Mniszek lekarski – lecznicze właściwości mlecza. Domowe sposoby na przygotowanie suszu z mniszka lekarskiego.
Mniszek inaczej nazywany mleczem lub dmuchawcem jest bardzo pospolitą rośliną uważaną raczej za chwast niż za zioło lecznicze. Jest pospolity na całym terenie kraju, można go spotkać przy drogach, w parkach i na trawnikach gdzie człowiek stara się go tępić. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z ogromnej ilości właściwości leczniczych tego żółtego kwiatka. Zaczynając od korzeni, po liście a nawet kwiaty i jego nasiona, które występują w formie puchu zdmuchiwanego przez dzieci, każda z tych części może być używana do robienia zdrowotnych naparów lub po prostu fit sałatek.
Roślina nie bez powodu w swojej oryginalnej nazwie ma dopisek „lekarski”, od dawna ludzkość wiedziała o dobrych właściwościach mniszka lekarskiego. Już w starożytnych chinach był on traktowany jako zioło szczególne, właściwie z każdej jego części wytwarzane były środki lecznicze. Nawet z płatków kwiatów czy nasion robiono napary i nalewki.
Właściwości lecznicze
Jak właściwie każda roślina tak i mniszek ma niesamowite właściwości.
- bogaty w witaminy, fitohormony, inuliny, fitosterole sprawia, że każda jego część nadaje się do leczenia różnych chorób.
- przetwory z korzenia mniszka mogą służyć do delikatnego pobudzania perystaltyki jelit, działają oczyszczająco na organizm pozbywając się z niego toksyn.
- poprawia pracę wątroby usprawniając ją i pomagając jej się regenerować.
- wpływa na pracę woreczka żółciowego dzięki czemu napary z niego można pijać po ciężkich posiłkach na przykład w trakcie świąt.
- liście mniszka lekarskiego z kolei mają zastosowanie przy problemach z nerkami lub stanach zapalnych pęcherza. Badania dowodzą, że liście działają moczopędnie na organizm człowieka i w odróżnieniu od innych środków o tym samym działaniu to chociaż wypłukują niezbędny potas są również bogate w ten składnik i uzupełniają natychmiast wszelkie niedobory. Zatem warto stosować liście mniszka przy problemach moczowych chociażby doraźnie.
- podejrzewa się, że napary mogą pomoc w obniżeniu skutków nałogów, prowadzić do ograniczenia ich, a także do całkowitego odstawienia produktu uzależniającego.
Zastosowanie w medycynie domowej
Warto aby mniszek lekarski znalazł się w każdej domowej apteczce. Nawet jeżeli nie jesteśmy zielarzami, ani rodzinnymi znawcami medycyny ziołowej, to zapasy mniszka zawsze mogą się przydać. Jest on bardzo łatwy do przetrzymywania jeżeli odpowiednio go przygotujemy. Wiosną ze względu na jego duże ilości w otaczającym nas świecie można spożywać go w dużych ilościach na surowo. Będzie wspomagał pracę wątroby, ułatwiał trawienie a do tego poprawiał pracę pęcherza i działał przeciw stanom zapalnym, co jest bardzo ważne dla kobiet po pewnym roku życia.
Uprawa
Uprawa nie jest trudna, ponieważ właściwie nie trzeba tego robić. Wystarczy nie wysypywać trawnika żadnymi środkami chemicznymi (jest to ważne aby mniszek mógł wyrosnąć, a także aby nie skumulował środków toksycznych w swoich liściach i korzeniu). Na wiosnę jego żółte kwiaty pojawiają się najczęściej bez woli osoby zajmującej się ogrodem. Jest rośliną która rośnie od wczesnej wiosny, kiedy jest również najzdrowszy aż do późnego lata i jesieni. Swoje właściwości lecznicze ma rozłożone we wszystkich elementach, dlatego warto dbać o liście, kwiaty i oczywiście korzeń rośliny. Każde z nich odpowiednio spreparowane będzie przynosić pozytywne efekty zdrowotne.
Domowe przygotowanie suszu z mniszka lekarskiego
Najpopularniejszym sposobem jest suszenie, ale można też robić domowe nalewki z mlecza.
Korzeń
Aby móc je wykonać należy w okolicach maja zebrać roślinę. Korzeń należy bardzo delikatnie wykopać z ziemi, tak aby nie uszkodzić żadnej z jego części, następnie dokładnie obmyć z ziemi i pokroić w drobne plasterki lub kostkę. Tak przyrządzony wystarczy rozłożyć w specjalnej suszarce do żywności lub ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika z nastawionym termoobiegiem. Wystarczy kilka godzin suszenia aby przygotować takie domowe zioła. Po wysuszeniu włożyć do papierowej torby i przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu.
Monokoncentrat mniszek lekarski 50 kaps. x 500g Aboca
Liście
Jeżeli chodzi o susz z liści, to tak samo jak w przypadku korzenia należy delikatnie zebrać zielone części rośliny i delikatnie obmyć. Zostawić do naturalnego osuszenia z wody, tak aby liście mogły wyschnąć w całości przed dalszym przygotowaniem. Kiedy liście obeschną należy je poszatkować i tak samo jak wcześniej rozłożyć w suszarce lub piekarniku i wysuszyć. W kwestii przechowywania również należy trzymać je w suchym i przewiewnym miejscu. Tak przygotowane liście mogą służyć jako napar przez cały rok, wystarczy zalać wrzącą wodą łyżeczkę suszu i pić szklankę dziennie.
W obu przypadkach (korzeń i liście) można spożywać je na surowo w formie sałatek, wyciskania soku czy do ziołowych koktajli. Tak samo jak wykorzystywane są liście szpinaku, tak liście mniszka lekarskiego nadadzą się do zdrowych przetworów. Należy pamiętać, że liście mniszka są nieco gorzkawe, aby zniwelować ich smak należy przelać je wrzącą wodą lub moczyć około 30 minut z odrobiną soli.
Przetwory z mniszka
Oprócz typowo ziołowych możliwości rośliny należy wiedzieć iż mniszkowi blisko do sałaty. Zatem będzie idealnym dodatkiem do sałatek, a dla fanów może być też dobrą odmianą sałaty w kanapkach.
Dodatkowo z korzenia można robić lecznicze nalewki lub wywaru, które skutecznie poprawią pracę serca i będą zapobiegać problemom. Co ciekawsze korzeń mniszka lekarskiego można również znaleźć w niektórych naturalnych preparatach leczniczych właśnie na problemy sercowe.
Przeciwwskazania
Jak z każdym z ziołem tak i z mniszkiem należy obchodzić się z pewną ostrożnością i szacunkiem. Bowiem każde zioło w za dużych ilościach lub źle przyrządzone może przynieść niechciane skutki. Tak w przypadku mlecza jego biała ciecz wypływająca z zielonych części rośliny może powodować alergię skórną. Nie jest również polecany osobom z wrzodami żołądka, ponieważ poprawiając pracę pęcherzyka żółciowego pobudza go do produkowania większej ilości soków żołądkowych mogących doprowadzić do pogorszenia się stanu wrzodów.