Wino z czarnego bzu jest niezwykle aromatyczne i smaczne. To jednak nie koniec jego zalet, najważniejsze, że posiada ono korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Możemy kupić gotowe wino z czarnego bzu w sklepie lub zamówić je w internecie. Warto jednak spróbować nastawić je samodzielnie.
Wino z czarnego bzu – jak przygotować?
Na początek warto wiedzieć, że wino z czarnego bzu można wytworzyć zarówno z jego kwiatów, jak i owoców. Czas kwitnienia czarnego bzu przypada na połowę czerwca. Z kolei okres koniec sierpnia – początek września to czas, kiedy z krzewu możemy zbierać owoce.
Do przygotowania obydwu win będzie potrzebować specjalnego sprzętu. Zaliczymy do niego:
- Garnek do gotowania
- Wiadro
- Mieszadło
- Pojemnik fermentacyjny z rurką
- Rurka fermentacyjna
- Gąsior z korkiem oraz rurką fermentacyjną
Wino z owoców czarnego bzu
Składniki na 20 litrów wina: 10 litrów owoców czarnego bzu, 5 kg cukru, 40 gramów kwasku cytrynowego, drożdże, pożywka.
Sposób przygotowania: Nazbieraj dziesięciolitrowe wiadro dojrzałych owoców czarnego bzu.
Owoce powinny mieć czarnofioletowy odcień. Jaśniejsze owoce są niedojrzałe i zawierają substancje, które osłabiają organizm i powodują problemy z żołądkiem. Dlatego tak ważne jest, by zbierać jedynie dojrzałe owoce.
Dokładnie umyj owoce. Wrzuć je do garnka, zalej wodą i doprowadź ją do wrzenia. Następnie wyłącz gaz i pozwól owocom ostygnąć.
Jeżeli uważasz, że jest taka potrzeba, możesz rozdusić owoce, nie jest to jednak konieczne. Odkaź pojemnik do fermentacji, aby do naszego wina nie dostały się żadne drobnoustroje. Do dużego garnka wlej 5 litrów wody i rozpuść w nim 3 kilogramy cukru. Wystaw roztwór w chłodniejsze miejsce, by mógł przestygnąć. Kiedy syrop ostygnie, wsyp do niego 40 gramów kwasku cytrynowego i wymieszaj. Przelej syrop do pojemnika fermentacyjnego i wrzuć zagotowane wcześniej owoce. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj drożdże wraz z pożywką. Teraz pozostaje jedynie opisać wino i pozostawić je do fermentacji. Wstępna fermentacja powinna trwać około tygodnia. Po upływie tego czasu, możesz już dodać do wina syrop z dwóch kilogramów cukru. Po upływie dwóch – trzech tygodni odcedź owoce i przelej wino do gąsiora. Odczekaj miesiąc lub dwa i zlej wino znad osadu. Teraz odstaw je jeszcze, by nabrało mocy i pełnego smaku.
Wino z kwiatów czarnego bzu
Składniki na 35 litrów wina: 75 baldachów kwiatów czarnego bzu, 8 cytryn, 7 pomarańczy, 10 kilogramów cukru, 4 saszetki czarnej herbaty, drożdże z pożywką, woda.
Sposób przygotowania: Szukamy drzewa akacji odległego od drogi. Zbieramy jedynie kwiaty, odrzucamy przytwierdzone do nich szypułki. Najlepiej jest wrzucać je do płóciennej torby lub wiadra. Dobrze jest pozostawić je rozłożone do wyschnięcia na kilka godzin na białych kartkach lub prześcieradle. Upewnimy się również w ten sposób, że z kwiatów wyjdą wszystkie owady. Następnego dnia rozdzielamy kwiaty do dwóch pojemników. Kwiaty z jednego wiadra mieszamy z cytrynami pokrojonymi w plastry, a z drugiego z pomarańczami. Ważne, aby przed dodaniem owoców dokładnie je umyć, obrać i usunąć białą otoczkę. Gotujemy wodę i ostudzamy ją do temperatury 50-60 stopni Celsjusza. Później zalewamy kwiaty wodą i odstawiamy na 3 dni. Po upływie tego czasu odcedzamy nastaw przez dwie warstwy gazy. Wlewamy go dog gęsiora. Gotujemy 7 kilogramów cukru w 10 litrach wody. Powstały roztwór pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy lukier jest już schłodzony, możemy zalać nim nastaw z kwiatów bzu i owoców. Wszystkie saszetki herbaty zaparzamy w litrze wody przez około 10 minut. Przestudzamy herbatę i wlewamy ją do baniaka z winem. Ten dodatek pozwoli na wydobycie z niego głębokiego smaku. Po dodaniu herbaty możemy dodać drożdże winiarskie. W celu ich odpowiedniego przygotowania należy skorzystać z instrukcji na opakowaniu. Jeżeli gąsior nie jest w pełni zapełniony winem, dolewamy do niego wodę. Najlepiej przegotowaną i ostudzoną. Można dodać także wodę z kranu, ale pod warunkiem, że odstała ona co najmniej 24 godziny. Dodajemy jej tak, by pozostało około 20 – 30 centymetrów wolnej przestrzeni do fermentacji. Po miesiącu przygotowujemy likier z półtora kilograma cukru i po ostudzeniu dolewamy go do gąsiora. Jeżeli nie jesteśmy fanami wina wytrawnego, zabieg powtarzamy po upływie kolejnego miesiąca. Jeśli jednak lubimy kwaskowe wina, czekamy aż skończy ono pracować i przelewamy do butelek.