Marakuja – naturalny środek nasenny; właściwości marakui

Marakuja to niewielki jajowaty owoc, który dorasta raptem kilkunastu centymetrów, a im skórka bardziej pomarszczona tym jest smaczniejszy. Marakuję możemy kupić na sztuki w prawie każdym większym markecie, a nawet jedna marakuja tygodniowo może wspomóc nasz organizm nawet w walce z przeziębieniem, ale też z bezsennością.

Marakuja to owoc pochodzący z Ameryki południowej, jednak współcześnie jest uprawiana również na Nowej Zelandii, na Hawajach i w miejscach gdzie temperatury są odpowiednie do hodowli. Oprócz tego na Hawajach powstała nowa odmiana Marakui o żółto pomarańczowym odcieniu skórki, jednak ma ona dokładnie te same właściwości co popularniejsza marakuja o fioletowej skórce.

Właściwości zdrowotne marakui

Marakuja bogata jest w wiele witamin i elementów niezwykle ważnych w naszej diecie, aby uzupełniać braki. Oprócz tego ma stosunkowo niski bilans kaloryczny, gdyż na 100 gram ma tylko 97kcal, a jeden owoc waży najwyżej połowę. Niestety nie jest ona wskazana dla cukrzyków, ponieważ chociaż jej indeks glikemiczny wynosi jedynie 30 to cukry w niej zawarte są trudniejsze do rozłożenia, więc cukrzycy raczej powinni uważać na ilość zjadanych owoców.

Marakuja ma w sobie witaminy takie jak: A, D, B12 i C, a oprócz nich jest bogata w fosfor, magnez i wapń. Ponieważ zimą jest równie łatwo dostępna w sklepach co wiosną, zatem warto kupować ją nawet zimą, gdyż hodowana jest w ciepłych krajach. Niestety w domowych warunkach nie ma możliwości wyhodowania własnych owoców marakui.

Na choroby układu oddechowego

Rdzenna ludność amerykańska od której pochodzi owoc marakui już od dawna wiedziała, że jest on niezwykle leczniczy. Specjalnym naparem lub wyciągiem ze skórki fioletowej marakui sporządzano specjalne syropy, które udrożniały drogi oddechowe, wspomagały leczenie kaszlu i różnych szmerów przy oddychaniu. Współcześnie badania te zostały potwierdzone. Skórka marakui wpływa pozytywnie nie tylko na typowe problemy układu oddechowego, ale również może nieco cofnąć objawy astmy, załagodzić je lub uśmierzyć na jakiś czas.

Nasennie i na problemy emocjonalne

Marakuja dzięki temu, że jest bogata w witaminy z grupy B, pozytywnie wpływa na cały układ nerwowy. Już Indianie z ameryki południowej wiedzieli o tym i stosowali nie tylko jej owoce, ale również napary ze skórki i z samego owocu na problemy nerwowe i emocjonalne. Oprócz tego jest idealnym środkiem do leczenia nerwicy, stanów lękowych, a przede wszystkim bezsenności. Wystarczy regularnie jeść owoce marakui, aby sen przychodził łatwiej i był przyjemny. Dzięki zjedzeniu owocu na kilka godzin przed snem, a zwłaszcza powtarzaniu tej czynności regularnie mamy możliwość uspokojenia nerwów i przywrócenia higieny snu.

Na obniżenie ciśnienia

Jeżeli nasze ciśnienie jest niebezpiecznie wysokie to przede wszystkim należy udać się do lekarza. Jednak są owoce, jak marakuja, które mogą poprawić pracę naszego serca. Jest ona niezwykle bogata w potas, ponieważ zawiera ponad 200mg potasu na 100 gram owocu. Potas z kolei sprzyja łagodzeniu nerwobóli, poprawia pracę układu krwionośnego, a także naszych mięśni, w tym najważniejszego – serca!

Avebio olej z marakui 100ml

Co niezwykle ważne pozytywna ilość cennych minerałów zawarta w passiflorze wpływa na obniżenie złego cholesterolu, a pozwala na działanie tego dobrego. Zatem jeżeli wiemy, że nasz cholesterol jest wysoki to warto sięgnąć po marakuję, lub jej jeszcze bardziej efektywne w leczeniu nadciśnienia nasiona.

Przeciwwskazania

Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia marakui jest chorowanie na cukrzycę, gdyż jako owoc marakuja bogata jest w cukry złożone, które potrzebują większej dawki insuliny, aby zostały poprawnie rozłożone. Zatem niezależnie czy jest co cukrzyca typu 1 czy 2, warto ograniczyć spożycie marakui.

Oprócz tego brak jakichkolwiek przeciwwskazań, alergie na marakuje właściwie nie występują, jeżeli już to w sytuacjach, kiedy ktoś choruje na wiele odmian alergii wtedy należy uważać również na marakuję. Jednak jest ona zdrowa zarówno dla dzieci, dorosłych a także dla kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość witamin, potasu i magnezu.

Marakuja w kuchni

Przygotowanie marakui może wydawać się proste, jednak ilość pestek w owocu może nastręczać trudności, zwłaszcza, jeżeli pragniemy przygotować sok. Jeżeli pragniemy zjeść cały owoc łyżeczką, to warto zjeść również pestki, gdyż mają w sobie najwięcej minerałów i witamin. Jeśli jednak pragniesz odcisnąć jedynie sok to jest na to prosty sposób:

1. Przekrój owoc, tak aby powstały dwie kopuły z owoców

2. Wybierz dokładnie miąższ łyżeczką

3. Miąższ przełóż do sitka o gęstych oczkach lub do materiału jak gaza

4. Odciśnij z całej siły lub odciskaj łyżeczką nad pojemnikiem, do którego będzie ściekał sok

5. W gazie lub na sitku powinny zostać same pestki, które możemy użyć do domowych kosmetyków

Marakuja w kosmetyce

Passiflora może występować na dwa różne sposoby w kosmetyce. Jako olejek z nasion marakui lub ekstrakt z soku. Ekstrakt z soku będzie idealnie działał oczyszczająco, unormuje i ustabilizuje naszą cerę, a oprócz tego zdezynfekuje, gdyż sok z marakui ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze.

Oleje z marakui z kolei mogą być stosowane jako kosmetyki łagodzące i ujędrniające skórę. Sama marakuja z kolei chętnie dodawana jest do kosmetyków, ze względu na swój urzekający zapach, a do tego ilość witamin jest sprzyjająca każdemu rodzajowi skóry.

Świeży miąższ z marakui może być idealnym półproduktem do domowej roboty maseczki, można go nakładać bez dodatków, lub z jogurtem, miodem czy płatkami owsianymi. Wtedy mamy pewność, że wszystkie składniki z owocu przenikną w głąb naszej skóry.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.