Dieta jabłkowa – zalety, wady i zasady stosowania

Dieta jabłkowa – zalety, wady i zasady stosowania
5 (100%) 3 votes

Jest to tak zwana głodówka oczyszczająca. Dieta jabłkowa została wymyślona przez Tammi Flynn – dietetyka z Waszyngtonu. Jest to dieta jednoskładnikowa, polegająca na jedzeniu przez 2-3 dni wyłącznie samych jabłek. Ta metoda pozwala na szybką redukcję masy ciała, a dodatkowo wpływa na oczyszczenie naszego organizmu. Istnieje jeszcze drugi sposób na dietę jabłkową. Polega na jedzeniu jabłka przed każdym posiłkiem. Da nam ono wtedy uczucie sytości co pomaga zredukować ilość spożywanego jedzenia oraz prowadzi do spadku masy ciała. W Polsce dostępnych jest wiele rodzajów jabłek, dlatego dieta ta nie musi być nudna i niesmaczna.

Wartości odżywcze jabłek

Jabłka posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Są niezwykle zdrowe i zalecane do stosowania nie tylko jako dieta, ale również do spożywania ich podczas zwykłych posiłków. Jabłka w 100 gramach posiadają jedynie 50 kalorii. Zawierają one również przede wszystkim węglowodany oraz śladowe ilości białka i tłuszczy. Ich codzienne spożywanie oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, nawadnia go, a zawarty w nich potas zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Natomiast błonnik w nich zawarty chroni jelito grube przed zmianami nowotworowymi. Trzeba pamiętać iż trzeba jeść je razem ze skórką, bowiem tam znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Jabłka pomagają odciążyć pracę serca i układ krążenia oraz pobudzają przemianę materii. Również przy biegunkach stają się nieocenioną pomocą.

Jak stosować dietę jabłkową?

Podczas diety jabłkowej (pierwszy sposób) zjada się około 1 kilograma jabłek dziennie. Mogą być podawane w różnej formie. Tarkowane, całe lub po prostu pokrojone. Tą ilość jabłek należy podzielić na 4-5 posiłków. Podczas diety jabłkowej powinniśmy uzupełniać płyny lecz należy pić wyłącznie zieloną herbatę, wodę mineralną czy zioła. Przede wszystkim należy unikać słodzonych napojów. Oczywiście przed rozpoczęciem tej diety należy się do niej przygotować.

Należy stopniowo ograniczać spożycie wędlin, słodyczy, kawy, alkoholu czy mocnej herbaty. Całkowicie powinniśmy wykluczyć również sól.

Dzięki tej diecie dodamy sobie energii, oczyścimy organizm, poprawimy samopoczucie i wygląd skóry. Przy częstszym i regularnym jej stosowaniu pomoże nam złagodzić bóle reumatyczne i zaparcia. Przy drugim sposobie jabłko nie jest już głównym składnikiem diety. Spożywa się je przed każdym posiłkiem. Posiłki te powinny składać się między innymi z niskotłuszczowych produktów spożywczych na przykład twarożku, jogurtu naturalnego, jajka, indyka, chudej wołowiny, brokułów czy sałaty. Jabłko wtedy często podawane jest w różnych przetworzonych formach takich jak sok, surówka czy mus. Podobnie jak przy pierwszym sposobie należy ograniczyć spożywanie soli i cukrów. Tuż po zakończeniu diety nie możemy wrócić do starych nawyków. Na początku należy stopniowo urozmaicać swój jadłospis o potrawy lekkostrawne. Następnie możemy zaczynać wprowadzać posiłki, które jedliśmy przed dietą – oczywiście musi to być jedzenie, które ponownie nie wniesie do naszego organizmu toksyn, których pozbyliśmy się dzięki diecie jabłkowej. Nie zaleca się stosowania tej diety przy chorobach układu pokarmowego. Nie należy także stosować jej w przypadku dzieci, młodzieży, osób starszych i przewlekle chorych.

Zalety stosowania diety jabłkowej

Z punktu widzenia dietetyków dieta ta nie jest dietą zdrową. Ma ona jednak swoje zalety:
  • pozwoli nam pozbyć się uczucia głodu
  • pozwoli zmniejszyć poziom cholesterolu
  • pomoże zapobiegać chorobom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom
  • posiłki są bogate w różne wartości odżywcze co wpływa zbawiennie na nasz organizm
  • jest łatwa w zastosowaniu
  • zachęca do ćwiczeń
  • korzystnie działa na florę bakteryjną jelita

Wady diety jabłkowej

Dietę jabłkową stworzono aby szybko stracić na wadze co niekoniecznie jest dobre dla naszego organizmu. Jest ona dietą niedoborową. Prowadzić może do osłabienia i bólów głowy. Sprawia także iż zmniejsza się nasza tolerancja wysiłku. Nasz metabolizm także może ucierpieć – przy diecie jabłkowej może się spowolnić. Dieta jabłkowa może także skutkować efektem jo-jo. Ponadto jedzenie samego jabłka przez 3 dni może okazać się nudne i uciążliwe. Dodatkowym utrudnieniem staje się również niemożność jakichkolwiek ustępstw od wyznaczonych zasad.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Lecznicze i oczyszczające, Odchudzające
Miód akacjowy – właściwości, zastosowanie, dieta

Zamknij