Nazywana jest witaminą „słońca”. To właśnie pod wpływem promieni słonecznych produkowana jest witamina D. Właściwie „witamina” to nie do końca prawidłowe określenie, ponieważ spełnia ona w naszym organizmie funkcję prohormonu steroidowego. Jest ona bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju kości. Niestety w czasach, gdy mało tak naprawdę przebywamy na słońcu i spacerujemy, witaminę D musimy dostarczać do organizmu w inny sposób.
Witamina D – geneza
Witamina D została odkryta w 1921 roku przez McCollum’a. Właściwie doszło do tego w czasie badań nad krzywicą, która była dość popularną chorobą w XIX wieku. Badania często wykazywały, że krzywica może być leczona za pomocą kąpieli słonecznych czy tranu. Dopiero McCollum postanowił rozłożyć tran na czynniki pierwsze, co doprowadziło do wydzielenia w nim substancji przeciwkrzywiczej, którą nazwano witaminą D.
Witamina D – występowanie
Niestety nie mamy zbyt dużego wyboru, jeśli chodzi o pokarmy z zawartością witaminy D. Z pewnością właśnie dla tego cierpimy na jej niedobór. Oczywiście najlepszym sposobem na jej dostarczenie do organizmu są kąpiele słoneczne. Witamina D jest wówczas wytwarzana z cholesterolu w skórze. Promieniowanie ultrafioletowe B dostarcza organizmowi energii potrzebnej do wystąpienia tej właśnie reakcji.
Jak jednak dostarczać witaminę D w miesiącach zimowych, kiedy rzadziej jesteśmy wystawiani na promieniowanie słoneczne? Przede wszystkim witaminę D możemy znaleźć w takich produktach, jak tłuste ryby morskie, np. węgorz czy łosoś. Spora ilość znajduje się również w śledziu oraz makreli. Jednak przy ilości ryb, którą spożywają Polacy, dostarczenie witaminy D może okazać się naprawdę trudne. Tym bardziej, że ryby wcale nie są tanie. Witaminę D możemy znaleźć także w oleju z wątroby dorsza, jajkach, serze żółtym czy mleku. Niestety jej ilość produktach nabiałowych jest bardzo mała. Gdybyśmy chcieli zapewnić sobie odpowiednią dawkę witaminy, musielibyśmy zjadać dziennie kilka kilogramów sera albo pić 80 litrów mleka!
Jak więc widać, dostarczenie witaminy D wcale nie jest proste. Warto więc dodatkowo przyjmować różnego rodzaju suplementy, bogate w witaminę D, np. Lactoral, dostępny na stronie www.lactoral.pl.
Ciekawe! Kąpiele słoneczne
Kąpiele słoneczne pobudzają organizm do syntezy witaminy D w naszym organizmie, dlatego jeśli nie ma przeciwwskazań korzystaj ze słońca!
Witamina D – działanie
Najważniejsze działanie witaminy D to oczywiście wpływ na odpowiedni rozwój oraz mineralizację kości. Pełni ona ważną rolę w regulowaniu gospodarki wapniowo-fosforowej ustroju. Zwiększa wchłanianie wapniu i fosforu oraz dba o ich odpowiednie proporcje. Witamina D jest niezbędna w procesach kostnienia oraz bierze udział w produkcji związków budulcowych kości. Jeśli nie dostarczamy odpowiedniej dawki tej witaminy do organizmu, wapń, który występuje w pokarmach, nie jest wykorzystywany w całości. Może to skutkować nieprawidłową mineralizacją kości.
Witamina D – objawy niedoboru i nadmiaru
U dzieci niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy, z kolei u dorosłych do osteomalacji, czyli rozmiękczania kości oraz osteoporozy. W wyniku niedoboru witaminy, nasze mięśnie są słabsze. Dodatkowo istnieje ryzyko rozwoju otyłości, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Z kolei przedawkowanie witaminy D może doprowadzić do zaburzenia pracy serca i ośrodkowego układu nerwowego. Mamy także większe ryzyko zachorowania na kamicę pęcherzyka żółciowego oraz nerek.
Protego witamina D 60 kapsułek
Wpływ witaminy D na ludzki organizm
Może nam się wydawać, że witamina D nie ma specjalnego oddziaływania na nasze zdrowie, jest to jednak niezwykle mylne przeświadczenie, bowiem wspomaga ona pracę niemal każdego układu w naszym organizmie. Najbardziej kojarzy nam się z układem kostnym, prawdopodobnie dzięki reklamom promującym jedzenie nabiału bogatego w witaminę D, a dzięki temu również wzmocnienie kości. Prawda jest jednak taka, że witamina D wpływa również na wiele innych czynników, jak spermatogenezę, rozrost endometrium, zaburzeń snu, a nawet wystąpienia zaburzeń u dziecka kobiety ciężarnej! Tak też witamina ta ma wpływ na takie układy jak:
- rozrodczy
- mięśni
- nerwowy
- krążenia
- immunologiczny
- wpływa na działania metaboliczne w całym organizmie
Pamiętaj! Witamina D a tłuszcze
Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zatem tylko dzięki nim zostanie wbudowana do naszego organizmu!
Witamina D a nasza odporność
Według badań witamina D ma wpływ na aktywację odpowiednich peptydów, które odpowiadają za zwalczanie bakterii i wirusów. Takie działanie nazywamy immunomodelującym. Dzięki niemu witamina D pobudza nasz układ immunologiczny, dzięki czemu łatwiej mu zwalczyć wiele chorób, tak też kąpiele słoneczne znalazły swoje wytłumaczenie w walce z gruźlicą, gdyż aktywacja peptydów przez tą witaminę powoduje zwiększenie odporności oraz skuteczną walkę z wirusem gruźlicy. Ale to nie wszystko! Aktywacja peptydów poprzez witaminę D wspomaga walkę z takimi chorobami jak: cukrzyca typu pierwszego, zapobieganiu zaostrzenia stwardnienia rozsianego, wspomaga leczenie nowotworów czy zwiększa odporność przeciwko zapaleniu płuc.
Choroby spowodowane niedoborem witaminy D
- krzywica
- rozmiękanie kości – osteomalacja
- osteoporoza
- zwyrodnienia i skrzywienia
- zmiana postury, sylwetki
- zapalenie spojówek
- stany zapalne skóry
- chorobami układu szkieletowego, mięśni oraz układu nerwowego
- ogólne osłabienie organizmu co powoduje podatność na choroby zakaźne
- zwiększeniem ryzyka zachorowania na choroby autoimmunologiczne
- nowotworami
- chorobami dziąseł i zębów
Jak naturalnie suplementować witaminę D
Witamina D może być spożywana pod postacią suplementów diety jak tran czy inne oleje, w których dobrze się rozpuszcza. Właśnie – kluczowe są tu tłuszcze, to w nich znajdziemy tę witaminę, nie możemy jej odseparować, gdyż jest ona rozpuszczalna właśnie w tłuszczach. Przyjmowana wyekstrahowana nie będzie przyswajana przez organizm, a co za tym idzie nie przyniesie pożądanych efektów. Oto lista produktów, z których możemy czerpać witaminę D!
- węgorz
- dorsz
- łosoś
- makrela
- śledź
- żółtko jaja
- ser żółty
- mleko krowie
Co ciekawe aby zapobiegać powstawaniu chorób spowodowanych niedoborami witaminy D część produktów jest w nie sztucznie wzbogacana, co nie umniejsza jej wartości. Tak też w Polsce wzbogacana jest przede wszystkim margaryna, jednak w stanach zjednoczonych są to jogurty, płatki śniadaniowe, a nawet sok pomarańczowy!