Maltodekstryna – składnik prawie każdego pokarmu i jej właściwości

Maltodekstryna – składnik prawie każdego pokarmu i jej właściwości
5 (100%) 4 votes

To ciężkie do wymówienia słowo jest produktem całkowicie naturalnym i nawet przy odwzorowywaniu go w laboratoriach i w produkcji jest odwzorowywany w naturalny sposób jak dzieje się w to naturze. Chociaż maltodekstryna brzmi podejrzanie to od lat 50-tych XX wieku używana jest w szeroko rozumianej produkcji pokarmów. To właśnie między innymi dzięki niej zwiększona jest trwałość produktów, dzięki czemu możemy je dłużej jeść i mogą one dłużej leżeć na półkach. Jednak jej szerokie zastosowanie obecnie widzi się również w sporcie jako idealny suplement diety dla sportowców narażonych na duże obciążenia i uprawiających sporty ekstremalne.

Czym jest maltodekstryna

Maltodekstryna zaliczana jest do rodzajów skrobi modyfikowanej jednak warto nie dać się zwieźć temu określeniu. Maltodekstryna to nic innego jak wstępnie rozłożona skrobia dzięki czemu jest znacznie łatwiej przyswajalna dla każdego organizmu przy tym nie tracąc na swoich wartościach energetycznych, za które niezwykle jest ceniona. Oprócz tego zaliczana jest również do grupy węglowodanów złożonych i to jest jej główny składnik w nie mal 95%, zawiera w sobie niewiele cukrów gdyż w porcji na 100 gram jest ich zaledwie 6gram, mimo to jest niezwykle kaloryczna jak zresztą wszystkie węglowodany. Z tego względu ma bardzo wysoki indeks glikemiczny sięgający do 105.

Pamiętaj! Alergia na maltodekstrynę

Maltodekstryna najczęściej produkowana jest ze zbóż bogatych w gluten, dlatego też jeżeli masz alergię na gluten lub cierpisz na celiakię radzi się zrezygnowanie z produktów bogatych w maltodekstrynę.

Zastosowanie maltodekstryny

Maltodekstryna ma niezwykle szerokie zastosowanie! Przede wszystkim najchętniej stosowana jest w produkcji pokarmów, ponieważ idealnie zastępuje stałe tłuszcze zwierzęce bez obniżania walorów smakowych co istotne jest dla osób z chorobami układu krążenia oraz dla wegetarian. Jest jednocześnie „bombą” kaloryczną, która dostarcza maksymalnie dużo energii do naszego ciała, w 100 gram maltodekstryny jest ponad 350kcal! Najczęściej znajduje się w słodyczach stąd też przeświadczenie, że jest to tucząca chemia, jednak jej niezwykła kaloryczność może być bardzo skutecznie wykorzystana!

Maltodekstryna w odżywkach dla sportowców

Obecnie najczęściej słyszy się o dodatkach z maltodekstryny dla sportowców oraz osób hobbystycznie uprawiających sport. Mają one za zadanie dostarczyć możliwie najwięcej energii dla organizmu, dlatego zaleca się ich stosowanie przed treningiem lub w trakcie. Przyjęcie odżywki z maltodekstryną po treningu nie jest zalecane, chociaż z pewnością po bardzo wysiłkowej aktywności fizycznej warto dać zastrzyk energetyczny dla swojego organizmu, aby ten zaczął się szybciej regenerować oraz „odżywać”.


W piekarnictwie

W szeroko pojętym piekarnictwie bardzo chętnie dodaje się maltodekstrynę, ma ona działanie nie tylko przedłużające ważność produktów do spożycia ale co najważniejsze utrzymuje pożądaną konsystencję oraz nadaje wypiekom odpowiednią wilgotność nie pozwalając na ich przesuszenie. Maltodekstryna podobnie jak tłuszcze jest również idealnym nośnikiem smaku, a jednocześnie nie ma negatywnego wpływu jak większość olei i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Właśnie z powodu dodatku maltodekstryny słodkie wypieki jak ciasta czi nawet pakowane ciasteczka w sklepie są aż tak „tuczące”, jednak nie ma w nich niezdrowych produktów, które mogłyby szkodzić zdrowiu.

