Miód akacjowy – właściwości, zastosowanie, dieta

Miód akacjowy – właściwości, zastosowanie, dieta
2 (39.05%) 21 votes

Miody są bez wątpienia jednym ze smaczniejszych darów Matki Natury. Sprawdzają się jako smaczny i zdrowy dodatek do ciast, napojów, czy deserów, a w połączeniu z odpowiednimi produktami mogą stanowić również bazy do wielu sosów, czy mięs. Zależnie od własnych upodobań i preferencji miód może stanowić również jeden ze składników odżywczych maseczek do twarzy, czy w obecności rumianku do naturalnych, odświeżających płukanek do włosów. Na szczególną uwagę zasłguje niewątpliwie odmiana miodu, jaką jest miód akacjowy. Dziś przyjrzymy się bliżej właściwościom i zastosowaniom miodu akacjowego, oraz odpowiemy o wpływie stosowania tej odmiany miodu w codziennej, zbilansowanej diecie.

Miód akacjowy – właściwości:

Miód jest niewątpliwie jednym ze smaczniejszych i naturalnych antidotum na wiele schorzeń. Miód akacjowy wykazuje wiele właściowości leczniczych i jego regularne stosowanie zalecane jest szczególnie w okresach przejściowych pomiędzy poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm jest szczególnie narażony na różnego rodzaju infekcje i zarażenia. Miód akacjowy wykazuje szczególne właściwości, jeśli chodzi o działanie antybakteryjne i tego rodzaju naturalny antybiotyk powinny podawać szczególnie matki, bo jak wiemy, małe dzieci mają skłonność do rzadkiego mycia rąk, czy wkładania do buzi zabawek i różnych przedmiotów. Regularne dodawanie miodu akacjowego do codziennej diety dziecka pomoże zapobiec infencjom na tle bakteryjnym, oraz pomoże zniwelować powstałe już infekcje.

Może być również dodatkiem do naturalnego syropu z cebuli, który działa cuda na nasze obolałe gardło i zatkany nos. Jest również wspaniałym dodatkiem płukanek z dodatkiem mięty i cytryny, które stosuje się szczególnie przy przewlekłych infekcjach gardła – mieszanka taka pomaga łagodzić i tworzyć barierę ochronną przeciwdziałającą powstawaniu infekcji w późniejszych okresach. Miód akacjowy stosowany jest również często na dolegliwości żołądkowe – problemy z wypróżnieniem, biegunkę czy wymioty, łagodząc i pomagając uporać się z tymi nieprzyjemnościami. Ponadto miód akacjowy wykazuje wiele właściwości nawilżających i pielęgnujących, dlatego też jest składnikiem bazowym wielu balsamów, maseczek czy kremów do twarzy.

Zastosowania miodu akacjowego:

  • Kulinarne – miód akacjowy jest niewątpliwie produktem o ciekawym smaku, który jest doskonały jako zdrowa alternatywa cukru – może być doskonałym słodzikiem do kawy, czy herbaty. Ponadto miód akacjowy będzie smacznym dodatkiem do orzeźwiającej lemoniady latem, oraz sprawdzi się w roli słodkiego dodatku do orzeźwiającej lemoniady na bazie cytryny, mięty, limonki i miodu.
  • Zdrowotne – jak już wspomnieliśmy – miód akacjowy wykazuje cały szereg właściwości zdrowotnych i powinien znaleźć się w domowej apteczce każdego z nas. Regularne stosowanie tego ciekawego produktu sprawi, że nasz organizm będzie bardziej odporny na wszelkiego rodzaju infekcję, a dodatkowo doda nam sił i witalności, niwelując uczucie zmęczenia.
  • Kosmetyczne – miód akacjowy jest również wspaniałym składnikiem domowych i w pełni naturalnych kosmetyków i produktów do pielęgnacji skóry. Z dodatkiem jogurtu naturalnego pozwoli na stworzenie nawilżającej i rewitalizującej maseczki, której regularne stosowanie nada naszej cerze zdrowego blasku i poprawi jej koloryt. W połączeniu z ziołami może stanowić naturalną i pieknie pachnącą płukankę do włosów. Jest wykorzystywany również jako naturalny, odżywczy balsam do ust.
  • Oczyszczające – niewątpliwie miód akacjowy jest produktem, który może ułatwić oczyszczenie i naturalną detoksykację naszego organizmu. W połączeniu z wodą i cytryną tworzy smaczny napój od którego powinniśmy zaczynać każdy dzień chcąc czuć się zdrowo i pięknie. Dodatkowo miód akacjowy dzieki swoim oczyszczającym właściwościom powinien gościć jako dodatek w naszym codziennym jadłospisie, uzupełniając go w zdrowy i urozmaicony sposób.

Miód akacjowy Miody Polskie

Miód akacjowy, a dieta:

Miód akacjowy mimo swojego bardzo słodkiego smaku powinien na stałe, w rozsądnych ilościach zagościć w naszym codziennym jadłospisie, jak i w menu tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Ta odmiana miodu cechuje się wyjątkowo dużą ilością witamin i węglowodanów, który mają dobroczynny wpływ na nasz organizm i na niwelowanie zmęczenia. Osoby ćwiczące powinny dodawać ten smaczny dodatek do codziennej owsianki – ten patent sprawi, że będziemy pełni sił, witalności i energii, a trening nie będzie taki męczący i opłakany w skutkach. Spożywanie i wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej odmiany miodu zaleca się również osobom starszym, które narażone są na niedobór niektórych składników i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, czy prawidłowego rozwoju kości. Dzięki właściwościom antybakteryjnym zalecane są również w codziennej diecie naszych pociech, które mają skłonności do infekcji na tle bakteryjnym.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Zasady żywienia
Naturalne probiotyki – co to jest, wpływ na organizm, właściwości

Zamknij