Drożdżyca – wylecz ją dzięki naturalnym produktom i poczuj ulgę

Podstawą działania ludzkiego organizmu jest odporność na wszelkiego rodzaju infekcje i  wirusy. Nasz układ immunologiczny warunkuje prawidłowe funkcjonowanie. W codziennym życiu jesteśmy bombardowani mnóstwem drobnoustrojów, przed którymi nasz organizm stacza ciężką walkę. My sami sobie nie zdajemy sprawy jak bardzo narażamy się na zachorowanie. Czy zdarzyło się Wam spotkać z infekcją spowodowaną nadmiernym namnażaniem się drożdżaków chorobotwórczych? Jeżeli  tak to mieliście okazję przechodzić chorobę zwaną drożdżycą. Zwłaszcza popularne jest namnażanie się Candida Albicans, który atakuje dosyć szybko i przynosi nieprzyjemne skutki. Dlatego należy działać natychmiastowo i wielo-zadaniowo, aby nie wystąpił nawrót choroby.

Jakie obszary organizmu atakuje drożdżyca?

Występowanie drożdżycy może przejawiać się na wielu obszarach naszego organizmu. Przede wszystkim atakowane są delikatne okolice, które w wyniku pewnych okoliczności lub wrodzonych predyspozycji mogą być mniej odporne.

  • Wielu pacjentów, u których stwierdzono drożdżyce posiadało ją w przestrzeniach międzypalcowych stóp, gdzie wręcz panują idealne warunki do namnażania się drożdży. Przestrzeń w tamtych okolicach jest zakryta, schowana przed słońcem co powoduje potliwość, a w konsekwencji rozwój kolonii naszego wroga. Najgorzej, gdy zaatakowane zostaną też paznokcie, ponieważ automatycznie zaczynają się rozwarstwiać.
  • Wszędzie tam, gdzie mamy fałdy skórne, a szczególnie ich nadmiar, czyli nawarstwienie w przestrzeniach między nimi jesteśmy w zwiększonej grupie ryzyka. Narażone są na to noworodki, gdy są niewłaściwie pielęgnowane oraz osoby otyłe nie dbające o wystarczającą higienę ciała.
  • Drożdżyca lubi zadomowić się też we wrażliwych miejscach jak: pochwa, srom, przewód pokarmowy i jama ustna . Drożdżyca pochwy i przewodu pokarmowego jest bardzo często spowodowana długotrwałą antybiotykoterapią. Dodatkowo powoduje ją osłabienie układu odpornościowego spowodowanego białaczką lub AIDS.

Przyczyny występowania drożdżycy

Najbardziej popularne powody zagnieżdżenia się drożdżaków są niedobory witaminowe, zwłaszcza witamin z grupy B. Szczególnie zakażenie lubi rozwinąć się u osób przejawiających skłonności do nadmiernej potliwości. Inne przewlekłe choroby nasilają ryzyko zachorowania, a najbardziej cukrzyca, z którą w parze idzie otyłość. Drożdżyca jest generowana również zaburzeniami hormonalnymi związanymi z przyjmowaniem leków. Niszczą one bowiem naturalną florę bakteryjną. Najbardziej przyczyniają się do tego leki immunosupresyjne, sterydy lub chemioterapia. Niewskazane jest też nadmierne używanie alkoholu.

Złe odżywianie może być powodem pojawienia się drożdżycy. Szczególnie dieta uboga w witaminy z grupy B i mikroelementy.

Objawy zakażenia drożdżycą

Zakażenie drożdżami w pierwszej chwili  objawia się natrętnym i nieprzyjemnym swędzeniem. Dodatkowo towarzyszy mu pieczenie, skóra w okolicach chorobotwórczych jest silnie zaczerwieniona. W przypadku zakażenia okolic intymnych:

  • U kobiet możemy spotkać bolesne obrzęki, zaczerwienienie błon śluzowych oraz ropne upławy.
  • U mężczyzn z kolei jest to: podrażnienie, stan zapalny żołędzi oraz wewnętrznej powierzchni napletka ze świądem i pieczeniem.
  • Drożdżyca u dzieci przejawia się pleśniawkami.

W okolicach jamy ustnej drożdżyca ujawnia się zajadami, obrzękiem, a w konsekwencji strupami. Na obszarach zajętych drożdżycą następuje złuszczania się naskórka, pęcherzyków w bezpośrednim otoczeniu i różnie nasilonego świądu.

