Dieta wątrobowa – podstawowe informacje, charakterystyka, wskazania do stosowania
Dieta wątrobowa to rodzaj diety lekkostrawnej, która polega na szczególnym ograniczeniu tłuszczu na rzecz białka oraz węglowodanów. Taki rodzaj diety wpływa korzystnie nie tylko na wątrobę, ale i inne organy, przede wszystkim trzustkę, jelito grube, pęcherzyk żółciowy i drogi żółciowe. Najważniejszym zaleceniem tej diety jest całkowity zakaz spożywania alkoholu. Zadaniem diety wątrobowej jest ochrona chorego narządu, zmniejszenie jego aktywności wydalniczej oraz dostarczenie wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Taki sposób odżywania powinny wybrać osoby cierpiące na marskość wątroby, chorobę stłuszczeniową wątroby, przewlekłe zapalenie wątroby oraz toksyczne uszkodzenie tego narządu. Wątroba bierze udział w procesie trawienia tłuszczów, dlatego właśnie w czasie ich spożywania pojawia się dyskomfort, jeśli narząd nie funkcjonuje prawidłowo.
Główne zasady spożywania posiłków w czasie stosowania diety wątrobowej
Spożywając posiłki w czasie stosowania diety wątrobowej należy przede wszystkim pamiętać o ich regularności. Zalecane jest spożywanie około 5 niewielkich posiłków dziennie. Pamiętajmy, by pierwszy posiłek spożyć maksymalnie godzinę po przebudzeniu, a ostatni około 2-3 godzin przez pójściem spać. W czasie przygotowywania posiłków należy zrezygnować ze smażenia, składniki gotujemy, dusimy lub pieczemy. Warzywa i owoce muszą być pozbawione skórki, gotowane i rozdrobnione. Zupy zagęszczamy jogurtem naturalnym, mlekiem lub chudym twarogiem.
Pamiętajmy, by zwrócić uwagę również na tłuszcz ukryty: powinno się wybierać chude mięso i mleko. W diecie wątrobowej należy całkowicie ograniczyć tłuszcze takie, jak smalec, słonina, twarde i miękkie margaryny, a nawet niektóre oleje roślinne.
Nie można również spożywać słodyczy. Wybierając pieczywo, najlepiej sięgać po wypieki pszenne. Aby wzbogacić smak potraw, zalecane jest używanie przypraw, które wykazują korzystny wpływ na trawienie, na przykład koperku, majeranku, kminku, lubczyku, kolendry czy natki pietruszki. Należy się wystrzegać pieprzu, chili, musztardy, octu i curry. W czasie stosowania diety wątrobowej ważne jest również to, co pijemy – pamiętajmy, że herbata nie może być mocna, a kawę, napoje gazowane i kakao należy całkowicie wykluczyć. W tym przypadku bardzo dobrze sprawdzą się napary ziołowe i owocowe, soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa z mlekiem oraz woda niegazowana.
Poza tym ważne jest, by zmniejszyć ilość soli, a także kontrolować temperaturę spożywanych posiłków – najlepsze dla wątroby będą potrawy i napoje utrzymane w temperaturze pokojowej. Nie powinno się również przygotowywać posiłków na zapas – najkorzystniej jeść świeże, dopiero co przygotowane dania. W całodziennej diecie powinno się znaleźć od 65 do 90 gramów węglowodanów. Ilość błonnika należy regulować według indywidualnego stopnia tolerancji. Bardzo ważne jest, żeby dokładnie obserwować wpływ spożywanych pokarmów na organizm i dobierać odpowiednie produkty na podstawie własnych preferencji. Dzięki temu dieta będzie zarówno zdrowa, jak i przyjemna. Pamiętajmy, że w diecie wątrobowej wskazane są produkty zawierające dużą ilość witamin C i E, czyli antyoksydantów.
Dieta wątrobowa – dla kogo?
Taki rodzaj diety jest przeznaczony głównie dla osób cierpiących na dolegliwości wątroby, jednak może być ona stosowana przez każdego – szczególnie osoby pragnące stracić na wadze oraz takie, które prowadzą stresujący tryb życia lub po prostu chcą oczyścić organizm. Sprawna, prawidłowo funkcjonująca wątroba ma wpływ na zdrowie całego ciała – między innymi poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zapewnia dobre samopoczucie. Ograniczenie tłuszczów w połączeniu z dopasowaną do indywidualnych potrzeb aktywnością fizyczną pozwoli na szybką utratę niechcianych kilogramów bez efektu jojo.
Przykładowy przepis w ramach diety wątrobowej
Na diecie wątrobowej bardzo popularne są zdrowe i sycące zupy.
Aby przygotować smaczną zupę z dyni, wystarczy: 100 gramów dyni, 30 gramów włoszczyzny (bez kapusty), 50 gramów mleka, 3 gramy mąki, trochę koperku i przyprawy: cukier, sól lub sok z cytryny.
Przygotowanie: włoszczyznę obieramy, płukamy, kroimy i rozdrabniamy, następnie zalewamy ją wrzącą wodą i gotujemy. Ugotowane warzywa przecieramy. Następnie przygotowujemy zawiesinę z mleka i mąki, doprawiamy zupę i gotujemy. Przyprawy dodajemy w proporcjach zależnych od naszych osobistych preferencji. Należy pamiętać o ograniczeniu soli. Zupę najlepiej podawać z grzankami, drobnym makaronem lub z białym ryżem. Smacznego!