przede wszystkim należy odpowiednio łączyć produkty. Posiłki powinno się spożywać w równych odstępach czasowych, najlepiej co dwie – trzy godziny. Warto pamiętać, że powinno być ich około 5 – 6 w ciągu dnia, a porcje nie mogą być zbyt duże. Dobrze jest również rozdrobnić nieco posiłek przed zjedzeniem, tak by mógł szybciej się strawić, a jego resztki nie zalegały w przewodzie pokarmowym. Oprócz tego wskazane jest rzucenie palenia i odstawienie alkoholu i kawy.

Pomocne może się okazać także picie naparu z siemienia lnianego. Wystarczy jedna szklanka napoju dziennie, aby pozbyć się przykrych dolegliwości. Nie należy również zapominać o tym, jakie produkty są wskazane, a jakie zabronione przy tej chorobie.


Produkty wskazane:

  • Olej słonecznikowy
  • Oliwa z oliwek
  • Olej sojowy
  • Mleko
  • Biały ser
  • Twarożek
  • Słodka śmietana
  • Masło
  • Cienki makaron
  • Ryż
  • Drobnoziarnista kasza
  • Mąka pszenna
  • Kalarepa
  • Kalafior
  • Seler
  • Por
  • Marchewka
  • Ziemniaki
  • Szpinak
  • Buraki
  • Pieczone lub tarte jabłka
  • Banany
  • Morele
  • Brzoskwinie
  • Natka pietruszki
  • Śliwki
  • Pomidory
  • Koperek
  • Pomarańcze
  • Cielęcina
  • Wołowina
  • Drób
  • Winogrona
  • Daktyle
  • Brokuły
  • Ryż
  • Sałata
  • Czerwona kapusta
  • Siemię lniane
  • Wanilia
  • Kminek
  • Kefir
  • Zsiadłe mleko

Produkty niedozwolone

  • Wyroby z krwią lub tłuszczem zwierzęcym
  • Sum
  • Węgorz
  • Tuńczyk
  • Owoce morza
  • Niektóre leki, na przykład aspiryna
  • Mięso wieprzowe
  • Mięso królicze
  • Mięsko końskie
  • Napoje energetyczne
  • Napar z mięty
  • Fastfoody
  • Chipsy
  • Czosnek
  • Ostre przyprawy

Dodatkowo, aby zmniejszyć objawy związane z nadkwasotą żołądka warto ograniczyć spożycie słodyczy oraz wszystkich produktów, które zawierają cukier. Podobnie powinno się zmniejszyć użycie soli podczas doprawiania posiłków.  Należy także zwrócić uwagę na zawartość soli w gotowych produktach, takich jak na przykład wędliny.

Komentarze