Dieta jogurtowa – na czym polega, jadłospis, czy warto?

Okres wiosenny i letni sprzyja szczególnie aktywnemu wypoczynkowi ruchowemu, a co za tym idzie – pomaga nam w prosty i zdrowy sposób zadbać o wygląd naszej sylwetki. Faktem jest, że to właśnie okres wiosenny i wizja zbliżającego się nieubłaganie lata skłania większość z nas do rozpoczęcia aktywności fizycznej, oraz przejścia na dietę, która w skutkach ma pomóc nam zdążyć do lata z osiągnięciem wymarzonej figury. Zazwyczaj to Panie eksperymentują jeśli chodzi o coraz to nowsze nowinki ze świata cudownych diet, a często decydując się na odpowiednią dietę nie biorą pod uwagę jej wpływu na organizm. Sieć jest bez wątpienia miejscem, w którym możemy dowiedzieć się wiele na temat różnych diet, ale i również – przekonać się co do którejś z nich dzięki opiniom na forach internetowych. Ciekawą, lekką i stosowaną często w okresie letnim dietą jest tzw. dieta jogurtowa, która pozwala na szybką redukcję kilogramów, a według wielu opinii – przynosi widoczne efekty już po tygodniu stosowania. Czym tak właściwie jest dieta jogurtowa i na czym polega?

Na czym polega dieta jogurtowa?

Dieta jogurtowa jest rodzajem diety odchudzającej, która pozwala na pozbyciu się zbędnych kilogramów w stosunkowo krótkim czasie. Głównym założeniem diety jogurtowej jest czas jej trwania – powinna trwać równo 14 dni, a w efektach pozwoli zrzucić nawet do 8 kilogramów.

Podstawą tej diety odchudzającej są jogurty naturalne, które zawierają naturalnie wytworzone kultury bakterii, wpływające pozytywnie na pracę naszego organizmu.

Większość z osób rozpoczynających ten rodzaj diety odchudzającej mylnie wydaje się, że jest to dieta która polega tylko i wyłącznie na spożywaniu jogurtów naturalnych i niesłodzonych. Faktem jest, że w drugim tygodniu stosowania tej diety do naszego codziennego jadłospisu włączyć możemy jogurty owocowe, musli, oraz te o zwykłej zawartości cukrów.

Dzień z diety jogurtowej – co jeść?

Pierwszy dzień diety jogurtowej będzie bez wątpienia najtrudniejszy, a na ten rodzaj diety powinny uważać szczególnie osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy. W dobie coraz większego wyboru nabiału na rynku spożywczym w niemalże każdym sklepie dostaniemy jogurty i serki bez zawartości laktozy. Co więc powinniśmy jeść pierwszego dnia decydując się na rozpoczęcie tej diety?
Śniadanie: jogurt o niskiej zawartości tłuszczu z dodatkiem płatków owsianych i garścią wybranego owocu (banan, jabłko, pomarańcz, truskawki, maliny)
Drugie śniadanie: mały jogurt naturalny z dodatkiem dowolnych bakalii (20g)
Obiad: filet z piersi indyka (około 150g), garść mixu sałat z dodatkiem pomidora i oliwek/ duszony szpinak (200g) z dodatkiem ząbka czosnku, kuskus (100g)
Podwieczorek: pół szklanki jogurtu truskawkowego o obniżonej zawartości tłuszczu z dodatkiem świeżego banana
Kolacja: sałatka owocowa (garść cząstek kiwi, pomarańczy, przecieru z dużego jabłka) polane jogurtem naturalnym

Dieta jogurtowa – jakich produktów unikać?

Należy pamiętać, że dieta jogurtowa jest dość rygorystyczną dietą, która pozwala na pozbycie się nawet do 8 kilogramów podczas 2 tygodniowego trzymania się określonego jadłospisu, wykluczającego z naszej codziennej diety przede wszystkim tłuste, smażone mięsa, słodycze, ziemniaki, czy słone przekąski. W okresie letnim ciężko jest uniknąc tego typu produktów, gdyż czas letni sprzyja częstym grillom, czy spotkaniom towarzyskim w plenerze, którym towarzyszą najcześciej spożywanie grillowanych mięs, piwa, czy innego rodzaju trunków. Piwa i inne alkohole są również surowo zakazane przy stosowaniu diety jogurtowej, gdyż nawet rygorystyczne przestrzeganie diety przy spożywaniu nawet najmniejszych ilości alkoholu nie przyniesie żadnego efektu, albo w skrajnych przypadkach – efekt odwrotny.

Dieta jogurtowa, a efekt jo-jo:

Często słyszy się o tym, że diety odchudzające, trwające tydzień czy dwa są sposobem na stratę zbędnych kilogramów na chwilę, gdyż w bardzo krókim czasie skutkują efektem jo-jo, który sprawia, że wygladamy często znacznie gorzej niż przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej. Ten rodzaj diety nastawiony jest na stratę zbędnych kilogramów w okresie 14 dni i faktem jest, że wrócenie do pierwotnego i niezdrowego stylu życia po tej dwutygodniowej diecie będzie skutkować nagłym i gwałtownym przyrostem masy ciała. Efektowi temu można zapobiec jedynie stopniowym wprowadzaniu do naszej diety produktów, ale nie powinny być to produkty wysokotłuszczowe i o dużej zawartości cukru.

W dobie coraz powszechniejszego występowania na sklepowych półkach produktów BIO powinniśmy zaopatrzeć naszą lodówkę w zdrowe produkty, które zawierają małe ilości substancji słodzących oraz tłuszczy.

Czy warto stosować dietę jogurtową?

Dieta jogurtowa jest stosowana przez większość kobiet szczególnie w okresie letnim, kiedy jak wiadomo – każda z nas chce prezentować się obłędnie na plaży. Jednakże ten sposób na stratę zbędnych kilogramów nie jest do końca dobrym pomysłem. Faktem jest, że dieta ta pozwala na wygląd poprawy ciała, gdyż skutkuje dość sporą utratą kilogramów w krótkim czasie, lecz powrót do dawnych nawyków żywieniowych sprawia, że efekt jo-jo jest natychmiastowy. Znacznie zdrowszym i bardziej polecanym sposobem na odchudzanie jest udanie sie do poradni dietetycznej, która pomoże nam w ułożeniu o zdrowego i dopasowanego do nas indywidualnie planu żywieniowego, który ułatwi nam w zdrowy i w pełni zrównoważony sposób pozbyć się zbędnych kilogramów, włączając do codziennego jadłospisu produkty, które lubimy, a wykluczając te, za którymi nie przepadamy. Należy pamiętać, aby nie wpadać w obsesję i chęć posiadania idealnego ciała kosztem tego typu diet, gdyż w skutkach może to spowodować znaczne wyniszczenie naszego organizmu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.