Kozieradka – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastowanie

Kozieradka należy do grupy najstarszych na świecie roślin. Jej lecznicze właściwości doceniono już w starożytności. W ziołolecznictwie stosowali ją starożytni Egipcjanie, Rzymianie oraz Grecy. Sam Hipokrates opisywał jej korzystny wpływ na ludzki organizm. Roślina do czasów obecnych jest stosowana w medycynie ludowej. Niektórzy uważają zioło za świetny afrodyzjak.

Kozieradka – charakterystyka

Kozieradkę można spotkać dzikorosnącą na terenach Azji oraz wschodniej Europy. Istnieją również jej uprawy zlokalizowane na terenie całego świata. Obecnie wyróżnia się około dziesięciu gatunków kozieradki, nazywanej również bożą trawką, fenegryką, greckim sianem czy kozioroźnikiem. Wyróżnia się takie odmiany zioła jak:

Kozieradka pospolita, nazywana inaczej grecką koniczyną> Roślina należy do grupy jednorocznych. Jej wysokość to około 60 centymetrów. Charakteryzuje się trójlistnymi listkami oraz żółtymi kwiatami. Najcenniejszym składnikiem są nasiona kozieradki pospolitej, które zbiera się na przełomie września i października.

Kozieradka błękitna – jej nazwa związana jest z kolorem kwiatów rośliny. Jej wysokość to średnio około 100 centymetrów. Zalicza się ją do grupy roślin miododajnych. Należy do najczęściej uprawianych roślin tej odmiany. W Polsce możemy ją spotkać dziko rosnącą na polach.  Kozieradka błękitna jest często stosowana w przemyśle spożywczym. Zazwyczaj jest stosowana jako dodatek do różnego rodzaju serów.

Kozieradka lubi nasłonecznione, osłonięte od wiatru miejsca. Gleba, na której ją sadzimy powinna być bogata w wapń. Kozieradkę wysiewa się w połowie kwietnia, umieszczając nasiona w glebie na głębokości od 1 do 1,5 centymetra. Pierwsze kiełki powinniśmy zauważyć po upływie dwóch tygodni.

W okresie kwitnięcia rośliny, możemy zebrać jej ziele, by po ususzeniu móc stosować kozieradkę w celach leczniczych. W medycynie ludowej wykorzystuje się także nasiona, które zbiera się jesienią. Najlepiej robić to w godzinach porannych lub wieczornych, kiedy strąki są wilgotne. Potem wystarczy tylko wyłuskać nasiona i wysuszyć nasionka.

Kozieradka – substancje aktywne

Swoje właściwości lecznicze kozieradka zawdzięcza wielu substancjom aktywnym, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Należą do nich między innymi:

  • Śluzy
  • Sampiony sterydowe
  • Tigogenina
  • Witamina PP
  • Kwas nikotynowy
  • Witamina H
  • Karoten
  • Witamina F
  • Witamina B1
  • Żelazo
  • Fosfor
  • Krzem
  • Siarka
  • Miedź
  • Gorycze
  • Witamina D
  • Potas
  • Cynk
  • Kumaryny
  • Hormony sterydowe
  • Wapń
  • Flawonoidy
  • Kwas fitynowy
  • Alkohole cukrowe
  • Cykitole
  • Fitosterole
  • Alkaloidy

Kozieradka – właściwości lecznicze

Kozieradka niezwykle korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Charakteryzuje się działaniem zwiększającym ilość wydzielanego kwasu żołądkowego, śliny oraz kwasu trzustkowego. Dodatkowo ekstrakt z nasion kozieradki korzystnie wpływa na procesy trawienne oraz pomaga w przyswajaniu składników pokarmowych, w szczególności aminokwasów.

Włączenie do codziennej diety kozieradki sprawi, że nasz organizm będzie produkował większe ilości czerwonych i białych krwinek, co wiąże się bezpośrednio ze zwiększeniem odporności na patogenne bakterie.

Stosowanie kozieradki jest polecane szczególnie w przypadku małych dzieci, gdyż zmniejsza to ryzyko wystąpienia apatii, niedokrwistości oraz krzywicy.

Kozieradkę poleca się również osobom, które często mają problemy z bólem gardła czy przeziębieniem. Śluzy, które znajdziemy w roślinie sprzyjają osłanianiu naturalnej błony śluzowej układu pokarmowego oraz jamy ustnej. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i pomagają w pozbyciu się kaszlu.

