Przyczyny choroby Alzheimera i Parkinsona
Upływ czasu jest naturalnym zjawiskiem. Z każdym dniem przybliżamy się do nieuchronnej starości, która potrafi być zarówno piękna jak i przykra. Zależy to w dużej mierze od naszego podejścia do życia, gdy reagujemy na pierwszy siwy włos czy kolejną zmarszczkę. Jednakże niektóre objawy kojarzone z późnym wiekiem są jednoznacznie niepożądane i niezależne od nas, że budzą strach przed tym, co nieznane. Mowa o chorobach neurodegeneracyjne, do których należą schorzenia Alzheimera i Parkinsona. Jakie są ich przyczyny i czy możliwe jest zapobieganie nadejściu nieuchronnego?
Codzienne obumierają miliony komórek naszego ciała, by w ich miejsce pojawiły się nowe. Wraz z postępującym wiekiem ten naturalnie przebiegający proces przestaje być tak efektywny jak dawniej. Zmiany widzimy w wyglądzie, ale także, a może przede wszystkim w umyśle, który wysyła niepokojące sygnały ? brak koncentracji, obniżona sprawność umysłowa, luki w pamięci. Wiele osób już na tym momencie zwiastuje poważną chorobę i boi się skorzystać z pomocy lekarza.
Zupełnie niesłusznie, ponieważ jak pokazują badania, tym zwiastunom można przeciwdziałać i opóźniać ich postęp. Dodatkowo nie muszą one od razu świadczyć o poważnej chorobie. Raczej mówią nam one, że mózg jak każdy inny organ naszego ciała podlega procesowi starzenia, który jak dotąd jest nieodwracalny. Nie oznaczają one także, że z dnia na dzień zostaniemy pozbawieni zdolności zdobywanych przez całe życie. Niektóre z nich zacierają się szybciej, inne wolniej lub pozostają bez zmian, np. przeważnie dobrze pamiętamy fakty odnoszące się do nas samych, a mamy trudność w mowie, kojarzeniu i przyswajaniu nowych informacji. Wszystko jest uwarunkowane budową mózgu i naszymi osobistymi predyspozycjami genetycznymi.
Suplement diety na pamięć i koncentrację
Starzenie się mózgu
Przychodząc na świat jesteśmy wystawieni na mnóstwo bodźców, które chłoniemy niczym gąbka. Nauka chodzenia, mowy, pisania, poznawanie swojego ja i miejsca w społeczeństwie przypada na okres najintensywniejszego rozwoju mózgu. Organ zaczyna zmniejszać się już około 20 roku życia i być może dlatego zaleca się naukę języków jeszcze za czasu uczęszczania do szkoły. Mózg powoli traci komórki nerwowe odpowiedzialne za przesyłanie impulsów elektrycznych.
Proces staje się powolniejszy i napotyka po drodze problemy. U jednych z nas może się to objawiać już około 60 roku życia, u innych znacznie później. Warto być świadomym, że to także od nas zależy moment, w którym poczujemy trudności z zapamiętywaniem. Mózg posiada bowiem zdolność do regeneracji, dlatego należy go ćwiczyć, tak jak nasze mięśnie. Porównanie nie jest bezpodstawne, ponieważ wraz z wiekiem spada nasza sprawność fizyczna i kurczy się masa mięśniowa, a z nią objętość mózgu. Spowodowana jest głównie utratą wody w komórkach mózgowych. Po przekroczeniu indywidualnego progu starości mózg traci do 10 tysięcy komórek nerwowych dziennie i to od nas zależy czy nadrobimy te straty. Zmiany dotyczą szczególnie w substancji białej w korze przedczołowej oraz w przednim połączeniu półkul mózgowych.
Choroby przyspieszające starzenie się mózgu
Choroby Alzheimera i Parkinsona potęgują objawy demencji starczej, ponieważ przyspieszają obumieranie mózgu. Jak zostało wspomniane jest to proces naturalnie postępujący, ale jego przebieg w schorzeniach jest dużo groźniejszy i uciążliwy. Z tego powodu zdiagnozowani pacjenci nie tylko cierpią na zaniki pamięci, ale zaburzenia mowy, przestają logicznie myśleć, nie są w stanie przyswoić nowej wiedzy a nawet zmienia się ich charakter i zachowanie, do którego przywykliśmy. W chorobie Alzheimera szczególnie mocno cierpi hipokamp ? element układu limbicznego odpowiedzialny za pamięć.
