Czym powinna charakteryzować się dieta cukrzyka?

Zbilansowana i bogata w minerały i witaminy dieta jest gwarantem dobrego samopoczucia, a zdrowe zamienniki, których coraz więcej na sklepowych półkach dają nam możliwości zastępowania ulubionych przez nas produktów tymi bardzo podobnymi w smaku, lecz zawierającymi znacznie mniej szkodliwych dla naszego zdrowia i najczęściej bardzo tuczących substancji. Zdarza się jednak, że ze względu na choroby i schorzenia, z którymi się borykamy, musimy rezygnować z wielu potraw, bądź szukać ich znacznie zdrowszych zamienników, które nie spotęgują postępu choroby.

Coraz częstszą w ówczesnych czasach chorobą jest cukrzyca – choroba z grupy metabolicznych, która charakteryzuje się podwyższonym bardziej lub mniej poziomem cukru w naszym organizmie. Mimo tego, że choroba ta w dzisiejszych czasach jest coraz częstsza, osoby cierpiące na tą przypadłość nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, co powinna zawierać, a co wykluczać z ich codziennej diety. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej diecie osoby chorej na cukrzycę – powiemy na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, a jakie produkty eliminować ze swojego codziennego jadłospisu.

5 faktów na temat cukrzycy:

  • Cukrzyca nie jest tak właściwie chorobą, a należy do zespołu chorób metabolicznych i najczęstszym występującym typem cukrzycy jest cukrzyca typu 2, na którą wpływ ma tryb naszego życia i dieta.
  • Cukrzyca typu 2 objawia się przede wszystkim uczuciem osłabienia i senności, które następują najczęściej jednocześnie po sobie.
  • Występują dwa rodzaje cukrzycy – cukrzyca typu 1, na którą nie mamy wpływu – jest spowodowana predyspozycjami,oraz cukrzyca 2 typu, na którą składa się wiele czynników, począwszy od predyspozycji, a kończąc na nieodpowiednim trybie naszego życia
  • Osoby chore na cukrzycę muszą uważać również na… owoce. Mimo tego, że jest to zdrowa i naturalna przekąska, większość owoców zawiera duże ilości cukru, które są niewskazane w diecie cukrzyka.
  • W sytuacji spadku poziomu cukru u osoby cierpiącej na cukrzycę w pierwszej kolejności powinniśmy sięgać po coś pożywnego i smacznego, a nie jak to się najczęściej mówi – mieć pod ręką tabliczkę czekolady czy innego typu cukrzyka

Dieta cukrzyka – o czym warto pamiętać?

Należy pamiętać, że dieta osoby borykającej się z cukrzycą powinna być przede wszystkim zbilansowana i zdrowa. Faktem jest, że osoby chorujące powinny przyjmować posiłki znacznie częściej niż osoby zdrowe, bo nawet 6-7 razy dziennie. Porcje jednak nie powinny być obfite, a raczej powinny być to przekąski, które zniwelują uczucie głodu, nie dając tym samym uczucia ciężkości.

Ważnym w diecie cukrzyka jest to, aby była ona bogata w różnego rodzaju białka, którego ogromne ilości spotkać możemy w jajach, czy jogurtach naturalnych i mlekach.

Zaleca się również, aby osoby chore na cukrzyce opierały swoją dietę przede wszystkim na chudych mięsach, takich jak drób, cielęcina, czy rybach. Należy dodać również, że najlepiej byłoby, aby mięsa które spożywają osoby chore na cukrzyce były gotowane na parze, lub pieczone bez dodatku tłuszczu – smażenie w głębokim oleju czy oliwie sprawia, że danie takie staje się ciężkostrawne, a co za tym idzie – jest dość niebezpieczne dla osoby chorującej na cukrzycę.

Dieta cukrzyka – produkty, które warto spożywać:

  • indyk, kurczak, cielęcina
  • ryby (najlepiej gotowane na parze)
  • chude zupy warzywne, lub te na bazie bulionu
  • niesłodzone napoje, woda, herbata
  • ryż, kuskus, kasza gryczana i jęczmienna
  • jaja
  • oliwa z oliwek, olej kokosowy
  • mleka, jogurty naturalne, kefiry
  • pieczywo ciemne i pieczywo chrupkie
  • białe sery twarogowe

Dieta cukrzyka – czego należy unikać?

Cierpiąc na cukrzyce, typu 1 czy też 2 należy pamiętać przede wszystkim o ogromnej regularności, jeśli chodzi o ilość spożywanych w ciągu dnia posiłków. Ważne jest, aby spożywane przez nas porcje każdego dnia były zbliżonej wielkości, a niedopuszczalne jest, aby 6-7 małych posiłków zastępowały nam 3 ogromne, które sprawią, że będziemy czuć się ociężale.

Warto wspomnieć  o tym, że osoby cierpiące na to schorzenie metaboliczne powinny unikać alkoholu, a szczególnie piwa, które jest uwieńczeniem ciężkostrawnych dań grillowych.

Jednakże musimy pamiętać, aby nie popadać w paranoje – wszystko jest dla ludzi i w rozsądnych i odpowiednich ilościach nie zaszkodzi. Należy pamiętać tylko o tym, że co za często to nie zdrowo i decydując się na odstępstwa od codziennej diety robić to z głową i pełną odpowiedzialnością, a pomoże nam to uniknąć nieprzyjemnych skutków nieścisłości diety.

Dieta cukrzyka – produkty, których warto unikać:

  • słodycze, a w szczególności czekolady i batony
  • ciężkostrawne dania
  • mięso smażone
  • tłuste mięsa i wędliny
  • słodzone napoje
  • alkohol
  • fast foody
  • kawa (w dużych ilościach)
  • pieczywo białe i bułki
  • słodkie wypieki
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.