Anemia – jak sobie z nią radzić. Najlepsze suplementy przy anemii

Anemia jest typowo kobiecą chorobą. Związana jest z niskim poziomem hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Hemoglobina to białko bogate w żelazo, które nadaje mu czerwony kolor. Pomaga rozprowadzić tlen z płuc do reszty ciała. Jeśli masz niedokrwistość, twoje ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości tlenu, co czyni, że osoba chora jest słaba i zmęczona. Hemoglobina znajduje się w czerwonych krwinkach (erytrocytach). Są one ważne dla odporności, zwalczania infekcji, uczestniczą też w procesie krzepnięcia krwi i zapobiegają nadmiernemu krwawieniu.

Niedokrwistość jest ściśle powiązana z niedoborem żelaza. Niedobór żelaza jest najczęstszym brakiem odżywczym w USA, szacuje się, że prawie 10 procent kobiet ma niedobór żelaza.

Przemęczenie i osłabienie – główne objawy anemii, wielu z nas tłumaczy sobie przepracowaniem. Anemii nie wolno jednak bagatelizować, nieleczona jest groźna dla serca i mózgu człowieka. Warto wiedzieć więc co powoduje anemię i jakie są jej objawy.

Jeśli tylko zauważymy objawy anemii powinniśmy niezwłocznie udać się do lekarza, który zleci nam badanie krwi. Pamiętajmy, że hemoglobina odpowiada za przenoszenie niezbędnego do życia tlenu w naszej krwi. Zbyt mała ilość może spowodować niedotlenienie mózgu.

Objawy anemii

Najczęstsze objawy anemii to brak energii życiowej, zmęczenie i nieustająca senność. Wiele osób uznaje to za normalne, przy takim tempie i trybie życia jaki prowadzą. Kolejnym objawem jest bardzo blada skóra, skłonna również do przesuszania.

Niedokrwistości towarzyszy bardzo często bladość skóry. Powieki oczu także stają się bledsze niż normalnie. Jeśli odchylona powieka jest jasna (a nie czerwona) to znak, że być może chorujemy na anemię. Włosy są przesuszone, wypadają i łamią się. Łatwo łapiemy też zadyszkę (nawet po przebiegnięciu kilku metrów). Niektórzy anemicy skarżą się na kołatanie serca oraz problemy z koncentracją i pamięcią. Osoby z anemią mają także skłonność do depresji, często tracą wiarę w siebie i chęć do jakiegokolwiek działania.

Inne objawy anemii:

  • Blada skóra
  • Duszności i trudności oddychaniem
  • Zawroty głowy
  • Problemy z koncentracją
  • Zimne dłonie i nogi, lub inne zmiany temperatury ciała

Należy również pamiętać, że początkowo niedokrwistość może być tak łagodna, że ​​często jest niezauważalna, nawet przez wiele lat. Jednak objawy niedokrwistości zazwyczaj pogarszają się w miarę postępu choroby, zwłaszcza jeśli więcej niż jeden czynnik ryzyka przyczynia się do problemu.

Anemia – przyczyny i czynniki ryzyka

Istnieją trzy główne powody występowania niedokrwistości.

  • Twój organizm nie produkuje wystarczającej liczby czerwonych krwinek.
  • Utrata krwi z powodu obrażeń, miesiączki lub innych okoliczności, które powodują krwawienie.
  • Twoje ciało niszczy czerwone krwinki, które spowodowały zmiany w układzie odpornościowym.

Czynniki ryzyka i związane z nimi anemia obejmują:

  • Niedobór żelaza lub witaminy B12. Jesteś narażony na wystąpienie anemii jeśli nie jesz wystarczająco dużo, jesteś na restrykcyjnej diecie, lub jesteś wegatarianinem / weganem (produkty pochodzenia zwierzęcego to dobre źródło żelaza i witamin z grupy B). Twoje ciało potrzebuje tych substancji, a także witaminy B12 i kwasu foliowego do uzyskania zdrowej ilości hemoglobiny i czerwonych krwinek.
  • Płeć. U kobiet anemia występuje znacznie częściej niż u mężczyzn.
  • Badania wykazują, że osoby powyżej 65. roku życia są bardziej narażone na anemię.
  • Grzybica ogólnoustrojowa, która może powodować obniżone wchłanianie składników odżywczych.
  • Ciąża także może zwiększać ryzyko zachorowania na anemię.
  • Choroby autoimmunologiczne, HIV / AIDS, reumatoidalne zapalenie stawów (RZS), choroby nerek i nowotwory.
  • Choroby zapalne jelit, choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzody.
  • Częste przyjmowanie leków przeciwbólowych bez recepty, a zwłaszcza aspiryny, która blokuje wchłanianie niektórych składników odżywczych.
  • Anemia jest czasami genetycznie dziedziczona.
  • Choroby szpiku kostnego , takie jak białaczka i niedokrwistość hemolityczna i niedokrwistość sierpowatokomórkowa.

Żelazo i witaminy

Jak radzić sobie z anemią?

1.     Odżywiaj swoją śledzionę

Śledziona jest narzędziem odpowiedzialnym za produkcję krwinek czerwonych. Na śledzionę najlepiej wpływają potrawy o jaskrawo-pomarańczowym zabarwieniu, w szczególności różnego rodzaju dynie. Śledzionę odżywiają też zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, kapusta włoska i sałata. Warto spożywać też potrawy o gorzkim smaku, np. sałatę rzymską.

2.     Stosuj probiotyki dla zdrowych jelit

Zdrowie jelit ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych. Jeśli nie trawisz właściwie, nie absorbujesz żelaza. U niektórych osób wchłanianie żelaza jest zaburzone ze względu na zespół nieszczelnego jelita. Choroba ta blokuje także wchłanianie witaminy B12, magnezu i cynku.

Badania wykazały, że dołączenie probiotyków do suplementacji żelaza i witamin z grupy B, znacznie poprawiło wchłanianie się tych pierwiastków. Dobrą dawkę probiotyków zapewnią nam jogurt naturalny, mleko kozie, kefir i kiszona kapusta. W aptekach znajdziemy też wiele suplementów probiotycznych.

3.     Spożywaj dietę bogatą w żelazo

Najbardziej przyswajalne formy żelaza znajdują się w chudym mięsie i owocach morza. O diecie dla osób z anemią możesz przeczytać w tym artykule.

4.     Zmniejsz stres

Silne emocje źle wpływają na narządy w naszym organizmie. Planuj czas relaksu w ciągu tygodnia. Nie zapominaj o dobrym wysypianiu się. Stosuj techniki relaksacyjne, masaż, akupunkturę, akupresurę, aromaterapię, rozciąganie się, bieganie lub jogę.

5.     Rozważ suplementację

Warto zastanowić się nad suplementacją witaminami z grup B (w tym folianem), a także żelaza. Dla utrzymania śledziony w dobrej kondycji polecamy w szczególności żeń-szeń – chińskie zioło znane od lat ze swych właściwości obniżających kortyzol. Pomaga organizmowi lepiej radzić sobie ze stresem.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.