Gdzie możemy zarazić się drożdżycą i jak się przed nią bronić?

Zapamiętaj, że w życiu powinniśmy wykazać się ograniczonym zaufaniem w stosunku do naszego otoczenia. Szczególnie, gdy korzystamy z publicznych przestrzeni. Najlepszym przykładem jest basen, sauna oraz sanitariaty.  Dlatego w trakcie korzystania z nich należy chronić stopy wkładając klapki, a po basenie wziąć prysznic i dokładnie osuszyć całe ciało.

Unikajmy bezpośrednich kontaktów płciowych z partnerem zakażonym drożdżycą. Konieczne jest zabezpieczenie.

Ponadto powinniśmy używać tylko i wyłącznie własnych przyborów toaletowych. Również ważny jest wybór bielizny  z włókien naturalnych umożliwiających oddychanie. Uważać powinni szczególnie Ci mający nadmierny kontakt z wodą i ludźmi. Panie sprzątające, kucharki, sportowcy często mający kontakt z wodą i wilgocią.

Naturalne rozwiązania na walkę z drożdżycą.

Wyciągając wszelkie działa w walce przeciwko drożdżycy powinieneś uzbroić się  w prawidłową dietę. Znajdziesz ją w lekkostrawnym menu, które nie będzie obciążało wyniszczonych jelit, a dodatkowo wspomoże regenerację organizmu. Dlatego posiłki najlepiej gotować w wodzie lub na parze. Smażenie, pieczenie i duszenie z dodatkiem tłuszczu sprawia, że dania są ciężkostrawne. W późniejszym etapie trawienia nasze jelita napotkają problemy. W diecie zawarte muszą być składniki, które wzmacniają odporność i walczą z drożdżakami.

  • Olej kokosowy w walce z drożdżycą zdobywa ostatnio coraz większe uznanie. Głównie ze względu na zawartość kwasu kaprylowego mającego właściwości przeciwgrzybicze. Kwas kaprylowy działa na komórki bakteryjne dzięki właściwością lipofilnym, czyli możliwości rozpuszczania się w tłuszczu. Kwas kaprylowy ogranicza  chęć na cukier pojawiającą się w przypadku drożdżycy. W sytuacji infekcji jelitowej przyspiesza odbudowę nabłonka jelita grubego i poprawia funkcje absorbcyjne. Powoduje gojenie owrzodzeń jelita cienkiego i grubego.
  • Każdy w kuchni posiada czosnek i zna jego działania bakteriobójcze w wielu schorzeniach. Pomaga on nie tylko w trakcie grypy czy przeziębienia, ale również dzięki swoim siarkowym związkom, szczególnie alicynie działa grzybobójczo. Z tego względu stanowi środek w walce z drożdżycą. Powoduje hamowanie namnażania się drobnoustrojów negatywnie oddziaływujących na skórę.
  • Swoją rolę w walce z drożdżakami odgrywa tez cytryna i owoce cytrusowe. Na skutek ich spożywania przerywamy ich warunki życiowe, ponieważ cytryna wykazuje symptomy alkalizujące, które redukują nadmierną kwasotę w układzie trawiennym. Jak wiadomo to kwaśne środowisko sprzyja namnażaniu się tych grzybów.
  • Ważnym składnikiem w walce z drożdżami są kwasy omega 3. Dlatego warto w diecie uwzględnić ryby morskie bogate w jego zawartość. Pozytywne kwasy tłuszczowe wzmacniają organizm w walce z grzybami i innymi drobnoustrojami. Dodatkowo podwyższają odporność całego organizmu. Kwasy omega 3 znajdziemy też w oliwie z oliwek korzystnie oddziałującej na układ odpornościowy.
  • W naszej kuchni posiadamy też wszelkiego rodzaju przyprawy, których zadaniem jest nie tylko wzbogacić smak, ale też zadbać o naszą prawidłową florę bakteryjną. Wśród nich znajdziemy: goździki, cynamon lub imbir. Oprócz właściwości rozgrzewających powodują pobudzenie do namnażania się drobnoustrojów zwalczających zakażenie, co za tym idzie działają antybakteryjnie.

Nawet nie zdajemy sobie sprawy jaki potencjał jest ukryty w naszej diecie. Dobrze zbilansowana pomoże zapobiec niechcianym infekcjom. Już dzisiaj zacznij budować siłę odporności z naturalnych składników dostępnych w Twojej kuchni.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.