Bylica piołun – charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie
Zioła to naturalne środki lecznicze, o których niestety coraz częściej zapominamy. Do najbardziej niegdyś popularnych należy bylica piołun, którą często nazywa się psią rutą, wermutem, piołunem, bielicą lub absyntem. Z ostatnią nazwą bylica jest kojarzona najczęściej, ze względu, że wytwarza się z niej alkohol, który funkcjonuje pod tym samym określeniem. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że bylica piołun może okazać się świetnym dodatkiem do dań oraz składnikiem leczniczych nalewek.
Bylica piołun – charakterystyka
Bylica może osiągnąć do dwóch metrów wysokości. Roślina charakteryzuje się pierzastymi liśćmi o barwie od srebrzystej do szarej, które od spodu są białe. Jej kwiatu przybierają formę dużych kwiatostanów w żółtym kolorze. Absynt posiada silny, specyficzny aromat. W związku z tym jeżeli chcemy używać go w kuchni, powinno się go trzymać w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Okres kwitnięcia rośliny przypada na czas od czerwca do końca września. Nie jest ona trudna w uprawie, nie wymaga specjalnych gleb, może rosnąć nawet na podłożu gliniastym lub piaszczystym. Ważne jest, by miejsce było nasłonecznione lub jedynie lekko zacienione. Piołun możemy sadzić od kwietnia do września. Często występuje on na łąkach, przy drogach lub na nieużytkach. Na bylicę możemy natknąć się w całej Europie, północnej Afryce oraz Ameryce.
Bylica piołun – właściwości lecznicze
W czasach średniowiecznych bylica była stosowana jako lek na malarię oraz żółtaczkę. Napar z zioła używany był także przy problemach z oczami, takich jak zapalenie, zakażenie czy zmęczenie.
Obecnie piołun stosuje się w celu zwalczania problemów związanych z układem pokarmowym. Uważa się, że stosowanie naparu lub nalewki działa żółciopędnie i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Oprócz tego charakteryzuje się działaniem pobudzającym trawienie, dlatego może okazać się przydanym ziołem dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Z drugiej strony psia ruta pomaga również we wzmożeniu apetytu, więc możemy doprawiać nią dania dla niejadków. Należy jednak uważać z ilością dodanego do dania zioła ze względu na jego charakterystyczny i silny smak. Bylica piołun może okazać się pomocna w zwalczaniu pasożytów jelitowych, takich jak owsiki czy glisty. Wystarczyć wypić szklankę naparu dwa razy dziennie, by w ciągu kilka dni pozbyć się niechcianych gości w przewodzie pokarmowym. Piołun jest tak skuteczny w tym wypadku ze względu na zawartość tujonu – związku,, który powszechnie jest uważany za toksyczny, jednak w gotowych herbatkach dostępnych w aptekach jest go tak niewiele, że stosowanie bylicy nie zagraża naszemu organizmowi. Wermut charakteryzuje się również działaniem zwalczającym biegunkę. Można go także stosować na pasożyty zewnętrzne takie jak wszy czy pchły. W takim wypadku poleca się powieszenie kilku gałązek zasuszonego zioła w pokoju lub położenia ich pod materacem w łóżku.
Bylicę piołun możemy stosować również jak lek przeciwgorączkowy. Posiada ona również działanie przeciwzapalne i intensywnie odkażające. Może okazać się także dobrym lekiem wspomagającym na anoreksję oraz dyspepsję. Napar lub nalewkę z psiej ruty powinny popijać także kobiety, który zmagają się z rozregulowaniem cyklu miesiączkowego. Okaże się ona także dobrym sposobem na silne bóle miesiączkowe, ponieważ charakteryzuje się właściwościami rozkurczowymi.
Bylica piołun – skład
W roślinie znajdziemy takie substancje jak:
- Garbniki
- Flawonoidy
- Absyntynę
- Anabsyntynę
- Witaminę C
- Prowitaminę A
- Tujol
- Felandren
- Gorczyny
- Kwasy organiczne
- Olejki eteryczne
- Karoteny
- Potas
- Inulobiza
Bylica piołun – zastosowanie
Bylica znajduje zastosowanie w medycynie, w kuchni oraz jako ozdoba w naszych ogrodach. Możemy z niej sporządzać napary oraz nalewki. Jest również dostępna w aptekach w postaci gotowych herbatek. Możemy ją również dodawać do dań, jako przyprawę. Jest to polecane szczególnie w przypadku braku apetytu lub problemów z anoreksją u naszych bliskich. Oto przepisy na mieszanki z piołunem:
- Nalewka z bylicy piołunu
Do wyparzonej butelki wrzucamy kilka gałązek świeżej bylicy zerwanej w trakcie kwitnięcia. Zalewamy je spirytusem. Odstawiamy butelkę z nalewką na 24 godziny w zacienione miejsce. Po upływie tego czasu nalewka gotowa jest do spożycia. W przypadku chorób związanych z przewodem pokarmowym zaleca się spożywanie od 10 do 30 kropel nalewki zalanej połową szklanki wody na pół godziny przed każdym posiłkiem. Jeżeli mamy do czynienia z problemami wątrobowymi dolewamy od 20 do 50 kropel nalewki do szklanki wody.
- Napar z bylicy piołunu
10 gram zasuszonego zioła zalewamy 170 mililitrami wrzątku. Parzymy przez około 10 minut. W przypadku problemów żołądkowych pijemy jedną łyżkę naparu dziennie. W przypadku chorób pasożytniczych 1 lub dwie szklanki w ciągu doby.
- Bylica piołun w proszku
Od 2 do 3 gramów zasuszonego zioła mieszamy z miodem. Mieszanka jest polecana przy pojawieniu się pasożytów jelitowych. Powinno się spożywać ją na czczo.
- Kąpiel z dodatkiem bylicy piołunu
15 gram zasuszonego zioła gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Gotowy napar dolewamy do kąpieli. Powinien on pomóc w pozbyciu się pasożytów zewnętrznych oraz świerzbu skóry.
Bylica piołun
Bylica piołun – przeciwwskazania
Przede wszystkim absyntu powinny wystrzegać się kobiety w ciąży oraz panie karmiące piersią. Spożywanie preparatów zawierających te zioło może wywołać poronienie, przedwczesny poród oraz problemy z laktacją. Nie powinno się także przekraczać wskazanych dawek produktów zawierających piołun, gdyż może to skutkować zaburzeniami psychotycznymi.