Sprawdź właściwości Suszonych pomidorów – źródło cennego likopenu

W Europie pomidory pojawiły się pod koniec XV wieku, lecz na początku uznawane one były jako trujące i używano ich jedynie jako ozdobę. Pomidory są warzywami – choć przez botaników uznawane są za owoce – które powinny znajdować się w naszej codziennej diecie. Są one bardzo bogate w wartości odżywcze, a dodatkowo niskokaloryczne. Pomidor to roślina z rodziny psiankowatych, a za miejsce jej pierwotnego występowania uważa się Amerykę Południową. Suszone pomidory służą – najczęściej w okresie zimowym – jako zamiennik cennego warzywa jakim jest pomidor. Dodatkowo zawierają one większą zawartość likopenu i są bardzo smaczne lecz swoim wyglądem nie dorównują one jednak świeżym pomidorom.

Właściwości odżywcze pomidorów

Pomidory mają różne kształty, wielkości oraz kolory. Ich owoce spożywane są pod różnymi postaciami – jako dodatek do zup, sałatek, kanapek czy też są jedzone na surowo. W sklepach możemy spotkać je pod postacią przecierów lub soków. Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Jak wykazali naukowcy, najlepiej spożywać pomidory na surowo. Zawierają one między innymi:

  • Tiaminę
  • Ryboflawinę
  • Niacynę
  • Witaminę B6
  • Kwas foliowy
  • Witaminę A
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • Witaminę C
  • Cynk
  • Sód
  • Potas
  • Wapń
  • Żelazo
  • Magnez
  • Fosfor

Pomidory stanowią nieocenioną pomoc przy trawieniu – dzieje się tak ze względu posiadania przez nie błonnika. Chronią nas również przed słońcem. Pomidory dostarczają niewielu kalorii i są alkalizujące. Pomogą one również ludziom z nadwagą, a także przy takich chorobach jak zapalenie stawów. W 100 gramach pomidorów znajduje się jedynie około 18 kalorii! Zaleca się stosowanie ich przy procesie wzrostu dzieci i młodzieży. Pomidory pomagają zachować odpowiednią gęstość kości, poprawiają metabolizm, zwalczają wolne rodniki, nie dopuszczają do wzrostu poziomu cukru we krwi. Doskonale gaszą one pragnienie, co zawdzięczają wysokiej zawartości wody w swoim składzie (aż 94 procent ich składu to woda). Zawarte w pomidorach pektyny obniżają cholesterol.

Właściwości suszonych pomidorów i cennego likopenu

Suszone pomidory zawdzięczamy Włochom – chcieli oni zachować w ten sposób ich cenne właściwości oraz ich smak. Pomidory nie tracą jednak wartości odżywczych, które znajdowały się w nich przed wysuszeniem, a jedynie na tym zyskują. Dzięki wysuszeniu pomidory zyskują zdolność lepszego przyswajania zawartego w nich likopenu. Odpowiada on za intensywną czerwoną barwę tego warzywa. Likopen to przeciwutleniacz, który może okazać się pomocny przy wielu chorobach.

Usuwa on z organizmu wolne rodniki, które są odpowiedzialne przede wszystkim za rozwój chorób nowotworowych, a tym samym zmniejsza ryzyko powstania raka. Może stać się pomocny także przy zanikowi tkanki kostnej – poprawia on mineralną gęstość kości. Do suszonych pomidorów zaleca się dodawanie oliwy z oliwek lub innego zdrowego tłuszczu, gdyż wspomaga on przyswajanie likopenu. Suszone pomidory dzięki wysokiej zawartości tego składnika wpływają wzmacniająco na układ krwionośny i mają właściwości przeciwmiażdżycowe. Wśród innych przeciwutleniaczy zawartych w suszonych pomidorach warto wyróżnić karotenoidy, również beta-karoten, zapobiegający chorobom serca i mający również zastosowanie w kosmetyce – spowalnia starzenie się skóry oraz wspomaga funkcjonowanie wzroku. Nie są one jednak tak niskokaloryczne jak świeże pomidory. W 100 gramach tego produktu znajduję się około 250 kalorii – liczba ta jest o wiele większa niż w przypadku zwykłych pomidorów, dlatego osoby zmagające się z nadwagą nie powinny spożywać ich w formie suszonej.

Suszone pomidory zamówisz TUTAJ

Zastosowanie suszonych pomidorów

Suszone pomidory są idealnym dodatkiem do codziennie spożywanych przez nas posiłków. Wprowadzenie ich do naszej diety pomoże nam w poprawie naszego zdrowia. Pomidory poddane suszeniu mają charakterystyczny smak i są bardzo smaczne. Można je dostać w sklepie w różnych formach, lecz ich cena może być wygórowana, dlatego najtańszym sposobem zdobycia suszonych pomidorów jest przygotowanie ich samemu. Są bardzo proste w przygotowaniu – do ich wysuszenia potrzebny jest nam jedynie piekarnik. Jednak można je suszyć także przy pomocy słońca – suszone pomidory będą wtedy najzdrowsze, lecz jest to jednak proces czasochłonny. Suszone pomidory są również świetnym rozwiązaniem podczas trwającej zimy – kiedy to dosanie świeżych, zdrowych pomidorów jest utrudnione.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.