Obumierają połączenia synaptyczne między pamięcią krótkotrwałą a długotrwałą. Degradacji ulega także orientacja w przestrzeni. Hipokamp może zostać uszkodzony także w inny sposób, np. pod wpływem silnego stresu lub leków z grupy glikokortysteroidów. Najważniejsze pytanie w świetle tych informacji brzmi czy można opóźnić proces starzenia, co jest szczególnie istotne w zapobieganiu chorobie Alzheimera? Odpowiedź brzmi tak, choć nie należy jej traktować jednoznacznie. To, czy zapadniemy na chorobę zależy w głównej mierze od genetyki. Nie możemy przewidzieć czy i kiedy to się stanie, nawet jeśli jesteśmy obciążeni genetyczne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wczesne zapobieganie chorobie.
Możemy to zrobić na kilka sposobów. Przede wszystkim ważna jest zmiana diety na wartościową, ale nie możemy także zapomnieć o aktywności fizycznej. Regularne ćwiczenia wpływają na rozwój i stymulują procesy poznawcze nawet osób po 60 roku życia. Ruch bowiem polepsza nie tylko pamięć, ale również uwagę oraz zdolność do przetwarzania informacji. Dieta w połączeniu z ćwiczeniami dostarczy niezbędnych składników odżywczych i dotleni mózg. Umysł wzmocnią także odpowiednie czynności: nauka języków obcych, gra na instrumentach, spotkania w gronie rodzinie i przyjaciół, czytanie książek, rozwiązywanie łamigłówek, gry logiczne i krzyżówki.
Dieta odżywcza dla mózgu
Udowodniono naukowo, że dla prawidłowego funkcjonowania mózgu niezbędne są kwasu tłuszczowe omega 3 i omega 6. Szczególnie silne działanie wykazują względem funkcji pamięciowych i zdolności umysłowych. Znajdziemy go w rybach morskich, np. łososiu, orzechach i pełnoziarnistym chlebie czy bułkach, tzw. razowych. Kolejny na liście powinien się znaleźć kwas foliowy, czyli witamina B9, która najlepiej wchłania się w towarzystwie witaminy C. Foliany są jednymi z najistotniejszych związków, ponieważ inicjują podział komórkowy. Regulują funkcjonowanie dna, dlatego przypisuje się im działanie przeciwnowotworowe.
Przeciwdziała także nie rzadkiej w starszym wieku anemii, czyli niedoboru czerwonych krwinek. Korzystne działanie przypisuje się także kurkumie, czyli kompozycji ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Postępujące starzenie się społeczeństwa Europy pokazuje, że skutki będą dotyczyły głównie wzrostu utraty pamięci i demencji. Kurkuma i curry korzystnie wpływa na proces uczenia się i zwiększa wydolność mózgu nawet do kilku godzin po jej spożyciu. Popularnym produktem goszczącym na naszych stołach są jajka. Niestety z powodu ryzyka podwyższonego cholesterolu coraz więcej osób w podeszłym wieku rezygnuje z posiłków je zawierających. Jak dowiedziono jajka podnoszą udział cholesterolu we krwi, ale tego przyjaznego organizmowi, dlatego bez problemu można je wprowadzić do diety osób w każdym wieku. Jajka zawierają lecytynę, cholinę i witaminę B12, które utrzymują masę mózgu i pamięć w lepszej kondycji. Istnieją także inne produkty istotne dla naszej pamięci, ale wniosek jest taki, że należy jeść zdrowo i różnorodnie, by w naszej diecie nie zabrakło żadnych składników.
Bodymax z żeń-szeniem na wzmocnienie i koncentrację
Suplementy diety poprawiające pamięć i koncentrację
Jeżeli nasi bliscy lub my sami zmagamy się z chorobą, to należy robić wszystko, co tylko w naszej mocy, aby możliwie jej przeciwdziałać. Nawet jeżeli nie mamy przekonania co do ich działania, to powinniśmy dać sobie szansę, ponieważ nikt nie przewidzi jak dany specyfik podziała na dany organizm. Badania prowadzone na statystycznej populacji pokazują, że w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona bardzo dużą rolę odgrywa kilka związków aktywnych: miłorząb japoński, korzeń żeń-szenia, tarczyca bajkalska, propolis i pyłek pszczeli. Znajdziemy je w gotowych produktach o zbilansowanych składzie, np. Bodymax, Ginseng, Witaminy dla seniorów, Ginkgo Biloba Solgar.
Pierwszy z nich neutralizuje fragmenty substancji uszkadzającej mózg chorych na Alzheimera. Ponadto poprawia ukrwienie i chroni osłonki mielinowe nerwów. Korzeń żeń-szenia stymuluje pracę mózgu i poprawia krążenie mózgowe. Działa także antyoksydacyjnie, zapobiega zakrzepom i poprawia sprawność intelektualną. Tarczycy bajkalska hamuje procesy starzenia się organizmu, w tym mózgu. W badaniach klinicznych u pacjentów po udarze mózgu, u których stosowano pyłek pszczeli, stwierdzono natomiast korzystny wpływ na funkcje poznawcze przyspieszające powrót do zdrowia.