Maltodekstryna w pokarmach dla małych dzieci

Kiedy młode mamy sprawdzają skład lub usłyszą, że w produktach dla ich słodkich małych szkrabów jest tak zwana chemia od razy krzywią się i niechętnie spoglądają na sklepowe półki. Jednak, nie ma się co obawiać! Producenci żywności dla najmłodszych to obecnie najbardziej wiarygodni producenci żywności, którym wbrew pozorom najbardziej zależy na prawidłowym rozwoju naszej pociechy! Dodawana maltodekstryna do pokarmów dla najmłodszych nie uzależnia od cukru, gdyż jak możemy sami spróbować, produkty nią wzbogacane wcale nie są słodkie! Co więcej tego typu pokarmy są niezwykle ważne dla dzieci, które często chorują i już od dziecka są niejadkami! Maltodekstryna jest niezwykle łatwo przyswajalna i nie powoduje ciężkostrawności u małych dzieci przy tym dostarczając dużą dawkę energii nawet w malutkiej porcji pokarmu!

f-agnex-maltodekstryna-350g Maltodekstryna – składnik prawie każdego pokarmu i jej właściwości

Agnex Maltodekstryna 350g

Kliknij i sprawdź ceny!

Maltodekstryna dla małych dzieci – przeciwwskazania

Są jednak też tego minusy, należy uważać do którego roku życia podajemy dzieciom takie produkty, gdyż po ukończeniu 2 lat dziecko powinno zacząć jeść produkty naturalnie bogate w energię a raczej powinno się ograniczać wysoko kaloryczne produkty, aby szkrab się nie roztył! Po pewnym czasie, najczęściej właśnie po 2 roku życia dziecko jest już w stanie spożywać tyle posiłków aby samodzielnie uzupełniać niedobory energetyczne. Co więcej po tym czasie jest również mniejsze zapotrzebowanie gdyż najważniejsze funkcje zostały wykształcone i zaczyna się okres równomiernego, acz owszem, szybkiego wzrostu.

Uważaj! Maltodekstryna przy diecie

Maltodekstryna jest niezwykle wysoko kaloryczna, dlatego nie zaleca się jej osobom pragnącym schudnąć i zrzucić parę kilo. Jej potężna dawka kalorii bardzo łatwo może zniszczyć już uzyskane efekty!

W produktach pochodzenia zwierzęcego

Mało kto zdaje sobie sprawę, że maltodekstryna jest świetnym zamiennikiem tłuszczu w produktach mlecznych, to właśnie dzięki nim możemy spożywać serki i masełka zaraz z lodówki, gdyż niskie temperatury nie zamrażają tak silnie produktów wzbogaconych o ten rodzaj skrobi. Chociaż kaloryczność z zamiennikami z maltodekstryny jest podobna niewątpliwie jest to zdrowsza forma kalorii oraz dużo łatwiejsza do strawienia! Maltodekstryna używana jest również do produkcji wędlin i mięs, gdzie wchodzi w skład solanek saletrzanych i służy za pożywkę, na któej rozwijają się niezbędne do dojrzewania mięsa bakterie.

Kto powinien jeść maltodekstryne

Maltodekstryna zalecana jest przede wszystkim dla osób, które mają problemy z przyswajaniem i jedzeniem pokarmów. Najczęściej są to małe dzieci, którym warto wzbogacać dietę maltodekstryną oraz osoby po ciężkich operacjach lub w trakcie leczenia wyniszczającego organizm jak przy chemioterapii. Do tego zaleca się spożywanie odżywek z maltodekstryną dla osób narażonych na bardzo duży wysiłek fizyczny oraz w sytuacjach stresowych, aby organizm miał siłę do pracy i walki. Tak też przy uprawianiu sportów ekstremalnych warto przed treningiem przyjąć taką odżywkę!

Kto powinien unikać maltodekstryny – przeciwwskazania do stosowania

Maltodekstryna jest bardzo wysoko kaloryczna oraz ma niezwykle wysoki indeks glikemiczny, gdyż jest złożona z samych złożonych węglowodanów. Z tego względu odradza się stosowanie jej osobom otyłym, na diecie, a przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę, zarówno pierwszego jak i drugiego stopnia! Przy cukrzycy spożywanie maltodekstryny jest niezwykle niebezpieczne!

Maltodekstryna a celiakia

Maltodekstryna zawsze produkowana jest ze zbóż gdyż to właśnie z nich można wydobyć najwięcej skrobi. Bywa produkowana z kukurydzy i ryżu i wtedy jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu, jednak znacznie częściej produkowana jest ze zbóż bogatych w gluten jak na przykład pszenica. Z tego względu nie zaleca się osobom cierpiącym na celiakię próby „kosztowania” maltodekstryny, gdyż może się to objawić silną alergią.

Komentarze