Nadkwasota żołądka – przyczyny, objawy, leczenie
Nadkwasota żołądkowa to choroba, która dotyka ostatnio coraz więcej osób. Pieczenie w żołądku, zgaga, wymioty oraz bóle brzucha to pierwsze oznaki, które świadczą o problemach z układem trawiennym. W dzisiejszych czasach często jemy w biegu, spożywamy zbyt dużo tłuszczy zwierzęcych, przejadamy się. Dochodzą do tego używki i nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości błony śluzowej, która ochroni żołądek przed szkodliwym działaniem pepsyn i kwasu solnego, które powodują nadkwasotę. Dowiedz się, jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia i poznaj dietę, którą powinieneś stosować przy nadkwasocie żołądka.
Nadkwasota żołądka – przyczyny
W większości rzypadków nadkwasota żołądka jest spowodowana niewłaściwym trybem odżywiania. Większość ludzi nie wie, w jaki sposób nie łączyć produktów, by uchronić się przed tym schorzeniem. Przede wszystkim nie spożywaj razem:
- Nabiału i warzyw
- Produktów zbożowych i cytrusów
- Tłuszczy zwierzęcych i słodyczy
Do innych przyczyn nadkwasoty żołądka zalicza się również przejadanie się, spożywanie alkoholu, w szczególności piwa oraz wina, picie zbyt dużo kawy czy przyjmowanie niektórych leków. Na pojawienie się choroby mogą wpłynąć również długotrwały stres i zmęczenie. Nadkwasota żołądka może często pojawić się u osób cierpiących na chorobę wrzodową oraz zapalenie żołądka.
Nadkwasota żołądka – objawy
Objawy nadkwasoty żołądka są niezwykle nieprzyjemne. Zalicza się do nich między innymi:
- Bóle brzucha
- Pieczenie w żołądku
- Wymioty
- Nudności
- Zgaga
Zgaga jest szczególnie nieprzyjemnym objawem schorzenia. Przejawia się pieczeniem w okolicach mostka, które może promieniować aż do przełyku i gardła. Warto jednak wiedzieć, że zgaga może być przyczyną również innych schorzeń takich jak przepuklina przełyku czy refluks przełykowy.
Nadkwasota żołądka – leczenie
Z nadkwasotą żołądkową możemy walczyć na dwa sposoby. Warto skontaktować się z lekarzem, który dobierze odpowiednie leki zwiększające ilość ochronnego śluzu w żołądku oraz zmniejszą dolegliwości związane z nieprzyjemnymi objawami schorzenia. Takie leczenie farmakologiczne dobrze jest również wspomóc piciem herbatek ziołowych.
Można, a nawet trzeba z kolei pić duże ilości mineralnej, niegazowanej wody oraz soków warzywnych bądź owocowych; nawet do 3 litrów płynów dziennie.
Druga i podstawowa metoda przy kwasocie żołądkowej to zmiana nawyków żywieniowych. Przede wszystkim należy odpowiednio łączyć produkty. Posiłki powinno się spożywać w równych odstępach czasowych, najlepiej co dwie – trzy godziny. Warto pamiętać, że powinno być ich około 5 – 6 w ciągu dnia, a porcje nie mogą być zbyt duże. Dobrze jest również rozdrobnić nieco posiłek przed zjedzeniem, tak by mógł szybciej się strawić, a jego resztki nie zalegały w przewodzie pokarmowym. Oprócz tego wskazane jest rzucenie palenia i odstawienie alkoholu i kawy.
Pomocne może się okazać także picie naparu z siemienia lnianego. Wystarczy jedna szklanka napoju dziennie, aby pozbyć się przykrych dolegliwości. Nie należy również zapominać o tym, jakie produkty są wskazane, a jakie zabronione przy tej chorobie.
Produkty wskazane:
- Olej słonecznikowy
- Oliwa z oliwek
- Olej sojowy
- Mleko
- Biały ser
- Twarożek
- Słodka śmietana
- Masło
- Cienki makaron
- Ryż
- Drobnoziarnista kasza
- Mąka pszenna
- Kalarepa
- Kalafior
- Seler
- Por
- Marchewka
- Ziemniaki
- Szpinak
- Buraki
- Pieczone lub tarte jabłka
- Banany
- Morele
- Brzoskwinie
- Natka pietruszki
- Śliwki
- Pomidory
- Koperek
- Pomarańcze
- Cielęcina
- Wołowina
- Drób
- Winogrona
- Daktyle
- Brokuły
- Ryż
- Sałata
- Czerwona kapusta
- Siemię lniane
- Wanilia
- Kminek
- Kefir
- Zsiadłe mleko
Produkty niedozwolone
- Wyroby z krwią lub tłuszczem zwierzęcym
- Sum
- Węgorz
- Tuńczyk
- Owoce morza
- Niektóre leki, na przykład aspiryna
- Mięso wieprzowe
- Mięso królicze
- Mięsko końskie
- Napoje energetyczne
- Napar z mięty
- Fastfoody
- Chipsy
- Czosnek
- Ostre przyprawy
Dodatkowo, aby zmniejszyć objawy związane z nadkwasotą żołądka warto ograniczyć spożycie słodyczy oraz wszystkich produktów, które zawierają cukier. Podobnie powinno się zmniejszyć użycie soli podczas doprawiania posiłków. Należy także zwrócić uwagę na zawartość soli w gotowych produktach, takich jak na przykład wędliny.