Dzięki swoim właściwościom roślina jest polecana w szczególności osobom, które mają problemy z wypróżnianiem się.  Dzięki stosowaniu kozieradki, wpływamy również na szybszą regenerację nabłonka jelit.

Kozieradka to również świetny wybór na wszelkiego rodzaju schorzenia wątroby. Eliminuje możliwość wystąpienia marskości wątroby oraz chroni ją przed negatywnym działaniem niektórych leków. Roślina wpływa również na nasze nerki, ponieważ minimalizuje możliwość wystąpienia zatorów, co zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.

Wyciągi z rośliny są szczególnie polecane młodym mamom, które mają problemy z laktacją, ponieważ kozieradka wykazuje działanie mlekopędne.

Kozieradkę możemy stosować również zewnętrznie. Przyspieszy ona procesy gojenia się ran, wyeliminuje swędzenie skóry związane z reakcjami alergicznymi, pomoże przy leczeniu owrzodzeń oraz żylaków. Dodatkowo zmniejszy dyskomfort związany z odleżynami. Jest również świetnym rozwiązaniem przy oparzeniach oraz odmrożeniach, a nawet ropniach.

Panie, które zmagają się z bolesnymi miesiączkami również powinny zastanowić się nad stosowaniem preparatów zawierających wyciąg z kozieradki, ponieważ charakteryzuje się on działaniem rozkurczowym. Oprócz tego napar z kozieradki może przyczynić się do poprawy nastroju.

Nasiona kozieradki są skutecznym lekiem w walce z miażdżycą, ponieważ wspierają obniżenie złego cholesterolu LDL. Dodatkowo pomaga w obniżeniu poziomu cukru we krwi, w związku z czym cukrzycy powinni stosować jak najczęściej preparaty z kozieradką.

Kozieradka posiada również właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych dla niego substancji i niepotrzebnych, zalegających w jelitach niestrawionych pokarmów.

Dzięki dużej zawartości hormonów sterydowych i białka, kozieradka może być stosowana jako środek, który wspomoże przyspieszyć proces przyrostu masy mięśniowej. Zamiast faszerować się sztucznymi odżywkami, sięgnij po zdrowe nasiona.

Kozieradka – zastosowanie

Kozieradka znalazła zastosowanie w kuchni, medycynie oraz kosmetyce. Można ją znaleźć w składzie preparatów na odchudzanie oraz anabolików. W przemyśle spożywczym jest używana jako wzmacniacz smaku pieczywa, serów oraz sosów. Znajdziemy ją również w przyprawie curry oraz przyprawach kuchni indyjskiej czy tajskiej. Świeże liście kozieradki są polecane jako dodatek do sałatek oraz sosów.

W kosmetyce nasiona kozieradki dodawane są do toników, maseczek, kremów czy serum przeznaczonych dla skóry zmęczonej, pozbawionej blasku i suchej.

Z kolei medycyna ludowa oraz ziołolecznictwo wykształtowała kilka mieszanek, które mają za zadanie wpłynąć korzystnie na nasz organizm. Są to na przykład:

  • Mieszanka z kozieradką na wzmocnienie organizmu

100 gram kozieradki mieszamy z 10 gramami: rzepiku, kminku, tymianku, macierzanki i krwawnika. Dodajemy do tego kilogram miodu. Wrzucamy do mieszanki po 5 gram liści pokrzywy oraz lubczyku. Mieszankę przechowujemy w lodówce.Miksturę stosujemy po dwie łyżki dziennie, rano przed śniadaniem oraz wieczorem na godzinę przed snem.

  • Herbatka z kozieradką

Do szklanki wody wsyp łyżkę nasion z kozieradki, pozostaw mieszankę na noc. Rano gotujemy mieszankę i odcedzamy. Możemy dodać do herbatki łyżeczkę miodu, aby zniwelować gorzkawy posmak zioła.

  • Napar z kozieradki usuwający śluz

3 łyżki kozieradki oraz sproszkowanego korzenia arcydzięgla wsypujemy do garnka, zalewamy czterema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy napar do garnka i parzymy pod przykrywką przez 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy i wypijamy szklankę ciepłego naparu dziennie.

Kozieradka

Kozieradka – przeciwwskazania oraz działanie uboczne

Stosowanie kozieradki jest bezwzględnie zabronione kobietom w ciąży. Skutki uboczne włączenia rośliny do swojej diety wiążą się z nieprzyjemnym zapachem moczu oraz potu – potocznie mówi się o nim kozi zapach. Należy jednak pamiętać, że zioło stosowane w rozsądnych ilościach nie powoduje niepożądanych skutków.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.