Mole spożywcze – występowanie, zapobieganie, usuwanie

Mole spożywcze – występowanie, zapobieganie, usuwanie
5 (100%) 3 votes

Powszechnie wiadomym jest, że produkty spożywcze posiadają termin przydatności do spożycia. Wchodząc do sklepu i robiąc większe zakupy na dłuższy okres czasu niejednokrotnie zwracamy uwagę na daty, tak aby produkty mogły leżeć w naszych lodówkach kilka dni bez uszczerbku na ich jakości. Pomimo, iż producenci podają zazwyczaj datę minimalnej trwałości nigdy nie należy spożywać jedzenia po jej upływie, gdyż może to doprowadzić do nieprzyjemnych objawów jelitowych, a nawet do zatrucia. Znajdujące się w lodówce przeterminowane jedzenie może stanowić duży problem w kuchni, ponieważ bardzo często długo leżące pożywienie, szczególnie te już wcześniej otwarte pokrywa się pleśnią, która zaraża wiele produktów znajdujących się w pobliżu. Takie jedzenie powinno być niezwłocznie wyrzucone, gdyż spożycie nawet niewielkiej ilość pleśni może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Pośród wielu problemów jakie możemy napotkać w kuchni, tak samo powszechnym jest problem z molami spożywczymi. Niewielkie żyjątka stanowią utrapienie dla wielu ludzi, przy czym stanowią spory problem i zniechęcają do codziennego gotowania.

Mole spożywcze – charakterystyka owadów

Mole spożywcze nie są rzecz jasna tylko polskim owadem. Jego występowanie obejmuje wiele państw, również tych Amerykańskich czy Azjatyckich. Z uwagi na dużą tolerancję na warunki rozmnażania, owady są widywane w wielu rejonach. Dorosła samica jest w stanie złożyć nawet 300 jaj za jednym cyklem rozrodczym. Ze złożonych przez samicę jaj wykluwają się larwy i to właśnie one są powodem największych szkód. Długość trwania postaci larwalnej trwa od 2 do nawet 41 tygodni. Wszystko to uzależnione jest przede wszystkim od warunków atmosferycznych, a raczej temperatury w jakiej larwy przebywają. Wszystkie wyrządzane szkody generowane są właśnie przez te jeszcze niewykształcone osobniki. Dorosłe mole w tym stanie nie żyją długo, gdyż ich funkcjonowanie opiera się tylko na doczekaniu do spełnienia swojej roli jaką jest kopulacja. Po dopełnieniu obowiązku rozrodczego dorosłe osobniki umierają pozostawiając po sobie ogromną ilość siejącego spustoszenie potomstwa. Larwy przed przeistoczeniem się produkują nici, które stanowić będą kokony. Produkowanymi przez siebie nićmi owijają zrzucane przez siebie produkty odpadowe przez co wszystkie produkty mając styczność z larwami są mocno zanieczyszczone.

Mole spożywcze – występowanie

Mole spożywcze uważane są za najgorsze szkodniki, z którymi możemy zmagać się w kuchni. Ich pozbycie się nie jest tak łatwe jak z pozoru może się wydawać. Mole spożywcze lokalizują się w produktach suchych takich jak kasza, ryż czy makaron. Wbrew pozorom zagnieżdżają się również w tych świeżo kupionych produktach, gdyż poprzez wygryzanie w opakowaniach mikroskopijnych dziurek zagnieżdżają w paczkach szybko dojrzewające larwy, które stają się dorosłymi osobnikami. Biorąc do ręki opakowanie pełne robactwa, zniechęcamy się, a produkt oczywiście w nienaruszonej postaci wyrzucamy. Mole spożywcze nie świadczą o niskiej higienie mieszkania. Można je bardzo łatwo przynieść z codziennych zakupów z dużego lub małego sklepu spożywczego, hipermarketu, a tym bardziej z targu. W celu uniknięcia problemu, podczas zakupów, należy dokładnie przeglądać opakowania z produktami, które kupujemy. Mole mogą zalęgać się nie tylko w opakowaniach kaszy, ryżu czy makarony. Zdarza się, że zajmują miejsca takie jak wytłaczanka z jajkami, kartoniki po owocach i warzywach, czy papiery, w których pakowane są produkty ważone.

Bo łatwiej jest zapobiegać… Czyli jak nie dopuścić do inwazji moli spożywczych w naszym domu

Przede wszystkim podczas zakupów powinniśmy dokładnie przeglądać opakowania suchych produktów. Bardzo często możemy zauważyć malutkie dziurki na opakowaniach. Po zauważeniu tego typu uszkodzenia powinniśmy bardzo ostrożnie podejść do tego produktu, gdyż dziurki są charakterystyczne dla moli. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, mole spożywcze poprzez wygryzanie maleńkich dziurek wpuszczają swoje larwy do opakowań, dzięki czemu zagnieżdżają się tam. Podejrzane opakowanie powinniśmy odłożyć, a najlepiej zgłosić swoje spostrzeżenia obsłudze sklepu.

Następnie możemy poszukać takiego opakowania, które nie wzbudzi naszych podejrzeń. W celu ułatwienia sobie pracy wybierajmy przezroczyste paczki. Bezbarwne opakowanie bardzo ułatwi nam sprawdzenie produktu. Pomimo dokładnego sprawdzenia może okazać się jednak, że produkty są zainfekowane jajami moli spożywczych. W celu uniknięcia przykrej niespodzianki w prosty sposób możemy wykonać profilaktyczną „sterylizację” . Wszystkie zakupione suche produkty powinny być przede wszystkim wyjmowane z opakować fabrycznych i umieszczane w szczelnie zamykanych pojemnikach. Tego typu pojemniki możemy kupić w wielu hipermarketach oraz sklepach z wyposarzeniem domowym. Jednakże przed przesypaniem możemy zastosować wspomniany już prosty zabieg antymolowy i przeciwpasożytniczy. Świeżo otwarte opakowanie ryżu, kaszy czy na przykład makaronu wysypujemy na blachę i umieszczamy w rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza piekarniku. Po 5-ciu minutach blachę wyciągamy, studzimy i produkt przesypujemy do przygotowanego wcześniej pojemnika. Taki zabieg temperaturowy zabije wszelkie jajka jakie mogłyby występować przez co nie dopuścimy do zagnieżdżenia się moli w naszej kuchni.

Jak pozbyć się uciążliwego problemu?

W dzisiejszych czasach na rynku dostępnych jest mnóstwo środków specjalnie opatentowanych w celu zwalczania moli spożywczych. Od dawien dawna natomiast, wiadomym jest, że najlepsze są domowe sposoby, szczególnie te przekazywane z tak zwanego dziada pradziada. Jednym z takich sposobów jest zastosowanie w walce z molami podgrzanego octu. Lekko ciepłym octem należy dokładnie wymyć każdą z półek kuchennych oczywiście po uprzednim opróżnieniu ich ze zgromadzonych zapasów. Półki na których zauważalne są larwy moli spożywczych po umyciu należy dodatkowo spryskać tym samym roztworem. Tak wyczyszczone półki należy pozostawić otwarte do wyschnięcia, a następnie przetrzeć suchą szmatką. Tak przeprowadzony zabieg czyszczący powinien zażegnać problem ze szkodnikami kuchennymi, jednak aby efekt miał szansę się utrzymać bez wątpienia należy pozbyć się zainfekowanych produktów oraz tych, które miały bezpośrednią z nimi styczność, czyli prosto mówiąc stały w pobliżu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Uncategorized
Mefedron – czym jest mefedron?

Zamknij